Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες απεργίες στα ανθρακωρυχεία

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ).-

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χτες οι απεργία των ανθρακωρύχων στην περιοχή Ροστόβ, στην οποία συμμετέχουν 70.000 εργαζόμενοι, ενώ στον απεργιακό χορό αργά το βράδυ μπήκαν και οι 50.000 περίπου ανθρακωρύχοι της περιοχής Κρασνογιάρσκ.

Η έναρξη της απεργίας στα 26 ανθρακωρυχεία των πόλεων και κωμοπόλεων της περιοχής Ροστόβ επισφραγίστηκε χτες με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Το συνδικάτο των ανθρακωρύχων του Ροστόβ ανακοίνωσε πως αν η κυβέρνηση δείξει αδιαλλαξία στα οικονομικά τους αιτήματα, οι εργαζόμενοι θα θέσουν και πολιτικά αιτήματα και θα ζητήσουν την παραίτησή της καθώς και πρόωρες προεδρικές εκλογές. Το παράδειγμα των συναδέλφων τους του Ροστόβ και του Κρασνογιάρσκ ακολουθούν ήδη οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Πετσόρα, που έχουν προκηρύξει απεργία για τις 6 Φλεβάρη.

Η Ομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων των Ανθρακωρύχων της Ρωσίας ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι θα προκηρύξει 24ωρη παρρωσική απεργία στις 8 Γενάρη, η οποία στη συνέχεια θα μετατραπεί σε απεργία διαρκείας, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου. Είναι πιθανό αυτές οι εργατικές κινητοποιήσεις να πάρουν χαρακτήρα αλυσίδας, όπως ανέφερε σε χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα "Πράβντα".

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 5.300.000 Ρώσοι έμειναν άνεργοι την 1η Γενάρη, ενώ όσοι δεν έχουν χάσει ακόμα τη δουλιά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μιας και ο πραγματικός μισθός τους έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 10%.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργατών προσλαμβάνουν πλέον χαρακτήρα επιδημίας. Για παράδειγμα, μόνο στους ανθρακωρύχους της Βορκουτά δεν έχουν δοθεί μισθοί συνολικού ύψους 20 δισ. ρουβλίων. Ολα αυτά αρχίζουν να προκαλούν τις τελευταίες μέρες στη χώρα ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων με το σύνθημα "Ειρήνη, Δουλιά, Μισθός, Ψωμί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ