Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "βωμό" του υπερκέρδους και η υγεία των καταναλωτών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ, στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα - και τρόφιμα - που είναι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Σε πολλά απ' αυτά, δεν αναφέρεται η ημερομηνία λήξης ή δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα ελληνικά

Οργιο κερδοσκοπίας και διοχέτευσης επικίνδυνων - πολλές φορές - για τη δημόσια υγεία προϊόντων, εκτυλίσσεται καθημερινά στην αγορά. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο καθεστώς της ασυδοσίας, που εξασφαλίζει στις ντόπιες και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις η "απελευθέρωση" της αγοράς. Ενδεικτική για τα παραπάνω, είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), στην οποία - μεταξύ άλλων - καταγγέλλεται ότι:Πλήθος εισαγόμενων προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα και ειδικά για τα είδη διατροφής, χωρίς καν την ένδειξη ελάχιστης διατηρησιμότητας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο διοχέτευσης στην αγορά ακατάλληλων ή νοθευμένων προϊόντων, καθώς και προϊόντων με παραπλανητικές ή ελλιπείς ενδείξεις, έχει επανειλημμένα φέρει στη δημοσιότητα ο "Ρ" με σχετικά δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι στην τακτική αυτή επιδίδονται, τόσο ντόπιες"επώνυμες", όσο και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΣΜΕ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάθε προϊόν προοριζόμενο για εγχώρια κατανάλωση, είναι απαραίτητο να φέρει ελληνικές ενδείξεις αναφερόμενες στη σύνθεση και στη χρήση του. Επίσης αναφέρεται ότι πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα, που κυκλοφορούν χωρίς ενδείξεις στην ελληνική αγορά, αγοράζονται συνήθως σε τιμές εξευτελιστικές κατόπιν πλειοδοτικών διαγωνισμών σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης, αφού συχνά έχουν εγκαταλειφθεί από τους παραλήπτες τους. Αρκετά από τα προϊόντα αυτά εισάγονται μεταγενέστερα στην Ελλάδα χωρίς ενδείξεις στα ελληνικά και χωρίς ένδειξη ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας και πωλούνται σε τιμές αθέμιτου ανταγωνισμού.Την κύρια ευθύνη, βέβαια, της κατάστασης αυτής έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, η οποία, εμμένοντας στην πολιτική πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, αδυνατεί να προστατεύσει την "τσέπη", αλλά και την υγεία των καταναλωτών με τη διενέργεια ουσιαστικών ποιοτικών ελέγχων.

Στα παραπάνω πλαίσια, ο ΣΕΣΜΕ προτείνει:

  • Τα προϊόντα αυτά να κατάσχονται.
  • Να επιβάλλεται πρόστιμο πολλαπλάσιο της αξίας τους, τόσο στον εισαγωγέα, όσο και στον τελικό πωλητή.

Ευνόητο είναι βέβαια ότι και ο ΣΕΣΜΕ με τις επισημάνσεις του αυτές στοχεύει ξεκάθαρα στην εξυπηρέτηση των οικονομικών του συμφερόντων και κάθε άλλο παρά στην αποφυγή της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Κι αυτό γιατί μεταξύ των λύσεων που προτείνει είναι και η... κατάργηση του νόμου που επιβάλλει την αναγραφή ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα, υπό τον όρο ότι οι ενδείξεις θα αναγράφονται σε μία από τις κύριες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" στις 17-7-94, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αγορανομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου σε όλη τη διάρκεια του 1993. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 15,4% από το σύνολο των μη κανονικών δειγμάτων που βρέθηκαν σε όλο το '93 αφορά επώνυμες παρασκευαστικές ή εισαγωγικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.Συγκεκριμένα, από τα 920 μη κανονικά δείγματα (προϊόντα νοθευμένα, με παραπλανητικές ή ελλιπείς ενδείξεις, χωρίς ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, ακόμη και ακατάλληλα προς κατανάλωση), που διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους, τα 142 αφορούν γνωστές και επώνυμες φίρμες. Ανάμεσα σ' αυτές, περιλαμβάνονται η "Νουτρίτσια" ΑΕ, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή παιδικών τροφών, η "Μπάγιερ" ΑΕ(φαρμακευτικά συστατικά), το πολυκατάστημα "Κόντινεντ", η "Αλλατίνη", η "Τεξάκο", η "Αγνό", η ΙΟΝ κλπ.

Μάλιστα, από νεότερα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια ο "Ρ", προέκυψε ότι οι επιχειρήσεις αυτές επιδίδονται στην παραπάνω τακτική και ειδικότερα στη διοχέτευση προϊόντων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας, με τη "βούλα του νόμου" και υπό την προστασία και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία: Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να διατίθενται προσωρινά στην Ελλάδα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, 30 μέρες μετά την υποβολή πλήρους φακέλου δικαιολογητικών προς το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (ΑΧΣ) και μέχρι την τελική έγκρισή τους, οπότε δίδεται ο επίσημος αριθμός κυκλοφορίας! Βεβαίως, η όλη διαδικασία στις περιπτώσεις ξεπερνά, όχι μόνο τις 30 μέρες, αλλά και έναν ολόκληρο χρόνο. Και σε περίπτωση που μετά διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα αυτά παραβιάζουν τις νόμιμες ελληνικές προδιαγραφές - αν δεν καταναλώθηκαν ήδη - δεν αποσύρονται και συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς!

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ