Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Πνευματικές δραστηριότητες

Παύλος Κούφης (Δάσκαλος): "ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ" (Αλωνα - Αρμενσκο Φλώρινας. 1994)

Καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σ' ένα μικρό, μαγευτικό χωριό, έξω από τη Φλώρινα, τα Αλωνα παλιό Αρμενσκο. Σήμερα αριθμεί μόλις τριακόσιους κατοίκους, (αγρότες και κτηνοτρόφους).

Η γλώσσα που μιλούσε ήταν "το σλαβικόν γλωσσικόν ιδίωμα", που κοπίασαν πολύ οι Ελληνες δάσκαλοι να το αποβάλουν από τους μαθητές τους. Εντονη η παρουσία του παραδοσιακού λαϊκού στοιχείου, που εκφράζεται στα ήθη, έθιμα, ενδυμασίες, χορούς, τραγούδια και παραμύθια του. Αυτά όλα γίνονται κτήμα κάθε ενδιαφερόμενου μ' αυτό το πολύ φροντισμένο και προσεγμένο βιβλίο.

Περιοδικά|

"ΑΚΤΗ",τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας και κριτικής. Εκδίδεται στη Λευκωσία της Κύπρου. Στο 20ό τεύχος του φιλοξενεί πλούσιο πνευματικό υλικό,(Ποιήματα, Διηγήματα, Αναφορές, Αφηγήματα, Δοκίμια, Μελέτες). Ειδικό αφιέρωμα (Ελληνομουσείου) στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Νομικό: "Ποιος λοιπόν θα σαλπάρει την αλήθεια, η ελπίδα πέρασε το δειλινό του κάβου".

Προσεγμένα κριτικά σημειώματα προσθέτουν στη σοβαρότατη εργασία για τον εμπλουτισμό αυτού του τόμου.

***

Δήμος Χαλανδρίου: "Οι πνευματικοί δημιουργοί του Χαλανδρίου". (1994)Ο Δήμος Χαλανδρίου συγκέντρωσε σ' έναν τόμο 95 σελίδων τα βιογραφικά εργογραφικά πολλών γνωστών κι επώνυμων καλλιτεχνών, συγγραφέων, εικαστικών, μουσικών, γενικά πνευματικών ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται στην πόλη του. Την εργασία αυτή ανέλαβε συντονιστική επιτροπή εκπροσώπων του Δήμου, του "Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου", του Κέντρου Νεότητας και άλλων Χαλανδραίων δημιουργών, ως επιστέγασμα ενός πολιτιστικού δεκαήμερου: "Στο βιβλίο προσφέρεται η δυνατότητα αίσθησης της συνολικής δραστηριότητας κάθε δημιουργού, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως εφαλτήριο για μια ουσιαστικότερη γνωριμία με το έργο ή και τον ίδιο".

***

"Πνευματικά Χανιά", (περιοδική έκδοση της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων. 1994)

Πολυσέλιδο το τεύχος 16 - 17 - 18, αφιερωμένο στα 12 χρόνια του περιοδικού ποιοτικών κειμένων. Συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον: η μελέτη της Δήμητρας Σπίθα - Πιμελή "Εκκλησιές και μοναστήρια του ακρωτηρίου Μελέχα", η αναφορά της Αθηνάς Μπλαγουδάκη - Σταυρουλάκη στα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Παπαδιαμάντη, η μελέτη "Η μάχη της Κρήτης στη Νεοελληνική Ποίηση" του Σταμ. Α. Αποστολάκη, οι "Γάμοι στον Αδη, στα Ριζίτικα Κρητικά δημοτικά Τραγούδια" του Χρήστου Μακρή, η "Λογοτεχνική Προσφορά του Βαγγέλη Χατζηαγγέλη" του Βασίλη Χαρωνίτη.

Αποκορύφωμα του αφιερώματος στους φωτισμένους δάσκαλους της Κρήτης: το Νικόλα Β. Πιμελή. Εκτός από σπουδαίους δάσκαλους έχει στο ενεργητικό του την: Ιστορία της Εκπαίδευσης εν Κρήτη, τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών μελέτη του "Γλωσσική Συλλογή" και την εξίσου βαρυσήμαντη λαογραφική εργασία του "Συλλογή Κρητικών Λαϊκών Γνωμικών" και τον Αντώνιο Ιακ. Τρακάκη, μεγάλο εργάτη της Λαϊκής μας Παιδείας και, πολυγραφότατο. Μια γεύση της εργασίας του παίρνει ο αναγνώστης από μια θαυμάσια διάλεξή του στο Λυρικό Θέατρο Αθηνών που υπάρχει στο περιοδικό, με θέμα: Ποίηση και Μουσική της Μεγαλονήσου. Τα Δημοτικά τραγούδια της Κρήτης. (Ριζίτικα).

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τη Μάχη των Κεραμιών (2020-11-04 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (2016-05-13 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία (2006-11-02 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2004-11-12 00:00:00.0)
Βραδιές ριζίτικου (2003-07-26 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή (2003-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ