Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Εντατικές διαβουλεύσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή του Μπίχατς, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γιασούσι Ακάσι, επισκέφτηκε το Βελιγράδι για νέες συνομιλίες με το Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να αποδεχτεί τις τελευταίες προτάσεις της Ομάδας Επαφής. Ηταν ο τρίτος αξιωματούχος, που ως εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, πέρασε από το Βελιγράδι το τελευταίο πενταήμερο.

Οι χτεσινές συνομιλίες μεταξύ Ακάσι και Μιλόσεβιτς έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και δεν ανακοινώθηκε τίποτα μετά τη λήξη τους. Πηγές προσκείμενες στον Ακάσι ανέφεραν, ωστόσο, ότι ο Σέρβος Πρόεδρος διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις για το προτεινόμενο σχέδιο και πως εξέθεσε στον Ακάσι τις δικές του απόψεις για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, που σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, "υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες".

Αξίζει να σημειωθεί πως, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ακάσι, είχε εγκαταλείψει το Βελιγράδι ομάδα εκπροσώπων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, που είχε συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς για το ίδιο ζήτημα.

Το Βελιγράδι έχει καταστεί το επίκεντρο μιας ασυνήθιστης διπλωματικής κινητικότητας, ιδιαίτερα μετά το περασμένο Σαββατοκύριακο και την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Κόζιρεφ, εκεί. Μολονότι επίσημα ανακοινώθηκε ότι οι συνομιλίες του Κόζιρεφ με τον Μιλόσεβιτς δεν κατέληξαν πουθενά, φήμες και δημοσιεύματα εφημερίδων κάνουν επίμονα λόγο για συμφωνία των δυο αντρών πάνω σε ένα σχέδιο, που προβλέπει μεν την αμοιβαία αναγνώριση όλων των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών, τη συνδέει με "αμοιβαία συμφωνία στα θέματα του εσωτερικού δικαίου, του εδαφικού και άλλων ζητημάτων" και προϋποθέτει την άρση των κυρώσεων ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ