Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΒΡΟΥ
Πολυσύνθετο το πρόβλημα από τον αφθώδη πυρετό

Ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα για τα ζώα που θανάτωσαν, αλλά και για τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Κομισιόν να θέσει σε καραντίνα τους 3 νομούς

Πολυσύνθετο φαίνεται να είναι, τελικά, το πρόβλημα, που έχει προκύψει μετά την επιδημία αφθώδους πυρετού στον Εβρο, τουλάχιστον όσον αφορά την αγροτική οικονομία και των τριών νομών της Θράκης. Και γίνεται πολυσύνθετο, εξαιτίας της άδικης απόφασης της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα, ολόκληρη τη Θράκη, ενώ το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί μόνο στο Δέλτα του Εβρου.

Συγκεκριμένα, απ' ό,τι φαίνεται, οι οικονομικές απώλειες δεν προέρχονται μόνο από τη θανάτωση 1.500 και πλέον βοοειδών, καθώς και περίπου 1.000 αιγοπροβάτων, αλλά και από τα μέτρα καραντίνας που έχουν παρθεί και αφορούν πέρα από το Νομό Εβρου και τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Ετσι, παραγωγοί και έμποροι υφίστανται σημαντική οικονομική ζημιά από την απαγόρευση διακίνησης ζώων και ζωοτροφών.

Ακόμα άμεσο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν και τα τυροκομεία του Ν. Εβρου. Σε κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου διαπιστώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, κάτι που έπρεπε να γίνει άμεσα για την αντιμετώπιση του θέματος και σημειώνουν: «Δε δεχόμαστε να φτάσουμε στο σημείο να επωμιστούμε εμείς που λειτουργούμε τυροκομείο για μια ακόμα φορά τη ζημιά από την εξέλιξη της ζωονόσου. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσχερείς οικονομικές συνέπειες της κατάστασης αυτής, δηλώνουμε ότι θα διακόψουμε τη λειτουργία των τυροκομείων μας, με όλες τις συνέπειες για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, εφόσον το συντομότερο δυνατό δε δεσμευτείτε πως θα αποζημιωθούμε πλήρως, εάν προκύψει οποιαδήποτε ζημιά από τον αφθώδη».

Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει, διαμέσου των νομαρχιών, ότι όλες οι οικονομικές ζημιές θα εκτιμηθούν και θα καλυφθούν οικονομικά. Οι παραγωγοί, όμως, παραμένουν δύσπιστοι, αφού η εμπειρία λέει ότι η όλη διαδικασία είναι συνήθως χρονοβόρα (ο αντινομάρχης Εβρου κ. Κουγιουμτζής μιλούσε χθες για τουλάχιστον 2 - 2,5 μήνες) και τελικά η αποζημίωση δεν καλύπτει το σύνολο της οικονομικής ζημιάς και δεν εξασφαλίζει την άμεση και ομαλή επαναλειτουργία των παραγωγικών μονάδων, κάτι που απομακρύνει πολλούς κτηνοτρόφους από την παραγωγή.

Από εδώ και πέρα, το ερώτημα είναι τι μέτρα θα πάρει η πολιτεία για να θωρακίσει τους κτηνοτρόφους απέναντι στη μάστιγα του αφθώδους και για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στον Εβρο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι προοπτικές δε φαίνονται καλές, αφού η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας υπάκουα τις οδηγίες της ΕΕ, έχει ουσιαστικά προγράψει την ελληνική κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό, τελικά, του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς είναι το παρακάτω απόσπασμα από την κοινή επιστολή των ΕΑΣ προς τον υπουργό Γεωργίας: «Τονίζουμε πως και τότε και τώρα υποβάλαμε προτάσεις για τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δυστυχώς χωρίς να εισακουόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ