Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να χαράξει νέους δρόμους

Του Μανώλη ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Οσα συμβαίνουν, τελευταία, στα ΜΜΕ, η αδυναμία της ΕΣΗΕΑ να ανταποκριθεί στον ιστορικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό ρόλο της, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, η αδιαφορία που δείχνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, αρνούμενοι, συχνά, την αποστολή που έχουμε ως λειτουργοί, οδηγούν σταθερά σε απομάκρυνση από τις αρχές της δημοσιογραφίας, μ' όλους τους κινδύνους για αντικειμενική και πολυφωνική ενημέρωση, αλλά και για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.

Καθημερινά, όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι τα ΜΜΕ ξεφεύγουν από την αποστολή τους, όχι μόνο σε ό,τι έχει σχέση με την ενημέρωση, αλλά και σε θέματα μεγάλης σπουδαιότητας, που έχουν να κάνουν με εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, με την υγεία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, το δικαίωμα για εργασία, τις ανθρώπινες αξίες.

Είναι γνωστοί οι λόγοι που τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα, στο βαθμό που έχουν χρέος να το κάνουν. Είναι θέματα, που "δεν πουλάνε", δε δημιουργούν υψηλές ακροαματικότητες και δε σκανδαλίζουν, όπως οι "τσόντες" και τα κάθε μορφής χαμηλού επιπέδου πολιτικο-καλλιτεχνικά κουτσουμπολιά.

Τον τελευταίο καιρό, τα πράγματα έχουν πάρει επικίνδυνα ολισθηρό δρόμο. Εκπομπές κόβονται στον αέρα και "πάνελ" θυμίζουν περισσότερο καυγάδες σε καφενεία, παρά πολιτικές συζητήσεις. Η αλήθεια δίνεται μισή, ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρετούνται. Δημοσιογράφοι έχουν εμπλακεί σ' ένα φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας και το συνδικαλιστικό τους σωματείο αδυνατεί να τους προστατεύσει. Συνάδελφοί μας απολύονται και άλλοι εξαναγκάζονται σε παραίτηση. Χρειάζεται αφύπνιση και ενότητα του κλάδου. Πάνω απ' όλα όμως, η ΕΣΗΕΑ πρέπει να τολμήσει, να δώσουμε οξυγόνο στα ΜΜΕ, με θεσμοθέτηση αρχών, που θα εξασφαλίσουν αντικειμενική και δημοκρατική ενημέρωση.

Για να γίνουν όμως αυτά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ισχυρής Ενωσης Συντακτών, που θα έχει τη δύναμη να προστατεύει τα μέλη της και να μην εκχωρεί κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σε άρθρο μας, αναφερθήκαμε στα 10 δισεκατομμύρια που κατακρατούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και δεν αποδίδονται στα Ταμεία των εργαζομένων. Είναι ποσά που έχουν εισπραχθεί από διαφημιζόμενους για λογαριασμό των Ταμείων, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα ποσά αυτά μπορούσαν να βελτιώσουν τις χαμηλές συντάξεις, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο για το πλαίσιο που αφορά στα ΜΜΕ ενδεχομένως να υπάρξει διάταξη για μία ακόμα ρύθμιση των χρεών αυτών. Ρύθμιση, που θα αποβεί και πάλι προς όφελος των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων.

Δυο ανάλογες ρυθμίσεις έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν. Ρυθμίσεις που ήταν βλαπτικές για τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Τρίτη δεν πρέπει να γίνει. Το σώμα των δημοσιογράφων, ασφαλώς, δε θα το επιτρέψει. Βέβαια, ο πρώτοςλόγος ανήκει στις διοικήσεις των Ταμείων και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Οσο για τα θρυλούμενα ότι κάποιοι ονειρεύονται να βάλουν χέρι στα Ταμεία μας, προσωπικά τα θεωρώ αστεία, αφού σε κρίσιμες στιγμές του κλάδου οι εργαζόμενοι έδωσαν αποφασιστικά και ενωμένοι τη μάχη, πέρα από πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιθέσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 1995 θεωρείται καθοριστικό για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Θα κριθεί κατά πόσο όλοι οι συνάδελφοί μας μπορούν να θεωρούν ασφαλή τη δουλιά τους, αλλά και κατά πόσο η "ελεύθερη" ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι πιο πολύ ελεύθερη από την κρατική.

Χρέος της ΕΣΗΕΑ είναι να συμβάλει να σταματήσει ο καταποντισμός της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και να αποτρέψει τη μονοπωλιακή πληροφόρηση του ελληνικού λαού από δύο - τρία μεγάλα συγκροτήματα ή ντόπιους μπερλουσκόνηδες.

Στο ίδιο εξάμηνο, οι συνάδελφοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωστότερες επιλογές εκπροσώπων τους στην Ομοσπονδία Τύπου και στον ΕΔΟΕΑΠ.Αυτή τη φορά, κριτήριο πρέπει να είναι τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, που καθημερινά διογκώνονται. Η ενεργοποίηση όλων μας είναι αναγκαία. Η αδιαφορία βοηθάει μόνο εκείνους που θέλουν να μας βάλουν στη φάκα, όπως είχε πει κάποτε ο αξέχαστος πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Δημήτρης Ρούσος.Πρέπει, όμως, να περιοριστούν και οι μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στον κλάδο. Οι μεγάλες διαφορές εκείνων που θησαυρίζουν από εκείνους που αγωνιούν, αν θα βγάλουν το μεροκάματο και την επόμενη μέρα.

Να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων και ιδιαίτερα για όσους παίρνουν συντάξεις ντροπής. Οι συνταξιούχοι να εξομοιωθούν με τους εργαζόμενους στις αυξήσεις, αφού όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθούν οι κατώτερες συντάξεις, να εκλείψουν αδικίες και να αποκατασταθεί ισορροπία μεταξύ εργαζομένων και δικαιούχων του ΤΣΠΕΑΘ.

Πρέπει, ακόμα, να φροντίσουμε να καλυφθούν οι θέσεις που προβλέπονται στο ΤΣΠΕΑΘ, για να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος και να μη χάνουν τα Ταμεία μας πόρους που τους ανήκουν.

Ο θάνατος χτυπά συχνότερα την πόρτα των δημοσιογράφων. Παλαιότερα έφευγαν προχωρημένης ηλικίας συνάδελφοι. Σήμερα χάνονται νέοι, πάνω στις καλύτερες στιγμές δημιουργίας τους. Η υγεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ κλονίζεται επικίνδυνα. Το άγχος της δουλιάς μας πνίγει. Είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να παραδειγματιθούμε από τα λάθη μας και να χαράξουμε νέους δρόμους! Για τη δημοσιογραφία, τα ΜΜΕ, για τους εργαζόμενους, για τον απλό Ελληνα πολίτη, που δικαιούται να μαθαίνει μόνο την αλήθεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ