Κυριακή 26 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

ΚΚΕ

Στόχος η ποσοτική και ποιοτική

βελτίωση της κομματικής δουλιάς

Πραγματοποιήθηκε χτες το πανελλαδικό αχτίφ για τα οργανωτικά του Κόμματος. Πλατιά περίληψη της εισήγησης του ΠΓ

Πανελλαδικό αχτίφ, με κύριο θέμα τις κατευθύνσεις και τα μέτρα για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας και ανάπτυξης των Κομματικών Οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε χτες στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό. Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα πλατιά περίληψη της εισήγησης του ΠΓ στο αχτίφ, ενώ στα φύλλα της επόμενης βδομάδας θα φιλοξενήσει στις σελίδες του ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

Στην εισήγηση του ΠΓ ανάμεσα στ' άλλα σημειώνεται:

"Σκοπός του αχτίφ είναι η εξέταση πλευρών της οργανωτικής μας πολιτικής και η συζήτηση συγκεκριμένων και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικών μέτρων για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας, της δράσης και της ανάπτυξης των Κομματικών Οργανώσεων.

Το καθήκον αυτό τέθηκε από τη Σύνοδο της ΚΕ το Δεκέμβρη με την εξής δέσμευση:

Να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε εκείνα τα προβλήματα καθοδήγησης από την ΚΕ, το ΠΓ, τη Γραμματεία, τα Συντονιστικά και να καταλήξουμε στα αντίστοιχα μέτρα, ώστε η λειτουργία των ΚΟΒ των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατάστασης, των πολιτικών στόχων που έθεσε η ΚΕ και των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Η πολιτική κατάσταση - πλαίσιο καθηκόντων

Ολα δείχνουν ότι μέσα στο 1955 θα έχουμε παραπέρα εξελίξεις, αγώνες, ανακατατάξεις, με αφετηρία τα μεγάλα και οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Το Κόμμα, επόμενα, πρέπει να πάρει μέτρα, ώστε να είναι έτοιμο να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση προς όφελος του Κόμματος, της πολιτικής του και του λαϊκού κινήματος, να εμποδίσει, να ανακόψει ή και να ματαιώσει λύσεις και μέτρα σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, να προωθήσει τον κεντρικό πολιτικό του στόχο, συσπείρωση των απαραίτητων δυνάμεων, προϋπόθεση για αλλαγή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων.

Είναι ρεαλιστικό, είναι δυνατό μέσα στο 1995 το σύνθημα - στόχος "Ισχυρό ΚΚΕ και στη Βουλή και στο λαό - ισχυρό λαϊκό κίνημα" να πάρει σάρκα και οστά και στις μεγάλες πόλεις και στην ύπαιθρο. Είναι στο χέρι μας σήμερα να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Πού στηρίζεται η αισιοδοξία μας;

α) Στις δυνατότητες να απαλλαγούν σημαντικές λαϊκές δυνάμεις από τις κάθε είδους αυταπάτες, που για χρόνια καλλιεργούσε το ΠΑΣΟΚ, γενικότερα ο δικομματισμός και οι κάθε λογής "εκσυγχρονιστές" του συστήματος. Δυνατότητες, που γεννιούνται από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια πλατιών λαϊκών μαζών, λόγω της επιδείνωσης της ζωής τους, αλλά και λόγω της χρεοκοπίας στη συνείδησή τους σε σημαντικό βαθμό της πολιτικής των αστικών κομμάτων.

β) Στο αυξημένο κύρος του Κόμματος, που εκφράστηκε στο διάστημα αυτό με διάφορες εκδηλώσεις. Η μαζική συμπαράσταση στο Κόμμα για τις ζημιές που έπαθε και η μεγάλη επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό γεγονός που αποδείχνει την παραπάνω εκτίμηση.

γ) Στην τάση ανόδου της λαϊκής πάλης και συσπείρωσης, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι δυνατό να αποκτήσει χαρακτηριστικά γενικευμένης αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης προς το σύστημα.

Οι κινητοποιήσεις της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας, η προετοιμασία των καπνοπαραγωγών για νέους αγώνες, η αντίσταση των εργατών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η τεράστια επιτυχία και απήχηση των συναυλιών με τον Μ. Θεοδωράκη κ. ά. είναι μερικά δείγματα που εκφράζουν αλλαγές, αγωνιστικές διαθέσεις, δυνατότητες για δουλιά και αποτελέσματα.

δ) Στην πολιτική που χάραξε η ΚΕ το Δεκέμβρη. Η πολιτική συμπαράταξης με το ΚΚΕ, συσπείρωσης δυνάμεων πάνω στα προβλήματα που συγκινούν και απασχολούν το λαό και με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια άλλη πολιτική είναι μεγάλο όπλο στα χέρια του Κόμματος.

ε) Στη χρεοκοπία στη συνείδηση πλατιών λαϊκών μαζών των επιχειρημάτων και συκοφαντιών σε βάρος των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και της Σοβιετικής Ενωσης, στη δυνατότητα αναζωογόνησης της σοσιαλιστικής ιδέας.

Βασική προϋπόθεση είναι να κατανοηθεί ολοκληρωμένα και κυρίως να αναπτύσσεται δημιουργικά η πολιτική που χάραξε η ΚΕ.

Το κύριο που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί είναι ότι γύρω μας υπάρχουν δυνάμεις που είναι έτοιμες να μπουν στη δράση, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά είναι δυνατό σε ένα ή περισσότερα ζητήματα να παλέψουν από κοινού με το Κόμμα. Κατά συνέπεια απαιτείται πλατύ πνεύμα, υπομονή και σωστή τακτική, ώστε να αξιοποιείται κάθε δύναμη, κάθε δυνατότητα στον αγώνα για τη λύση του ενός ή του άλλου προβλήματος.

Μέσα σ' αυτό τον αγώνα θα πείθουμε για την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ΚΚΕ, θα πείθουμε για την ορθότητα και την αναγκαιότητα γενικότερων αλλαγών στην πολιτική ζωή. Αποτελέσματα σ' αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε μόνο στο βαθμό που αναπτύσσεται η πρωτοβουλία των ΚΟΒ και συνδυάζεται σωστά ο αγώνας με την παράλληλη ιδεολογική και πολιτική δουλιά. Οι κεντρικές πρωτοβουλίες του Κόμματος δε θα αποδίδουν τους αναγκαίους καρπούς, χωρίς τη δουλιά των ΚΟΒ. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων και κάθε στελέχους ξεχωριστά στον τομέα που καθοδηγεί.

Η μέχρι τώρα συζήτηση και πείρα δείχνει ότι θα χρειαστεί πολλή δουλιά από τα καθοδηγητικά όργανα για να αφομοιωθεί και να αναπτύσσεται σωστά η πολιτική μας στην κατεύθυνση αυτή. Με τη συζήτηση ελπίζουμε να φωτιστούν καλύτερα οι δυνατότητες, οι δυσκολίες, τα λάθη που γίνονται, ακόμα και λαθεμένες αντιλήψεις όπου υπάρχουν μέσα από την πρακτική πείρα.

Ο σκοπός του σημερινού αχτίφ σ' αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Να συζητήσουμε λύσεις, μέτρα, για να γίνει πιο αποτελεσματική η καθοδηγητική μας δουλιά, γενικότερα να δυναμώσει ο πρωτοπόρος ρόλος του Κόμματος.

Η κατάσταση του Κόμματος

Οσο σωστή κι αν είναι η πολιτική μας, όσο κι αν δικαιώνεται από τη ζωή, χωρίς αντίστοιχη οργάνωση δεν μπορεί να γίνεται πράξη, να γίνεται υπόθεση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Τα σημερινά δεδομένα στη λειτουργία και δράση των Κομματικών Οργανώσεων, παρά τα όποια θετικά βήματα, μας δείχνουν πολύ καθαρά τις ουσιαστικές ποιοτικές αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν για να μπορέσουμε ν' ανοίξουμε το δρόμο των αλλαγών, που έχει ανάγκη ο τόπος, να εκφράσουμε τις διαθέσεις, τον παλμό του κόσμου, να δώσουμε προοπτική στις διεργασίες που συντελούνται, σωστό περιεχόμενο και προσανατολισμό στις αναζητήσεις της νεολαίας, να υλοποιήσουμε τους πολιτικούς στόχους του Κόμματος.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι αδυναμίες που παρατηρούνται είναι λίγο - πολύ φυσιολογικές και αντανακλούν τις γενικές δυσκολίες μέσα στις οποίες παλεύει το κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς, τις δυσκολίες και το σύνθετο χαρακτήρα της ταξικής πάλης στη σημερινή φάση.

Η αποδοχή όμως γενικά μιας τέτοιας αντίληψης ισοδυναμεί με προσαρμογή και υποχώρηση στις δυσκολίες, παραίτηση από τον αγώνα για επαναστατικές αλλαγές σε τελευταία ανάλυση.

Αν θέλουμε, κατά συνέπεια, να προσδιορίσουμε το χαρακτήρα αυτών των αδυναμιών και προβλημάτων και παραπέρα να εντοπίζουμε τη ρίζα, τις αιτίες τους, αλλού πρέπει να ψάξουμε.

Από την άποψη αυτή, αφετηρία του προβληματισμού μας πρέπει να είναι όχι οι κάθε είδους δυσκολίες, αλλά αν το Κόμμα λειτουργεί και δρα με βάση τις αρχές του, θεωρητικές, οργανωτικές, καθοδηγητικές, που είναι όπλο ακατανίκητο για τη νικηφόρα αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών στη λειτουργία του, στην πάλη του.

Με την έννοια αυτή, το κεντρικό οργανωτικό μας πρόβλημα βρίσκεται στο κατά πόσο τηρούνται σωστά οι αρχές αυτές. Κατά πόσο έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της άμβλυνσης από την κρίση, να αποκαταστήσουμε και εδραιώσουμε τις κομματικές αρετές, τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά του Κόμματος.

Αν είμαστε σύμφωνοι μ' αυτές τις εκτιμήσεις, τότε πρέπει να αναλάβουμε και το βάρος της ευθύνης, ν' αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας το μέγεθος της δικής μας ευθύνης. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε τις δικές μας ανεπάρκειες, κενά, ελλείψεις στα μέλη του Κόμματος, στα παρακάτω όργανα.

Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως το κλειδί βρίσκεται στη δουλιά των καθοδηγητικών οργάνων.

Τα προβλήματα που έχουν τεθεί για λύση είναι αρκετά.

Στη φάση αυτή επιβάλλεται να ξεχωρίσουμε εκείνη την ενότητα προβλημάτων που έχουν καθοριστικό χαρακτήρα για την πορεία του Κόμματος, που η λύση τους θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση και ενίσχυση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Πηγαίνοντας για το 15ο Συνέδριο και ανοίγοντας τη συζήτηση για το σοσιαλισμό μπορούμε και πρέπει να θέσουμε έναν παρόμοιο στόχο:

Εδραίωση και ανάπτυξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος. (Σταθερότητα στους στόχους, στον προσανατολισμό, ζωντανή καθοδήγηση, αυτοθυσία, ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων, έλεγχος, τήρηση των κανόνων λειτουργίας κλπ.).

Υπάρχουν, νομίζουμε, οι απαραίτητες προϋποθέσεις μέσα στο 1995 να καταφέρουμε να πετύχουμε ορισμένες ποιοτικές αλλαγές στη λειτουργία και τη δράση των οργανώσεων και να φτάσουμε στο 15ο Συνέδριο με χειροπιαστά αποτελέσματα στην κύρια πολιτική επιδίωξη. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η βελτίωση της λειτουργίας των Κομματικών Οργανώσεων και σε επίπεδο κύρια Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών και των ΚΟΒ.

Προτάσεις - σκέψεις

Πρώτο: Ζητήματα καθοδήγησης και λειτουργίας των οργάνων

Το οξυγόνο για το Κόμμα και το κύριο γνώρισμά του ως επαναστατικό κόμμα είναι η αδιάλλακτη πάλη του για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, του λαού, η αταλάντευτη πάλη του για την οργάνωση των δυνάμεών τους σε δύναμη ικανή να διεκδικήσει δημοκρατικές, προοδευτικές επαναστατικές αλλαγές.

Είναι στο κέντρο της προσοχής των οργάνων, των ΚΟΒ, των στελεχών το κύριο αυτό καθήκον; Υπάρχει σταθερός προσανατολισμός σ' αυτή την κατεύθυνση;

Δεν αποτελεί - κατά τη γνώμη μας - σταθερό άξονα, κύριο περιεχόμενο στις συνεδριάσεις, στις συζητήσεις, στον προγραμματισμό και προσανατολισμό των οργάνων, των στελεχών που καθοδηγούν τις οργανώσεις, η οργάνωση της πάλης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού, η αδιάκοπη προσπάθεια μέσα από την πάλη για την οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων σε κίνημα διεκδίκησης, αμφισβήτησης, αλλαγών.

Μέτρα

α) Να ξεκινήσουμε από το περιεχόμενο των συνεδριάσεων των οργάνων, των ΚΟΒ και να προχωρήσουμε σε δραστικά μέτρα αναπροσανατολισμού του τρόπου που προγραμματίζουν, συζητούν, αποφασίζουν, οργανώνουν τη δουλιά τους.

Τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας πρέπει να πάρουν την πρώτη θέση στις συζητήσεις. Ακριβέστερα η συζήτηση λύσεων, η οργάνωση της πάλης για τη λύση τους με ό,τι αυτά συνεπάγονται από την άποψη του σχεδιασμού, οργάνωσης, ελέγχου.

Να εξασφαλίζουμε μια ζωντανή λειτουργία και καλή προετοιμασία των συζητήσεων.

Να περιορίσουμε τις γενικόλογες κατευθύνσεις και αποφάσεις, το φόρτωμα των συνεδριάσεων με πολλά θέματα από τα πάνω και τη μεταφορά κατευθύνσεων από τον ένα κρίκο στον άλλο.

Να αποκτήσει ζωντάνια και αποτελεσματικότητα μ' αυτή την έννοια η καθοδηγητική δουλιά και η αυξημένη απαιτητικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων, στη συνέπεια, στον έλεγχο της δουλιάς των στελεχών.

β) Να συγκροτηθούν και να λειτουργούν κανονικά οι κομματικές ομάδες στους διάφορους μαζικούς φορείς, είτε έχουμε είτε όχι μέλη του Κόμματος στις διοικήσεις τους και να δυναμώσει ο έλεγχος για τον τρόπο που εκπληρώνουν την αποστολή τους. Το καθήκον αυτό στο επόμενο τρίμηνο πρέπει να υλοποιηθεί.

γ) Να προχωρήσουμε, στα πλαίσια της προετοιμασίας του 15ου Συνεδρίου, στην ολοκλήρωση της οργανωτικής πολιτικής στον τομέα της δομής του Κόμματος. Η προετοιμασία ν' αρχίσει από τώρα (προετοιμασία στελεχών, κλπ.).

Το κύριο που επιδιώκουμε να λύσουμε με την ολοκλήρωση της δομής δεν είναι ένας απλός συντονισμός των ΚΟΒ ή των ΝΕ, αλλά η συνένωση της πάλης, του κινήματος, σε επίπεδο πόλης, επαρχίας, κλάδων, σε μια ενιαία κατεύθυνση ο συντονισμός δυνάμεων. Π. χ. ο αγώνας για την παιδεία ή την υγεία δεν μπορεί να διεξάγεται αποσπασματικά από κάθε ΚΟΒ, αν δε συντονίζεται σχεδιασμένα σε επίπεδο δήμου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κρίσιμα προβλήματα των εργαζομένων και του μαζικού κινήματος.

Από την άποψη αυτή απαιτείται και συλλογική καθοδήγηση και τα απαραίτητα βοηθητικά όργανα και όργανα που να εκλέγονται και να απολογούνται για την αποστολή τους, όπως ακριβώς απαιτεί η αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.Δεύτερο: Ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ

Οι ΚΟΒ, ως το βασικό κύτταρο του Κόμματος, πρέπει να πάρουν την αντίστοιχη θέση στην όλη λειτουργία του Κόμματος και της ευθύνης των οργάνων.

Η πολιτική και οι θέσεις του Κόμματος είναι αδύνατο να γίνουν υπόθεση των μαζών, αν οι ΚΟΒ δε λειτουργούν κανονικά και σωστά. Ούτε νέα στελέχη μπορούν να αναδειχτούν έξω από την καλή λειτουργία των ΚΟΒ.

Γενικά το Κόμμα δεν μπορεί να διατηρεί και να αναπτύσσει τους δεσμούς του με τον κόσμο, αν οι ΚΟΒ δε δουλεύουν σωστά, αποτελεσματικά.

Κρίνοντας από τη σκοπιά αυτή τη σημερινή κατάσταση, πρέπει να πούμε με κάθε ευθύνη ότι η λειτουργία και η δράση των ΚΟΒ δεν είναι σταθερά στο κέντρο της προσοχής των οργάνων.

Η προετοιμασία των πρόσφατων εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων έδειξε ότι όπου παίρνονται μέτρα, όταν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα.

Αρα δεν είναι δικαιολογημένη η ρουτινιάρικη και σε πολλές περιπτώσεις πρόχειρη καθοδήγηση των ΚΟΒ από τις Αχτιδικές και Νομαρχιακές Επιτροπές.

Ποια είναι τα κεντρικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε;

Το κύριο κατά τη γνώμη μας είναι η οργάνωση της δουλιάς της ΚΟΒ και κάθε μέλους της μέσα στον κόσμο. Σταθερή επαφή, μόνιμη φροντίδα για τη διαφώτιση, οργάνωση του κόσμου σε κάθε είδους μαζικούς φορείς και κινήσεις και πριν απ' όλα στα συνδικάτα, με αφετηρία τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Λίγες ΚΟΒ σήμερα δουλεύουν με έναν τέτοιο προσανατολισμό, γι' αυτό και οι διάφορες καμπάνιες και τα ανοίγματα που πραγματοποιούμε κατά καιρούς δεν έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα.

Δηλαδή, τα περισσότερα κομματικά μέλη δεν έχουν σταθερή χρέωση δουλιάς σ' ένα συγκεκριμένο χώρο, τομέα δράσης, με σαφή αποστολή.

Πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε;

α) Καλή διάταξη των δυνάμεων της κάθε ΚΟΒ μέσα στον κόσμο και επιμονή στη χρέωση συγκεκριμένων καθηκόντων σε κάθε μέλος, σε συνδυασμό με τη δύναμη των οπαδών του Κόμματος, ώστε το "μάτι" και το "αυτί" του Κόμματος να βρίσκεται - αν είναι δυνατό - παντού.

Το κάθε μέλος του Κόμματος μπορεί να γίνει αληθινός οργανωτής και διαφωτιστής. Αυτή να 'ναι η φιλοδοξία μας.

Και το πιο αδύνατο μέλος μπορεί να κάνει καλή δουλιά, αν καθοδηγείται σωστά.

Οι δυνάμεις μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν αποφασιστικά και να ξεπεράσουμε την έλλειψη μάχιμων δυνάμεων, αν αξιοποιήσουμε συστηματικά την άμεση επιρροή του Κόμματος, τους ψηφοφόρους. Το κύριο που πρέπει να κατανοείται: Δεν είμαστε ένα αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα, που παλεύει από εκλογές σε εκλογές να αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμή του.

Στόχος:

Εκεί όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες λαϊκές δυνάμεις (εργοστάσια, σχολεία, μαγαζιά, γραφεία, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα κλπ.) να εξασφαλιστεί η ζωντανή παρουσία του Κόμματος. Ενας τέτοιος προσανατολισμός θα λύσει πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα την κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη".

β) Ανεβαίνουν οι απαιτήσεις από την Οργάνωση της δουλιάς σε μια τέτοια κατεύθυνση και κυρίως στον τομέα του εξοπλισμού των μελών με τη γνώση της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος. Πράγμα που προϋποθέτει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο καθοδήγησης από τα στελέχη και τα καθοδηγητικά όργανα.

- Πιο κοντά στις ΚΟΒ.

- Η παρουσία των στελεχών της ΚΟΒ πρέπει να λύνει προβλήματα, άρα προετοιμασία και όχι προχειρότητες, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

- Ικανότητα να πιάνεται και να συζητιέται η επικαιρότητα και να συνδέεται σωστά με τη γενική πολιτική του Κόμματος.

- Να φτάνει ζωντανά, γρήγορα και να συζητιούνται όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα η πολιτική, οι θέσεις του Κόμματος.

Το πρόβλημα αυτό του εξοπλισμού δεν μπορεί να λυθεί συνεχίζοντας να παρακολουθούμε τις ΚΟΒ με τον τρόπο που γίνεται σήμερα.

Το κύριο είναι η ζωή της ΚΟΒ να γίνει πιο πλούσια, να ενισχυθεί η αυτενέργεια, η πρωτοβουλία των μελών, πράγμα που σημαίνει ότι δε φτάνει να βρίσκονται τα μέλη του Κόμματος από συνέλευση σε συνέλευση και οι οπαδοί από εκλογές σε εκλογές.

Εδώ χρειάζεται να συζητήσουμε την πείρα που υπάρχει, να προβληματιστούμε περισσότερο, ώστε το αχτίφ να φωτίσει αυτό το θέμα και σ' ό,τι αφορά τις μορφές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, το περιεχόμενο και τα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε από καθοδηγητική άποψη.

γ) Καλή προετοιμασία των συνεδριάσεων, των Γραφείων των ΚΟΒ, των συνελεύσεων, γενικά πιο καλή δουλιά για την επιτυχία των διάφορων δραστηριοτήτων που σχεδιάζουν οι ΚΟΒ.

Το περιεχόμενο των συνελεύσεων, των συνεδριάσεων του Γραφείου της ΚΟΒ, των τμημάτων είναι το πρώτο. Το κύριο σε κάθε περίπτωση είναι να μπορεί η ΚΟΒ να ασχολείται ζωντανά, πρωτόβουλα με τα λαϊκά προβλήματα, τις ανησυχίες του κόσμου και με βάση τις θέσεις του Κόμματος να ενεργεί.

Δε φτάνει όμως αυτό το μέτρο. Θα επαναλάβουμε, απαιτείται αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας.

Η συμμετοχή των μελών του Κόμματος στη ζωή και δράση των ΚΟΒ δεν μπορεί να αφήνεται στην καλή θέληση. Είναι υποχρεωτική. Η αρχή αυτή καταστρατηγείται, χωρίς πάντα με ευθύνη του μέλους του Κόμματος. Οταν παρόμοια φαινόμενα που εμφανίζονται στα καθοδηγητικά όργανα δεν αντιμετωπίζονται άμεσα, αποτελεσματικά, καταλαβαίνει κανείς πόσο αρνητικά επιδρούν παρακάτω, στις ΚΟΒ.

Το περιεχόμενο συζητήσεων στις ΚΟΒ συχνά απογοητεύει, αποθαρρύνει για δράση.

Η γενικόλογη κριτική και αυτοκριτική του στιλ "όλοι πρέπει να δουλέψουμε" ή ότι "δε βοηθάνε όλοι οι σύντροφοι" και το ότι δεν μπαίνουν συγκεκριμένα η ανοχή σε παραβιάσεις του καταστατικού, των κανόνων λειτουργίας, στην ασυνέπεια έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πλαδαρότητας και ανευθυνότητας σε τέτοιο βαθμό, που για πολλές ΚΟΒ θυμίζει λειτουργία μαζικού φορέα και όχι κομμουνιστικής οργάνωσης.

Αλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ο τρόπος επαφής με τα μέλη του Κόμματος από το Γραφείο, το γραμματέα. Κατά κανόνα γίνεται με το τηλέφωνο και μ' ένα ξερό τρόπο. "Ελα, έχουμε δουλιά". Συχνά μένουν χωρίς απάντηση προβλήματα, ερωτήματα, ανησυχίες, προτάσεις, λαθεμένες αντιλήψεις.

Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αρχίσουν να λύνονται με αίσθημα ευθύνης από κάθε όργανο και στέλεχος, ώστε να εξασφαλιστεί η τακτική και με καλή οργάνωση και πρόγραμμα λειτουργίας των ΚΟΒ.

Γενικά όλα τα μέτρα πρέπει να 'χουν ως κύριο περιεχόμενο την άνοδο της συνειδητότητας και της κομματικής ευθύνης των μελών του Κόμματος, του κύρους και της αναγνώρισης από το λαό. Προϋπόθεση όμως για να λυθούν τα προβλήματα αυτά σ' αυτό το πνεύμα είναι να δουλεύουν τα καθοδηγητικά όργανα σωστά, ν' αρχίσουν από τον εαυτό τους αυτές τις αλλαγές.

Πέραν της επιμονής για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, να συζητήσουμε ορισμένα ακόμη μέτρα.

1) Μετά το τέλος των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων να περάσουν σιγά σιγά όλοι οι γραμματείς των ΚΟΒ από σεμινάριο με θέμα: Η λειτουργία της ΚΟΒ. Η Γραμματεία σε συνεργασία με την Ιδεολογική Επιτροπή να προετοιμάσει σχετικό κείμενο - βοήθημα.

2) Να καθιερωθεί το ιδεολογικό μάθημα στην ΚΟΒ και η οργάνωση της αυτομόρφωσης, ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του κάθε συντρόφου και να μας απασχολήσει ο τρόπος που θα γίνεται, ώστε να προκαλεί ενδιαφέρον.

3) Η οργάνωση της αλληλεγγύης στα πλαίσια της κάθε ΚΟΒ. Σε κάθε ΚΟΒ υπάρχουν μέλη με σοβαρά προβλήματα, σύντροφοι με ανάγκες, προβλήματα για τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ακόμα και αφοσιωμένοι οπαδοί του Κόμματος βρίσκονται σ' αυτή την ανάγκη, καλό θα ήταν δύο τρεις κατάλληλοι σύντροφοι να χρεωθούν αυτή την ευθύνη.

4) Σε επίπεδο ΚΟΒ ή Αχτίδας να λειτουργήσουν σεμινάρια για τα νέα μέλη του Κόμματος. Με ευθύνη της Ιδεολογικής Επιτροπής να οριστούν ορισμένα απλά, βασικά μαθήματα.

γ) Κομματική οικοδόμηση, στρατολογία.

Από την άποψη στόχων να παραμείνουμε σ' αυτούς που έχει καθορίσει η ΚΕ, εργατική τάξη, νεολαία. Εκείνο που χρειάζεται να συζητήσουμε είναι πώς πρακτικά θα λύσουμε το πρόβλημα.

Ορισμένες σκέψεις

α) Το πρόβλημα της ανάπτυξης του Κόμματος στην εργατική τάξη δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τις εργατικές οργανώσεις. Θα αρχίσει να λύνεται, αν γίνει υπόθεση όλου του Κόμματος, όλων των ΚΟΒ.

β) Δεν μπορεί να λυθεί με καμπανιακό, ευκαιριακό τρόπο, αλλά μόνο με σχέδιο.

Το πρόβλημα της οικοδόμησης ΚΟΒ σε κλάδους, εργοστάσια, επιχειρήσεις δεν μπορεί να λυθεί βάζοντας γενικά πλάνα στρατολογίας.

Θα λυθεί μόνο στο βαθμό που το Κόμμα αναπτύσσει μια πλατιά συστηματική δουλιά για τα προβλήματα των εργαζομένων στους συγκεκριμένους τόπους δουλιάς, οργανωμένη διαφώτιση.

Σχετικά με την ΚΝΕ

Υπάρχουν δύο επείγοντα προβλήματα:

Το πρώτο: Η ιδεολογική, πολιτική και διαπαιδαγωγική βοήθεια του Κόμματος στις οργανώσεις της ΚΝΕ, στα μέλη της. Είναι ελλιπής, αδύνατη, φτωχή.

Το δεύτερο: Η ΚΝΕ πρέπει να βοηθηθεί να αναπτύξει τις δυνάμεις σε όλα τα τμήματα της νεολαίας.

Στα δύο αυτά ζητήματα πρέπει να συγκεντρώσουμε την κύρια προσοχή μας.

Είναι φανερό πως η εκπλήρωση των παραπάνω στόχων και καθηκόντων έχει ως προϋπόθεση μια πιο καλή δουλιά με τα στελέχη.

- Πολιτική ανάδειξης νέων στελεχών.

- Καλύτερη διάταξη.

- Ιδεολογικός εξοπλισμός.

Ομως αυτό το καθήκον δεν μπορεί να λύνεται αποσπασμένα από τη δράση. Στην πορεία προς το 15ο Συνέδριο θα χρειαστεί να καταπιαστούμε πιο συγκεκριμένα.

Το κύριο που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί είναι ότι γύρω μας υπάρχουν δυνάμεις που είναι έτοιμες να μπουν στη δράση, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά είναι δυνατό σε ένα ή περισσότερα ζητήματα να παλέψουν από κοινού με το Κόμμα

Υπάρχουν, νομίζουμε, οι απαραίτητες προϋποθέσεις μέσα στο 1995 να καταφέρουμε να πετύχουμε ορισμένες ποιοτικές αλλαγές στη λειτουργία και τη δράση των Οργανώσεων και να φτάσουμε στο 15ο Συνέδριο με χειροπιαστά αποτελέσματα στην κύρια πολιτική επιδίωξη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ