Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική υπεραισιοδοξία για επιτόκια - πληθωρισμό

Υπεραισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων και του πληθωρισμού εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,την ώρα που "βράζει το καζάνι" μιας νέας νομισματικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται τάση ανόδου των επιτοκίων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε "ιδιαίτερα θετική εξέλιξη" την απόφαση της Τράπεζας Πίστεως να προχωρήσει - αιφνιδιαστικά - από σήμερα σε μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες των επιτοκίων χορηγήσεων. Υποστήριξε ότι η μείωση αυτή αποτελεί "εκδήλωση εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική πολιτική" της κυβέρνησης και ότι έτσι "επιβεβαιώνεται" η πτωτική πορεία του πληθωρισμού.Η μείωση των επιτοκίων από τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα, που προφανώς θα ακολουθηθεί - για λόγους ανταγωνισμού - και από τις άλλες ιδιωτικές, για να μη χάσουν τα μερίδια αγοράς που έχουν, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, που σε σημαντικό βαθμό λειτουργούν και σήμερα με βάση τις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές - κυβερνητικές εξαρτήσεις. Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου, ναι μεν υποστήριξε ότι "ελπίζει" οι μεγάλες κρατικές τράπεζες να "ακολουθήσουν" και ότι "υπάρχουν περιθώρια" στις κρατικές τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά, παραδέχτηκε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιό τους, να γίνει εσωτερική "αναδιάρθρωση". Αυτό σημαίνει ότι εάν άμεσα οι κρατικές τράπεζες προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων για να διατηρήσουν το μερίδιο τους στην αγορά, είναι προφανές ότι θα είναι εις βάρος τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, άρχισε "να αποδίδει καρπούς" η πολιτική της "απελευθέρωσης" του τραπεζικού συστήματος και να "δαγκώνει ο ανταγωνισμός", που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρήματος για τις επιχειρήσεις... Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γ. Παπαντωνίου εξέφρασε την άποψη, ότι τα επιτόκια των κρατικών τίτλων θα μειωθούν στο τέλος του 1995 στο 13%.

  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε χτες νέα μειωμένα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Το επιτόκιο για καταθέσεις τρίμηνης διάρκειας διαμορφώνεται στο 17% ετησίως από 18%, των καταθέσεων εξάμηνης διάρκειας στο 17,5% από 19% και των καταθέσεων ετήσιας διάρκειας στο 18,5% από 20%.

Αν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ