Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλες στιγμές

"Στιγμές" του μεγάλου Ιταλού συνθέτη, Τζιουζέπε Βέρντι, με αγαπημένες άριες ερμηνευμένες από γνωστούς μεγάλους καλλιτέχνες της όπερας, θα μεταδώσει το τρίτο κρατικό κανάλι σ' ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον σπουδαίο μουσουργό. Ο Βέρντι, γεννημένος στις 9 Οκτώβρη 1813 στο Ρόνγκολε, ένα μικρό χωριό κοντά, στο Μπουσέτο και γόνος μιας οικογένειας πανδοχέων, πήρε τα πρώτα του μαθήματα στον τόπο που γεννήθηκε, ενώ σε ηλικία μόλις 15 ετών έγραψε την πρώτη του συμφωνία. Η πρώτη του όπερα, "Ουμπέρτο, κόμης του Σαν Μπονιφάτσιο", ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1839, σημειώνοντας επιτυχία, κάτι που δεν έγινε με τη δεύτερη όπερά του "Μια μέρα βασιλείας". Ο θρίαμβος, όμως, ήρθε το 1842, με την όπερα "Ναμπούκο". Μέχρι το τέλος της ζωής του (1901) ο Βέρντι έγραψε αριστουργήματα, ανάμεσα στα οποία τις όπερες "Ριγολέτο", "Τροβατόρε", "Τραβιάτα" και "Αϊντα".

Το δραματικό πάθος και ο μελωδικός λυρισμός, χαρακτηρίζουν τα έργα του Βέρντι. Αυτή ακριβώς η δραματικότητα, η θαυμάσια παρουσίαση χαρακτήρων, ο ρεαλισμός, η κοινωνική του ευαισθησία, η ανανέωση των εκφραστικών του μέσων προς το τέλος της δημιουργίας του με τον "Οθέλο" και τον "Φάλσταφ", καθιστούν τον Βέρντι, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες όπερας, όλων των εποχών.

Το αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη περιλαμβάνει άριες από τα έργα: "Αϊντα",από παράσταση που δόθηκε στην Αρένα της Βερόνας υπό τη διεύθυνση του Αντον Γκουαντάνιο, με την Μαρία Κιάρα και τον Νίκολα Μαρτινούτσι. "Ερνάνης",από τη Σκάλα του Μιλάνου υπό τη διεύθυνση του Ρικάρντο Μούτι, με την Μιρέλα Φρένη στο ρόλο της δόνα Ελβίρα. "Ναμπούκο",από την Αρένα της Βερόνας, υπό τη διεύθυνση του Μαουρίτσιο Αρένα, με την Γκένα Ντιμίτροβα, τον Οτάβιο Γκαραβέντο και την Μπρούνα Μπαλιόνι. "Οι Λομβαρδοί",από τη Σκάλα του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Τζιαναντρέα Γκαβατσένι, με τον Χοσέ Καρέρας. "Οθέλος",από την Αρένα της Βερόνας, υπό τη διεύθυνση του Ζόλταν Πέσκο, με τον Πιέρο Καπουτσίλι στο ρόλο του Ιάγου και την Κίρι Τε Κανάουα στο ρόλο της Δυσδαιμόνα και "Φάλσταφ",από τη Βασιλική Οπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, υπό τη διεύθυνση του Κάρλο Μαρία Τζουλίνι, με τον Ρενάτο Μπρουζόν ως Σερ Τζον Φάλσταφ. (Δευτέρα ΕΤ-3, 21.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ