Κυριακή 8 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εκτελούν" τα ναυπηγεία γιατί έτσι θέλει η ΕΟΚ

Στο "απόσπασμα" στέλνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας! Χωρίς να προβάλει ίχνος αντίστασης, προωθεί τη διεκπεραίωση των εντολών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος με δηλώσεις του, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Σύρο. Ηδη, ολοκληρώνοντας το έργο της ΝΔ, ξεπούλησε το Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου και τώρα δηλώνει πανέτοιμη να υπογράψει το συμβόλαιο παράδοσης άνευ όρων στα ιδιωτικά χέρια και του τελευταίου υπό δημόσιο έλεγχο ναυπηγείου της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

Με κυνικό τρόπο ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας ότι "σκοτώνουν" τα ναυπηγεία, "γιατί αποτελούν "βαρίδια", που δε μας αφήνουν να επιπλεύσουμε στην ευρωπαϊκή αγορά"!

Τα "βαρίδια", όμως, φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα 500 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο το χρόνο. Απασχολούν ακόμα και σήμερα, παρά τα συνεχή πλαγιοκοπήματα που έχουν δεχτεί, πάνω από 6.000 εργατοτεχνίτες. Αποτελούν στήριγμα για την εθνική οικονομία και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα είχε χαρακτηρίσει στρατηγικής σημασίας,γιατί - εκτός των άλλων - εξοπλίζουν τεχνολογικά το Πολεμικό Ναυτικό. Σήμερα μάλιστα, αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και λόγω της ηλικίας των πλοίων.

Να, τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση

Η εικόνα του Ναυπηγείου Ελευσίνας,το οποίο ξεπούλησε η ΝΔ στον εφοπλιστή Περατικό,είναι σήμερα δραματική. Ο εφοπλιστής παρέλαβε ένα ναυπηγείο χωρίς δραχμή χρέος. Σήμερα, μετά από από δύο χρόνια λειτουργίας, το ναυπηγείο εμφανίζει χρέη 18 δισ. δραχμές! Ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε άντρο εργολάβων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων. Επίσης ο εφοπλιστής από την ημέρα που ανέλαβε το ναυπηγείο δεν έχει καταβάλει δραχμή προς το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου,παρακρατώντας τις εισφορές των εργατοτεχνιτών. Ο Περατικός οφείλει προς το ΕΤΕΜ 850 εκατ. δραχμές!

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το Ναυπηγείο Αυλίδας,το οποίο νοίκιασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1989 στον εφοπλιστή Αντ. Λελάκη για 10 χρόνια. Ο εφοπλιστής, τώρα, εκβιάζει με το κλείσιμο του ναυπηγείου και την απόλυση των 400 περίπου εργαζομένων, την κυβέρνηση, προκειμένου να του δοθούν δάνεια. Ταυτόχρονα ο Λελάκης, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΤΒΑ, οφείλει προς το Δημόσιο 1,5 δισ. δραχμές από την παραχώρηση, που του έγινε, της πλωτής δεξαμενής του Ναυπηγείου του Νεώριου Σύρου.Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν ο εφοπλιστής έχει καταβάλει έστω και μία δραχμή ως νοίκι για το ναυπηγείο!

Οσο για το Ναυπηγείο του Νεώριου,δεν πρόλαβε ακόμα ο αγοραστής, η εταιρία ΑΜΠΕΡ, να πατήσει το πόδι του και επέβαλε εργασιακές σχέσεις, όπως κατήγγειλαν όσοι εργάζονται στο ναυπηγείο, τύπου Ουγκάντα! Επίσης το ναυπηγείο λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες που ιδιωτικοποιήθηκε με 112 εργαζόμενους!

Αυτή είναι η λύση

Ο Σπύρος Βαρθολομαίος,μέλος της διοίκησης του Σωματείου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και συνδικαλιστής της Εργοστασιακής Επιτροπής (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνει: "Τα παραδείγματα των ιδιωτικοποιήσεων των άλλων ναυπηγείων αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι η μόνη λύση για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας είναι η σύσταση του δημόσιου ενιαίου φορέα,πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη, που εκπόνησαν από κοινού τα σωματεία όλων των ναυπηγείων της χώρας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι αναπόφευκτες, μπορούν να αποτραπούν. Το ίδιο πρόβλημα με μας αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και των άλλων ΔΕΚΟ. Ο συντονισμός της αγωνιστικής μας δράσης μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Γιατί η ΓΣΕΕ δεν πρωτοστατεί, για να συντονιστεί η δράση μας ενάντια στην πολιτική της εκποίησης;". Να σημειωθεί ότι το σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απαιτεί να ανοίξει ο φάκελος ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου στον εφοπλιστή.

Από την πλευρά των εργαζομένων στο ναυπηγείο του Νεωρίου, ο Κώστας Ραουζαίος σημείωσε: "Με την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου περιμέναμε ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε το ψωμί μας και όχι να μας αφήσει στη διάθεση του αγοραστή. Κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι μπορούμε να είμαστε με την ιδιωτικοποίηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ