Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πέθανε ο Τζο Σλόβο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -

Ο 68χρονος Τζο Σλόβο, πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μία από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, απεβίωσε την περασμένη βδομάδα μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο των οστών. Ο Τζο Σλόβο είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ συμμετέχοντας με την ίδια συνέπεια στον ένοπλο αγώνα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε κρίσιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στις οποίες επέδειξε ιδιαίτερες ικανότητες.

"Ολο το έθνος θρηνεί το χαμό ενός μεγάλου Νοτιοαφρικανού πατριώτη" δήλωσε ο Νέλσον Μαντέλα μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Τζο Σλόβο, που υπηρετούσε τη σημερινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως υπουργός Οικισμού.

Λίγες ημέρες προτού ο Τζο Σλόβο αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε δηλώσει σε συντάκτη ειδησεογραφικού πρακτορείου: "Θα πεθάνω με την ικανοποίηση ότι είχα μία σπάνια ευκαιρία. Συμμετείχα σε κάθε φάση του αγώνα μας: σε εκστρατείες παθητικής αντίστασης, στον ένοπλο αγώνα, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και, τώρα, στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ