Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε έλλειψη καυσίμων οδηγεί η κυβερνητική αδιαλλαξία

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αυτοκινητιστές

Εκβιάζοντας και απειλώντας επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις 80.000 επαγγελματιών αυτοκινητιστών ΔΧ, που από την περασμένη Παρασκευή έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους, αντιδρώντας στο νέο τρόπο φορολόγησής τους. Η κυβέρνηση απειλεί "με σκληρά και οριστικά μέτρα" και εκβιάζει ότι αν δεν αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και επιλέξουν τη "μετωπική σύγκρουση", τότε, "το κεφάλαιο μεταφορές στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει από μηδενική βάση".

Ωστόσο, παρά τις απειλές της κυβέρνησης, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ΔΧ, αποφάσισαν ομόφωνα σε χτεσινή τους γενική συνέλευση, να συνεχίσουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για δίκαιη φορολόγηση. Πάντως, οι κυβερνητικές απειλές και ο ωμός εκβιασμός, δεν έφερε αποτελέσματα. Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές συνεχίζουν τον αγώνα τους. Οι βενζινοπώλες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνει χωρίς καύσιμα ολόκληρη η χώρα τις επόμενες μέρες. Στην Αθήνα αναμένεται να παρουσιαστεί οξύτατο πρόβλημα καυσίμων από μεθαύριο Σάββατο. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τους πρατηριούχους, λιγότερα από 40 βενζινάδικα στη συμπρωτεύουσα είχαν χτες το απόγευμα καύσιμα, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να μην υπάρχει σταγόνα. Ιδια είναι και η κατάσταση στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι ένταση δημιουργήθηκε χτες το πρωί στις εισόδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών στη Θεσσαλονίκη, όταν οδηγοί της εταιρίας AVIN επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των ακινητοποιημένων φορτηγών, για να εφοδιάσουν με καύσιμα τέσσερα βυτιοφόρα.

Από σήμερα μπαίνουν σε εφαρμογή τα "πυροσβεστικά" μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εμπορίου για τη συγκάλυψη της κερδοσκοπίας που επικρατεί στο χώρο των καυσίμων, ιδιαίτερα στην επαρχία. Σ' αυτά τα πλαίσια, από σήμερα ισχύει ανώτατη τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων στο νομό Κυκλάδων, όπου διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές, παρά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Σ' αυτά τα πλαίσια με απόφαση των υπουργείων Εμπορίου και Βιομηχανίας, για τη βενζίνη σούπερ ορίστηκε ανώτατη τιμή στις 198 δραχμές το λίτρο και για την αμόλυβδη στις 184 δραχμές το λίτρο.

Για όσους δικαιούνται φορολογική απαλλαγή από το φόρο κατανάλωσης, οι αντίστοιχες τιμές ορίστηκαν στις 64 δραχμές το λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και στις 66 δραχμές το λίτρο για την αμόλυβδη, ενώ για όσους δικαιούνται απαλλαγή από φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ, οι ανώτατες τιμές καθορίστηκαν στις 56 δραχμές το λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και στις 59 δραχμές το λίτρο για την αμόλυβδη.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χτες η ΔΕΠ από σήμερα, οι χονδρικές τιμές πώλησης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) των βενζινών παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη βδομάδα,ενώ οι αντίστοιχες τιμές των ντίζελ κίνησης και θέρμανσης μειώνονται κατά 0,85 και 0,50 δραχμές το λίτρο αντίστοιχα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η - με ημερομηνία λήξης - εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ανώτατων τιμών, πέρσι την άνοιξη από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εμπορίου και Βιομηχανίας, δεν επέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αγορά. Κι αυτό, γιατί όταν σταμάτησε η εφαρμογή του μέτρου - μαζί με το τέλος... των ευρωεκλογών - οι τιμές εκτινάχτηκαν ξανά στα ύψη, με ενδεικτικό παράδειγμα το νομό Κυκλάδων, όπου το προηγούμενο διάστημα οι τιμές της βενζίνης σούπερ ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις τις 210 δραχμές το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ