Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα αστέρια, ο Γκρίνγκο και ο Ερρίκος

Μια Πέμπτη διαφορετική από τις συνηθισμένες τηλεοπτικές Πέμπτες. Μια βραδιά, με πολλές καλές ταινίες. Γι' αυτό ας μη χάνουμε καιρό με ανώφελες πολυλογίες και ας μπούμε κατευθείαν "στο ψητό". Εχουμε και βλέπουμε, λοιπόν: Από το SEVEN X στις 22.00 "Συναγερμός στ' αστέρια" του Φρανκ Μπορζέιτζ. Πρόκειται για μια ταινία, που έγινε κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που σκοπό είχε να κρατήσει ψηλά το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών και δε μοιάζει με εκείνες του είδους. Είναι μια σοβαρή προσπάθεια, μια καλογυρισμένη ταινία, στην οποία παρελαύνουν εκλεκτοί γκεστ σταρ, όπως οι Κάθριν Χέπμπορν, Μερλ Ομπερον, Τζόνι Βαϊσμίλερ, Πολ Μιούνι, Τζορτζ Ραφτ και άλλοι.

Από το MEGA στις 00.40 "Ο γερο - Γκρίνγκο" του Λουίς Πουέντζα.

Μια δυνατή ταινία, που θα μας γυρίσει στα 19Ι3 και θα μας δείξει τον τελευταίο των Γκρίνγκος. Ενας απογοητευμένος δημοσιογράφος, υπάρχουν και τέτοιοι, εγκαταλείπει την επιτυχημένη καριέρα του δημοσιογράφου και του συγγραφέα και εξαφανίζεται. Στην πραγματικότητα, αλλάζει πορεία και συγχρονίζει τα βήματά του, με τα βήματα ενός στρατηγού που επιμένει να αλλάξει τον κόσμο και με εκείνα μιας γοητευτικής γεροντοκόρης που, με τη σειρά της, επιμένει να μείνει ανεξάρτητη στον κόσμο της. Η παράλληλη μοίρα αυτών των τριών και τόσο διαφορετικών ανθρώπων, στο επαναστατημένο Μεξικό, όπως την περιγράφει η δυνατή πένα του Κάρλος Φουέντες. Με τους: Γκρέγκορι Πεκ και Τζέιν Φόντα.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.45 "Ο Ερρίκος ο πέμπτος" του Κένεθ Μπράνα.

Ο Ερρίκος ο 5ος δεν είναι από τα καλύτερα έργα του Σαίξπηρ, αλλά ούτε και από τις καλύτερες ταινίες του Κένεθ Ο Μπράνα. Ομως, η ταινία βλέπεται ευχάριστα και η άποψη του Αγγλου σκηνοθέτη για τον πόλεμο παρουσιάζει και αυτή ένα ενδιαφέρον. Υστερα από συμβούλιο στο παλάτι, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 5ος, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο του Καντέμπουρι, τα αδέλφια του, το θείο και τον εξάδελφό τους, αποφασίζουν να εισβάλουν στη Γαλλία και να προστατεύσουν τη χώρα τους από τους ενοχλητικούς γείτονες, τους Σκοτσέζους. Φυσικά, η εικόνα του Λόρενς Ολίβιε στον ίδιο ρόλο μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας, ενώ ο Μπράνα ξεχνιέται με το φλύαρο παίξιμό του, αμέσως μετά το τέλος της προβολής. Αντίθετα, η γυναίκα του, η Εμα Τόμπσον, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα ιερά τέρατα της 7ης Τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ