Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Σύννεφο το ματσούκι"...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι άμαχοι Κούρδοι δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν από τις καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ενα 13χρονο αγόρι, που κατηγορήθηκε άδικα ότι έκλεψε ένα πορτοφόλι, υπεβλήθη σε ξυλοδαρμό και ηλεκτροσόκ! Αυτά μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας για την Τουρκία που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι "οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας καταπατούν καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της συστηματικής άρνησης των γεγονότων, γι' αυτό οι χώρες που πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αγκυρα θα πρέπει να ζητούν εγγυήσεις ότι δε θα χρησιμοποιείται για σκοπό διαφορετικό από αυτόν που έχει δηλωθεί". Πληροφορίες της οργάνωσης αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα από ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

"Μόνο το 1994, υπήρξαν περισσότερες από πενήντα "εξαφανίσεις" ανθρώπων" υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστεία.

Το ίδιο 24ωρο που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας, τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο έως πέντε χρόνων και πρόστιμα μέχρι 600.000 δραχμές σε τρεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον Ακίν Μπιρντάλ, πρόεδρο της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης, τους Αλί Γιλντιρίμ και Αλπαρσλάν Μπερκτάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ