Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τραγικό "ημερολόγιο" από την πρώην ΕΣΣΔ

Δημήτρη Πάνου: "Ματωμένος ήλιος"

Γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, συγκεκριμένα, η πανίσχυρη Σοβιετική Ενωση, μια από τις υπερδυνάμεις στο σύγχρονο κόσμο, που αποτελούσε το αντίβαρο και το αντίπαλο δέος στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στον καπιταλισμό γενικά;

Γιατί η εργατική τάξη της ΕΣΣΔ, οι κομμουνιστές, (που αριθμούσαν πάνω από 18 εκατομμύρια), οι στρατιωτικοί, όλος ο σοβιετικός λαός, δεν αντέδρασαν αποφασιστικά στην προδοσία του Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991 και στο φασιστικό πραξικόπημα του Γιέλτσιν τον ίδιο χρόνο, που διέλυσε το ΚΚΣΕ και τη Σοβιετική Ενωση;

Σ' αυτά και σε πάρα πολλά πελώρια και καυτά "γιατί", που εγείρονται αυθόρμητα στη συνείδηση κάθε τίμιου, καλοπροαίρετου και προοδευτικού ανθρώπου στον πλανήτη μας, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ο αγωνιστής συγγραφέας Δημήτρης Πάνος με το βιβλίο του: "Ματωμένος ήλιος". Η Ρωσία στην κόλαση του καπιταλισμού, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αθήνα και διατίθεται στη "Σύγχρονη Εποχή" και τα γραφεία της ΠΕΕΠΠ (Χαλκοκονδύλη 25).

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο των τραγικών εξελίξεων στην πρώην ΕΣΣΔ, ενός αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ανάπηρου του ΔΣΕ, του Δημήτρη Πάνου, που έζησε 41 ολόκληρα χρόνια στην ΕΣΣΔ και πήρε ενεργά μέρος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ενός ανθρώπου που γνώρισε από κοντά τη στοργή, τη μεγαλοψυχία και τη φιλοξενία του σοβιετικού λαού, που γεύτηκε μαζί με την οικογένειά του τους καρπούς του σοσιαλισμού, αλλά και την πίκρα της ανατροπής του.

Με σπαραγμό ψυχής και με άδολες προθέσεις καταθέτει τις μαρτυρίες του για τα τεκταινόμενα στην πρώην ΕΣΣΔ.

Το βιβλίο του Δημήτρη Πάνου περιέχει αποκαλυπτικά στοιχεία και ντοκουμέντα, εμπειρικές μαρτυρίες και περιγραφές για τις βασικές αιτίες και τα τραγικά λάθη που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού.

Ο Δ. Π. θεωρεί ότι με το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, με τις αντεπαναστατικές "καινοτομίες" αυτού του Συνεδρίου περί "παλλαϊκού κράτους","ειρηνικού περάσματος στο σοσιαλισμό" και περί "Κόμματος όλου του λαού", σημειώθηκε η αντεπαναστατική στροφή προς την αστική σοσιαλδημοκρατία, που οδήγησε τελικά στη βαθμιαία, κατά την εικοσάχρονη περίοδο Μπρέζνιεφ, απομάκρυνση της εργατικής τάξης από την εξουσία, στη γραφειοκρατία, στο ξέκομμα της ηγεσίας του ΚΚΣΕ από τα προβλήματα του λαού, και στη διάβρωσή της, με αποκορύφωμα την "Περεστρόικα" του Γκορμπατσόφ.

Ο Δ. Π. στιγματίζει με παρρησία τα ξένα προς το σοσιαλισμό φαινόμενα γραφειοκρατίας, αδράνειας, δωροδοκίας και καταχρήσεων, και ταυτόχρονα σχολιάζει και κριτικάρει υπεύθυνα και αντικειμενικά τα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Χρήστος ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ