Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Η άλλη διάσταση

Ορθώνεται και πάλι μπροστά μας τις μέρες αυτές του Μάρτη - Απρίλη, η μορφή του Νίκου Μπελογιάννη. Προσπαθούμε να συλλάβουμε, όχι μόνο την εθνική, κι όχι μόνο τη στενά κομματική του διάσταση. Αλλά την οικουμενική. Την πανανθρώπινη.

Μέρες και νύχτες κλεισμένος στο κελί της απομόνωσης. Καμιά φωνή από τον έξω κόσμο δε διαπερνά τα σίδερα της φυλακής. Ομως αυτός, επικοινωνεί νοερά με τους ανθρώπους όπου Γης. Ο εσωτερικός του κόσμος, το πνεύμα του συμπορεύονται μαζί τους. Νιώθει ν' ακουμπά απάνω του η μοίρα του λαού του, η ελπίδα των λαών και των ατόμων για τη λύτρωσή τους από την καταπίεση και τους πολέμους. Κλεισμένος στο κελί της απομόνωσης, η καρδιά του χτυπά στον παλμό των εκατομμυρίων του πλανήτη μας.

Υστερα ήρθε η δίκη. Δέσμιος αυτός κι αντίκρυ του η δύναμη της εξουσίας. Με τους νόμους, τα τανκς και τους μεγάλους "προστάτες". Αντίκρυ του οι στρατοδίκες και πάνω από τα κεφάλια τους, κρεμασμένη μ' ένα σκοινί, η εικόνα του Χριστού. Θα δίκαζε κι αυτή.

Είχανε βγει τότε εκατομμύρια στους δρόμους. Απ' την Αθήνα κι ως το Βερολίνο και από τη Μόσχα ως τη Σαγκάη. Στα συλλαλητήρια των απλών ανθρώπων της δουλιάς, ένωσαν τη φωνή τους χιλιάδες κορυφαίοι λειτουργοί της επιστήμης των γραμμάτων και των τεχνών. Να μην προχωρήσουν οι μακελάρηδες στο έγκλημα. Να αφεθεί λεύτερος ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του. Ηταν η δύναμη και η θέληση των φιλειρηνικών λαών και ανθρώπων αυτή. Το αίτημα της δικαιοσύνης.

Ομως, οι άλλες δυνάμεις του σκότους και του αίματος προχώρησαν. Σημάδεψαν με τα όπλα τους την καρδιά του Μπελογιάννη. Σημάδεψαν και μάτωσαν την καρδιά του κόσμου.

Ο Μπελογιάννης πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων. Με το χαμόγελο και το κόκκινο γαρίφαλο. Η εθνική, η κομματική και η πανανθρώπινη διάστασή του, ζει. Εμπνέει και διδάσκει τους συνεχιστές του αγώνα και της θυσίας του, στο δρόμο, από το βασίλειο του καταναγκασμού, στο βασίλειο της ελευθερίας.

Δημήτρης ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένα στοιχεία για το έργο του Ν. Μπελογιάννη (2016-01-24 00:00:00.0)
Οι φυλακές της Κέρκυρας (2015-08-30 00:00:00.0)
...ακόμα αποπνέουν τον αέρα της λευτεριάς (2008-10-03 00:00:00.0)
Στην παγίδα του νόμου (2005-01-13 00:00:00.0)
Χαμπέρι στον Ναζίμ Χικμέτ... (2000-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ