Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαρακτικές ανιχνεύσεις

Εκθεση έργων του Φώτη Μαστιχιάδη

Ξυλογραφίες, αναγλυφοτυπίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες και λινόλεουμ του Φώτη Μαστιχιάδη,παρουσιάζονται από τη Δευτέρα στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη του Δήμου Ζωγράφου (Αλ. Παναγούλη 17). Φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της πενηντάχρονης εικαστικής πορείας του σημαντικού μας καλλιτέχνη. Μιας σεμνής και διακριτικής πορείας, ενός από τους τελευταίους απομείναντες, παραδοσιακούς χαράκτες - χαλκογράφους μας.

Γεννημένος το 1913 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, κατέφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Μυτιλήνη και αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Από τα παιδικά του ακόμη χρόνια, καταπιάστηκε με σκίτσα, γελοιογραφίες και εικονογραφήσεις. Στην Αθήνα έρχεται το 1939 και μαθητεύει για δύο χρόνια, κοντά στον Φώτη Κόντογλου.Ακολουθεί η τριαντάχρονη συνεργασία του με την Τράπεζα της Ελλάδος στο τμήμα του Νομισματοκοπείου.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "η απελευθέρωση του χαράκτη από την πιστή αναπαράσταση του αντικειμενικού κόσμου, ήρθε σταδιακά και έφερε στο επίκεντρο την εκφραστικότητα των μορφών και την έμφαση στην ατμόσφαιρα των συνθέσεων, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αφαιρετικά στοιχεία. Επηρεασμένος από τα προσωπικά του βιώματα, στράφηκε στις θλιμμένες και μελαγχολικές ανθρώπινες φιγούρες, αποδίδοντας την πτυχολογία των λιτών ρούχων τους με πλακάτο μαύρο χρώμα και επισημαίνοντας την ταραγμένη ψυχική τους διάσταση μέσα από τα πρόσωπα και τα χέρια. Θέματά του είναι η φτώχεια, ο διωγμός, η καταπίεση και ο κατατρεγμός, οι εικόνες, με άλλα λόγια, που πότισαν σε τρυφερή ακόμη ηλικία τη μνήμη του Μαστιχιάδη". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ