Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λευκά" ... γεννητούρια σ' ένα μήνα!

Τη λήψη μέτρων για την ...απασχόληση, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Βάση: οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και οι οδηγίες του ΣΕΒ. Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη δοθεί. Από το "πλυντήριο" της ΟΚΕ θα περάσουν τα μέτρα - φωτιά, που επεξεργάζεται κυβερνητική επιτροπή για την κοινωνική ασφάλιση, την μερική απασχόληση κλπ.

Ενώ χιλιάδες νέοι άνθρωποι σήμερα μελετούν, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που προκήρυξε το υπουργείο Προεδρίας, ελπίζοντας (;) ότι θα... λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας τους, στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα λέγονται από τους αρμόδιους υπουργούς, "μελετά" τη λύση... του προβλήματος της ανεργίας στην Ελλάδα και μάλιστα "ριζικά". Οι υπουργοί Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες είχαν πραγματικά ζηλευτές επιδόσεις στο πεδίο των ανάλογων δηλώσεων και εξαγγελιών.

Ας θυμηθούμε κατ' αρχήν την πρόσφατη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων, σχετικά με το "κίνητρο καταπολέμησης της ανεργίας" μέσω της υπαγωγής στο κράτος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι εργοδότες για τους εργαζόμενους 20 - 25 χρόνων!Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκης, δήλωσε επί λέξει ότι "είτε ολόκληρη, είτε ένα μέρος της εισφοράς του εργοδότη θα την καταβάλλει κάποιος άλλος φορέας, είτε μέσω του ΟΑΕΔ"!Αυτό το μέτρο παρουσιάστηκε ως μία από τις "σκέψεις" που μελετώνται στα υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, λίγες μέρες πιο πριν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και ο Γ. Σκουλαρίκης, έκαναν από κοινού δηλώσεις, σχετικά με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης, καθώς και για τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζόμενων, με ρυθμίσεις μέσω του ΟΑΕΔ.

Η επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης και η αύξηση των επιδομάτων είναι πάγια αιτήματα των συνδικάτων και σίγουρα είναι ευπρόσδεκτα. Παρ' όλα αυτά, αν δει κανείς το σύνολο των δηλώσεων που έχουν γίνει από τους δύο υπουργούς, καταλαβαίνει πως τα μέτρα αυτά (που δεν έχουν γίνει κινήσεις για την εφαρμογή τους) αποτελούν επιμέρους πλευρές ή το "χρύσωμα του χαπιού" μιας συνολικότερης επεξεργασίας μέτρων που σερβίρονται στο όνομά της τόνωσης της απασχόλησης. Αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε και από την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι "η κυβέρνηση ετοιμάζει εισήγηση δέσμης μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας".Μάλιστα τα "μέτρα" θα προβλέπουν και "νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας"...

Η κατεύθυνση

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πάνω σε ποια λογική και σε ποιες κατευθύνσεις, θα οικοδομηθούν τα μέτρα, που θα πάρει η κυβέρνηση.Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα με εντελώς συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα αυτό, εφόσον δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία του πορίσματος, της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα, εντελώς ανησυχητικά για τους εργαζόμενους και αποκαλυπτικά για τις προθέσεις των κυβερνητικών επιτελείων.

  • Τα όποια μέτρα παρθούν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να περιορίζουν τα προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα οι εργοδότες. Αντίθετα, η διατήρηση και η επέκτασή τους φαίνεται να είναι η βάση. Χαρακτηριστικές είναι οι εξαγγελίες για την απασχόληση των νέων, όπου χωρίς ενδοιασμούς ομολογήθηκε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις συμπεριλαμβάνεται η απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές και η επιβάρυνση κάποιου δημόσιου φορέα,δηλαδή του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα, ο ΣΕΒ, θα καταθέσει προς τα αρμόδια υπουργεία "πακέτο" προτάσεων σχετικά με τις "δυσλειτουργίες", που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας (εργατικό κόστος κλπ.) δίνοντας το δικό του στίγμα.Μάλιστα εντελώς πρόσφατα ο ΣΕΒ "κάρφωσε" σε δελτίο Τύπου του ότι ο υπουργός Εργασίας τού ζήτησε να κάνει κάτι τέτοιο...
  • Δεδομένο είναι, επίσης, ότι μελετώνται μέτραγια την επέκταση της μερικής απασχόλησης.Πράγμα, που επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές. Πολλάκις έχει μνημονευτεί από κυβερνητικούς παράγοντες το μικρό (5%) - όπως υποστηρίζουν - ποσοστό μερικής απασχόλησης που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα! Παράλληλα, συζητείται ιδιαίτερα και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στο υπουργείο Εργασίας, το θέμα νέας ρύθμισης για τη μερική απασχόληση με βάση την "αρχή της ίσης μεταχείρισης"... μερικώς και πλήρως απασχολούμενων. Αλλωστε ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης έχει δηλώσει ανοιχτά πως δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την επέκταση της μερικής απασχόλησης, συμπληρώνοντας, για τα προσχήματα, ότι πρέπει να έχει "προσθετικό χαρακτήρα" χωρίς "να καταργεί θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης".
  • Εχει ξεκαθαριστεί πως τον κεντρικό σχεδιασμό στην όλη υπόθεση έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το ίδιο υπουργείο, που έχει επεξεργαστεί το "πρόγραμμα σύγκλισης", το ίδιο υπουργείο που έχει τις θετικότερες των απόψεων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων της "Λευκής Βίβλου" στην ελληνική πραγματικότητα και που ο επικεφαλής του έχει δηλώσει ότι είναι υπερήφανος γι' αυτό το μανιφέστο των πολυεθνικών.

Μάλιστα, δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε, προδίδουν και ένα είδος δυσαρέσκειας, όχι τόσο για τον πρωτεύοντα ρόλο του ΥΠΕΘΟ, όσο για το ότι τις συνέπειες των μέτρων που θα παρθούν θα επωμιστεί το υπουργείο Εργασίας. "Η απασχόληση δε μας αφορά, είναι ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την άσκηση μιας γενικότερης πολιτικής", σημείωσε ο Γ. Σκουλαρίκης. "Κακώς κάκιστα, αλλά δυστυχώς αυτά γίνονται. Κάπου εμείς αποτελούμε το ανάχωμα ή τον απολογητικό ιστό της κυβέρνησης. Ουσιαστικά απολογούμεθα για αποφάσεις που παίρνουν άλλοι".Το νόημα των δηλώσεων, αναμένεται πάντως να μεταφραστεί σε αντίστοιχη πολιτική πρακτική, εφόσον ένα μεγάλο μέρος των όποιων αποφάσεων παρθούν κι έχουν συγκεκριμένο κόστος, υπάρχει προσανατολισμός να επιβαρύνουν τον ΟΑΕΔ.

H επιτροπή...

Οσον αφορά την ίδια τη διυπουργική επιτροπή, που θα καταθέσει πόρισμα για την απασχόληση, στην οποία συμμετέχουν σύμβουλοι - εκπρόσωποι, των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας - Εμπορίου και Εργασίας,δε δείχνει τη διάθεση να διεκδικήσει την πατρότητα των όποιων μέτρων παρθούν. Αντίθετα τα μέλη της - από όλα τα υπουργεία - επιθυμούν μάλλον να αποστασιοποιηθούν από την πρακτική που θα ακολουθηθεί, ίσως γιατί προβλέπουν πως αυτή αναπόφευκτα θα προκαλέσει αντιδράσεις ή επειδή γνωρίζουν πως οι όποιες επιστημονικές μελέτες εκπονούνται, μεταφράζονται σε πρακτικά μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις, αφού συνυπολογιστούν από την εκάστοτε κυβέρνηση, μια σειρά άλλοι παράγοντες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της εν λόγω επιτροπής,Γ. Κοσκινά άλλωστε, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι τις αποφάσεις για οποιοδήποτε μέτρο ή νομοθετική ρύθμιση θα τις πάρει η πολιτική ηγεσία. Σημείωσε ότι το έργο της επιτροπής στην οποία προεδρεύει τελειώνει ουσιαστικά με την κατάθεση του πορίσματός της σε 30 περίπου ημέρες.

Πάντως, μιλώντας για τους στόχους, αλλά και την εργασία της επιτροπής, επισήμανε ότι "παρόμοια δουλιά δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα".Ο Γ. Κοσκινάς, περιγράφοντας τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η επιτροπή, είπε ότι το πρόβλημα που λέγεται ανεργία, θα εξεταστεί σε βάθος και σε όλες του τις διαστάσεις. Επίσης, ότι επιδιώκεται να προσδιοριστούν τα αίτια του προβλήματος στη χώρα μας, αλλά να γίνει και μία "κριτική προσέγγιση" του τρόπου και των μεθόδων καταγραφής της ανεργίας. Επίσης μέσα στους στόχους συμπεριλαμβάνεται και η εξέταση της "φύσης" της ανεργίας στην Ελλάδα (δομική, διαρθρωτική ανεργία κλπ). Θα εξεταστούν και τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα παρθεί με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους. Η διυπουργική επιτροπή, θα απασχοληθεί επίσης - σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά - με τις επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης της χώρας στην αγορά εργασίας, και με τα ισχύονται επαγγελματικά συστήματα.

Ο Γ. Κοσκινάς,αν και συνολικά δε θέλησε να επεκταθεί στο θέμα των κατευθύνσεων που θα προτείνει η επιτροπή για τη λύση ή τον περιορισμό της ανεργίας, σημείωσε πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχείρησης που καλύπτουν το 70 - 80% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, καθώς και με την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ξεκαθάρισε όμως πως η επέκταση της μερικής απασχόλησης, αντιμετωπίζεται από την επιτροπή ως ένα θετικό στοιχείο "ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα" για τη μείωση της ανεργίας. Πάντως πρόσθεσε ότι η επέκταση αυτής της μορφής απασχόλησης πρέπει να εκληφθεί ως "μεταβατικό στάδιο".

Αλλα στελέχη της διυπουργικής επιτροπής, πρόσφατα, τόνιζαν πως η μελέτη που θα εκπονηθεί, θα είναι μεγάλη σε όγκο, χωρισμένη σε κεφάλαια (εργασιακές σχέσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ενώ δε θα εκλαμβάνει τίποτε ως δεδομένο από τα ισχύοντα...

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, το "πακέτο" που μελετά η επιτροπή και που - όπως προκύπτει από τη "γεύση" που μέχρι σήμερα μας έχει δοθεί - αποτελεί την προεργασία για την υλοποίηση στη χώρα μας των πιο αντιδραστικών μέτρων της "Λευκής Βίβλου", θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στη νεοσύστατη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.Θα επιχειρήσει, δηλαδή, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στο προετοιμαζόμενο αντεργατικό πόνημα τον μανδύα της "κοινωνικής συναίνεσης". Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται σε όσους επέλεξαν τη συμμετοχή τους σ' αυτό το όργανο της ταξικής συναίνεσης είναι τι θα πράξουν.Και το ζήτημα που τίθεται για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους είναι πώς θα οργανώσουν έγκαιρα την άμυνά τους.

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

σποτ

Η επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης και η αύξηση των επιδομάτων, είναι πάγια αιτήματα των συνδικάτων και σίγουρα είναι ευπρόσδεκτα. Παρ' όλα αυτά, αν δει κανείς το σύνολο των δηλώσεων που έχουν γίνει από τους δύο υπουργούς, καταλαβαίνει πώς τα μέτρα αυτά αποτελούν επιμέρους πλευρές ή το "χρύσωμα

του χαπιού" μιας συνολικότερης επεξεργασίας μέτρων που σερβίρονται

στο όνομά της τόνωσης της απασχόλησης.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ