Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Απαιτούν δικαίωση

Ψήφισμα επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία

Σημαντικό σταθμό, αλλά και αφετηρία έντασης των αγώνων των επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στάθηκε η μεγάλη συγκέντρωσή τους (με πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων τους) το περασμένο Σάββατο (18.2.95) στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη διάρκειά της έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - Ρουμανίας για τη μεταφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους από τη χώρα που τους φιλοξενούσε. (Σύντομο ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση αυτή δημοσιεύτηκε στο"Ρ" της 20.2.95)

Υστερα από την ανάλυση των εξελίξεων γύρω από το φλέγον αυτό θέμα από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις για ένταση του αγώνα. Ταυτόχρονα ασκήθηκε δριμύτατη κριτική τόσο στην ελληνική όσο και στη ρουμάνικη κυβέρνηση για την πολύχρονη, ουσιαστικά, κοροϊδία σε βάρος των επαναπατρισθέντων, από τους οποίους πολλοί στερούνται κι αυτόν τον επιούσιο. Καταγγέλθηκε ότι η όλη κωλυσιεργία για τη λύση του θέματος σκοντάφτει κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης κι από τις δυο πλευρές που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την ουσία του όλου θέματος.

Το ψήφισμα

Εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Παπανδρέου:

"Εξοχότατε κύριε πρόεδρε,

Ως γνωστόν, οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και Ρουμανίας, που διεξήχθηκαν στις 15 - 17/6/94 στην Αθήνα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του τελικού κειμένου της διμερούς συμφωνίας για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων από τη Ρουμανία, οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο.

Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη των συνομιλιών, προκάλεσε δικαιολογημένα την έντονη ανησυχία και την αγωνία όλων των επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων από τη Ρουμανία, καθώς επίσης την πικρία και δυσαρέσκειά τους, διότι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, θέτοντας έτσι τέλος σε ένα ζωτικό για μας πρόβλημα, που διαιωνίζεται επί πολλά χρόνια.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε και η κρίσιμη φάση που διέρχεται σήμερα αυτό το πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, μας υπαγορεύει να απευθυνθούμε, από τη σημερινή μας συγκέντρωση, προσωπικά σε Σας, με την παράκληση και την απαίτηση, όπως πάρετε μια γενναία απόφαση που θα οδηγήσει τελικά στην οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος.

Είναι περιττό, κύριε πρόεδρε, να επικαλεστούμε για πολλοστή φορά, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί από εμάς, που δεν έχουμε κανέναν πόρο διαβίωσης, ενώ για αρκετούς από τους επαναπατρισθέντες από τη Ρουμανία οι βιολογικοί νόμοι έβαλαν καθοριστικά τη σφραγίδα τους.

Αναμένουμε από την πολιτεία μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμπαράσταση. Το πρόβλημά μας δεν επιδέχεται περαιτέρω αναβολή. Η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να πιέσει την κυβέρνηση της Ρουμανίας να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή διάθεση και συνέπεια, με σκοπό την άμεση υπογραφή διμερούς συμφωνίας, που θα κατοχυρώνει τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.

Ως τότε όμως η ελληνική κυβέρνηση να δώσει προσωρινά διέξοδο στο πρόβλημα, ανθρώπων που φτάνουν μέχρι και στην πράξη της αυτοκτονίας, λόγω της ανέχειας που βρίσκονται.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα τύχει της ανάλογης προσοχής και θα βρει τη δέουσα κατανόηση.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Αθήνα 18 Φλεβάρη 1995

Για τη συγκέντρωση

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ