Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεταφορά του πολέμου σε άλλα μέτωπα

ΜΟΣΧΑ.-

Η κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου στο Γκρόζνι αποτελεί μεν την πρώτη στρατιωτική επιτυχία των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων από την έναρξη της επιχείρησης στην Τσετσενία στις 11 Δεκέμβρη, αλλά ο δρόμος για ειρήνευση είναι μακρύς, αφού οι Τσετσένοι υποσχέθηκαν συνέχιση του αγώνα. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο BBC ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου δε σημαίνει και εγκατάλειψη από τους Τσετσένους του αγώνα τους, που θα συνεχιστεί με τη μορφή ανταρτοπόλεμου. Χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη είναι η δήλωση του αρχηγού του επιτελείου των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μασχάντοφ: "Θα είναι ανόητο να πούμε ότι θα νικήσουμε το ρωσικό στρατό, θα πεθάνουμε, όμως, με αξιοπρέπεια στη γη μας".

Ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι απέτυχε ο στόχος της μαζικής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων να κατατροπώσουν το λαό της Τσετσενίας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι Τσετσένοι είναι προετοιμασμένοι να αντισταθούν και να υπομείνουν ακόμα περισσότερα δεινά. "Τα ίδια δεινά θα μας πλήξουν πάλι, όπως αυτά που έχουν ήδη έρθει", δήλωσε ο Ντουντάγεφ, προσθέτοντας ότι οι Τσετσένοι έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τους βομβαρδισμούς, τις ρουκέτες και τους πυραύλους και "ετοιμάζονται να στείλουν τα δεινά πίσω, από κει που ήρθαν".

Στο μεταξύ, η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό συνέχισαν χτες τους σφοδρούς βομβαρδισμούς διαφόρων περιοχών του Γκρόζνι, όπου ένοπλοι Τσετσένοι εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση. Συνεχίζονται οι οδομαχίες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Ο αρχηγός των τσετσενικών ένοπλων δυνάμεων Ασλάν Μασχάντοφ ανέφερε ότι οι ένοπλες ομάδες των Τσετσένων εγκατέλειψαν το κέντρο του Γκρόζνι και την περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό και αναδιπλώθηκαν δυτικά του ποταμού Σούνζα, που διασχίζει την πρωτεύουσα από Βορρά προς Νότο και έχει μετατραπεί σε φυσικό μέτωπο. Σημειώνουμε ότι το κόστος που κατέβαλε το Κρεμλίνο μέχρι τώρα για να υψώσει τη σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο του Γκρόζνι είναι χιλιάδες νεκροί, περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, η καταστροφή της τσετσενικής οικονομίας και σοβαρές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας. Σύμφωνα με δήλωση του υπαρχηγού του Επιτελείου Στρατού στρατηγού Βιατσεσλάβ Ζερεμπσκόφ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο πόλεμος στην Τσετσενία προκάλεσε το θάνατο 3.884 Τσετσένων μαχητών και 553 Ρώσων στρατιωτικών (μεταξύ τους 49 ανδρών των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ 279 Ρώσοι στρατιωτικοί είναι αγνοούμενοι.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και οι πρόεδροι της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεσμεύτηκαν χτες να ικανοποιήσουν όλες τις εισηγήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ενταχθεί σ' αυτό η Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι ρωσικές δεσμεύσεις αφορούν τον "εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ