Τρίτη 31 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμες στιγμές για τη συμφωνία Ισραήλ - ΟΑΠ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Για άλλη μια εβδομάδα τα σύνορα της Δυτικής Οχθης με το Ισραήλ θα παραμείνουν κλειστά για τους 50.000 Παλαιστινίους, που εργάζονται στο Ισραήλ, αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο στην τακτική του συνεδρίαση της Κυριακής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Γεωργίας Γιαακόβ Τσουρ, η κυβέρνηση Ράμπιν αποφάσισε να προχωρήσει, σε μια πρώτη φάση, στη φρούρηση των συνόρων του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη με ειδικά εκπαιδευμένα αστυνομικά σκυλιά. Η πρόταση διαχωρισμού της Δυτικής Οχθης είτε με αγκαθωτό συρματόπλεγμα είτε με συνεχόμενες περιπολίες και σκυλιά, είχε κατατεθεί και στο παρελθόν, όμως είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση, κυρίως, των επιζώντων των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί (οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι και οι δυο αυτές μέθοδοι περιφρούρησης είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Ναζιστές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης).

Ο ηγέτης της ΟΑΠ, Γιάσερ Αραφάτ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, για τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο αρκέστηκε να πει πως "πρόκειται για παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν και υπογράφτηκαν στην Ουάσιγκτον".

Παράλληλα, με την ένταση στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ανεβαίνουν και οι τόνοι ανάμεσα στους Παλαιστινίους και στους Ισραηλινούς. Συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Εβραίους εποίκους έγιναν το Σάββατο το απόγευμα, όταν περίπου 200 Παλαιστίνιοι μαζί με Ισραηλινούς αριστερούς προσπάθησαν να πυρπολήσουν τρία σπίτια, που ανεγέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες, σε λόφο κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Κεϊσάν και στον εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αμος. Προχτές, εκατοντάδες δεξιοί Ισραηλινοί διαδήλωσαν κοντά στη Νετάνια, ζητώντας την άμεση διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους και την παραίτηση της κυβέρνησης του Γιτζάκ Ράμπιν.

Τέλος, ο ηγέτης της "Τζιχάντ" Φατί αλ Σουκάκι, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ