Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανεργία και εκμετάλλευση οι "στυλοβάτες" του ρατσισμού

Αντιρατσιστική σύσκεψη χτες στο ΕΚΠ

Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και η συγκρότηση Επιτροπής στην περιοχή του Πειραιά, με σκοπό τον συντονισμό αλλά και την ενημέρωση των εργαζομένων και των πολιτών συνολικά, ήταν τα θέματα της χτεσινής σύσκεψης που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία - μέλη του ΕΚΠ, εκπρόσωποι της οργάνωσης ενάντια στο ρατσισμό YR Europe,εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου,του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου,ο αντινομάρχης Πειραιά Γιάννης Αξαρλής,εκπρόσωποι των Δήμων Πειραιά και Δραπετσώνας,του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων,του Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Φορέων Ε+ΔΚΙΤΖ Καμινίων και άλλοι. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν να αποτελέσουν και τους ιδρυτές της Επιτροπής.

Από τους ομιλητές αναφέρθηκαν ως κυριότερες αιτίες των ρατσιστικών φαινομένων, η ανεργία και η εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων από τους εργοδότες ως φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γιάννης Μίχας σημείωσε: "Η αναζωπύρωση του ρατσισμού καθοδηγείται από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές που θέλουν τους μετανάστες φτηνό και ανυπεράσπιστο εργατικό δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να πετύχουν μια βαθιά διάσπαση της εργατικής τάξης". Χαρακτήρισε ως αντίδοτο στον κίνδυνο του ρατσισμού τον αγώνα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, τη συνεργασία και τη συνεννόηση των Βαλκανικών χωρών.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανουσογιαννάκης επίσης επισήμανε: "Οσο η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα και όσο οι αλλοδαποί συνάδελφοί μας χρησιμοποιούνται παρά τη θέλησή τους ως φτηνό εργατικό δυναμικό δίχως δικαιώματα, ασφάλιση, νομιμοποίηση έναντι των Ελλήνων συναδέλφων τους, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να καλλιεργούνται τα ρατσιστικά φαινόμενα". Οι προτάσεις του Εργατικού Κέντρου όπως αναπτύχθηκαν από τους δυο συνδικαλιστικές είναι μεταξύ άλλων η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η καταπολέμηση της ανεργίας, η νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών, η κατοχύρωση ίσων εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων με τους Ελληνες εργαζόμενους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ