Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Μακραίνει η Σαραγόσα

Δύσκολη η συνέχεια για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό. Νοκ άουτ ο ΠΑΟΚ

Η Σαραγόσα απομακρύνεται επικίνδυνα για το ελληνικό μπάσκετ. Ο,τι θεωρούνταν δεδομένο πριν δυο μήνες, μετά την 9η αγωνιστική του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, απλώς φαντάζει εφικτό. Αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είχαν παρθεί υπόψη στο ξεκίνημα της περιόδου, ανέτρεψαν τα δεδομένα και οι πιθανότητες μη εκπροσώπησης στο φάιναλ φορ της ισπανικής πόλης, μέρα με τη μέρα αυξάνουν.

ΠΑΟΚ: Πλήρωσε τα λάθη

Ο ΠΑΟΚ ήδη τέθηκε νοκ άουτ. Η ήττα στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ ήταν το τελικό χτύπημα. Μια ένδοξη πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα την τελευταία πενταετία, έφτασε στο τέλος της. Το 1990 αγωνίστηκε στην ημιτελική φάση του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Το 1991 κατέκτησε το κύπελλο στην ίδια διοργάνωση. Το 1992 έμεινε με τη χαρά της συμμετοχής στον τελικό. Το 1993 ατύχησε στο φάιναλ φορ των Αθηνών, μένοντας στο χάλκινο μετάλλιο. Το 1994 κατέκτησε το κύπελλο Κόρατς. Η πτώση άρχισε με το ξεκίνημα της περιόδου και από λάθος κινήσεις των παραγόντων του. Ο Ιβκοβιτς διώχτηκε, έγιναν οικονομίες στην απόκτηση του δεύτερου ξένου, προκειμένου να ελληνοποιηθεί ο Στογιάκοβιτς, ο Μούσταφ, που αντικατέστησε τον Λάμπλεϊ, ήρθε, είδε τραυματίστηκε και απήλθε, με αποτέλεσμα να μείνει η ομάδα στους κρίσιμους αγώνες με έναν ξένο. Στα ευχάριστα της ταλαιπωρίας, οι δυνατότητες που δόθηκαν στους Ρεντζιά, Γιαννούλη να αποκτήσουν εμπειρίες.

ΠΑΟ: Πλεονεκτούν Ρεάλ - Σκαβολίνι

Η ήττα του Παναθηναϊκού στο Γιαντ Ελιάου, το πιθανότερο είναι ότι θα αποβεί καθοριστική στην αφαίρεση του αβαντάζ έδρας στην προημιτελική φάση. Οι "πράσινοι" χρειάζονται μίνιμουμ 4 νίκες στη συνέχεια για να διατηρήσουν ελπίδες. Η Σκαβολίνι, που προηγείται στο βαθμολογικό πίνακα, θεωρητικά έχει δύσκολο πρόγραμμα, καθώς θα δώσει τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά με ομάδες όπως η Ολύμπια, η Μπενφίκα και ο ΠΑΟΚ, που δε διεκδικούν πλέον τίποτα. Η ιταλική ομάδα λογικά μπορεί να κάνει 3 - 4 νίκες. Οσον αφορά τη Ρεάλ, που αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό, έχει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας ΤΣΣΚΑ και Μπενφίκα κι εντός Μακάμπι, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Λογικά η ομάδα του Αρβ. Σαμπόνις μπορεί να κάνει 4 - 5 νίκες, ενώ δεν αποκλείεται μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις να παιχτεί στο παιχνίδι με την αθηναϊκή ομάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κλειδί το Λεβερκούζεν

Τέσσερις ομάδες ισοβαθμούν στο Β όμιλο με 6 νίκες και 3 ήττες. Ολυμπιακός και Εφές Πίλσεν έχουν προβάδισμα λόγω προγράμματος, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς τα περισσότερα ντέρμπι έπονται. Οι Πειραιώτες αν επιστρέψουν νικητές από το Λεβερκούζεν στις 2 Φλεβάρη θα 'χουν τον πρώτο λόγω, έστω κι αν στην έδρα τους θα αντιμετωπίσουν Λιμόζ και Μπολόνια. Μπαρτσελόνα και Μπολόνια θα παλέψουν για τις άλλες δύο θέσεις, ενώ η Λιμόζ αν δεν πετύχει νίκη στον Πειραιά ή την Κωνσταντινούπολη, δεν έχει καμιά τύχη. Η απουσία του τραυματία Σιγάλα και η κόπωση που δείχνουν στο παιχνίδι τους οι Τζόνσον, Βολκόφ και Φασούλας, είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν να ποντάρουμε στον Ολυμπιακό με πιθανότητες 100%.

Δεν πρέπει, πάντως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε ελληνική μονομαχία στην προημιτελική φάση. Αν ο Ολυμπιακός τερματίσει δεύτερος στον όμιλό του, το πιθανότερο είναι να βρει στο δρόμο του τον Παναθηναϊκό.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ