Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ
Δεν εξάγεται, αν δεν κατοχυρωθεί

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει την αρπαγή και καταστροφή ρωσικών πολιτιστικών θησαυρών

Θετικά αντιμετώπισε η Ιρίνα Αντόνοβα,διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν,το αίτημα να εκτεθούν στην Ελλάδα τα ευρήματα του Ερίκου Σλίμαν από την Τροία, γνωστά ως "Θησαυρός του Πριάμου",κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής της με τον υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο.Ηδη ο Μπ. Γιέλτσιν, από το 1993, έχει υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα φιλοξενήσει το θησαυρό. Με μία, όμως, προϋπόθεση, όπως φρόντισε να διευκρινίσει η Ιρίνα Αντόνοβα: "να διασφαλιστεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας της Ρωσίας στο θησαυρό".Και αυτό γιατί, αν δεν κατοχυρωθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας της Ρωσίας, αμέσως μόλις εξαχθούν τα ευρήματα για έκθεσή τους οπουδήποτε, οι Γερμανοί θα προβούν σε κατάσχεσή τους.

Το πρόβλημα της ιδιοκτησίας καλείται να λύσει ένα σχέδιο νόμου, που σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί από τη Ρωσική Βουλή και το οποίο ζήτησαν αρχαιολόγοι, επιστήμονες και διανοούμενοι της Ρωσίας, αντιδρώντας - στις άνευ όρων και έναντι "πινακίου φακής" για το ρώσικο λαό - σχετικές συζητήσεις και υποσχέσεις του Γιέλτσιν σε Δυτικούς.

Οπως τόνισε η διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν, "υπάρχει διμερής επιτροπή μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας που λειτουργεί από το 1991 και διαπραγματεύεται την επιστροφή των έργων τέχνης".Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο η γερμανική ηγεσία, αλλά και οι Γερμανοί στην επιτροπή αυτή δεν αναγνωρίζουν τίποτα για τους θησαυρούς της Ρωσίας, που κατέστρεψαν και έκλεψαν την περίοδο του πολέμου.

Αλλά και η περίπτωση να δελεάσει η Γερμανία τη Ρωσία με παροχή δανείου που θα αποπληρωθεί ακριβά από το ρώσικο λαό, όπως και οι γερμανικές υποσχέσεις περί επενδύσεων κλπ. - μια νέα σκλαβιά και εξάρτηση της Ρωσίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το θησαυρό, είναι πολύ πιθανή. Και μάλιστα χωρίς να επιστρέψει τους αναρίθμητους θησαυρούς που έκλεψαν οι Γερμανοί από τη Ρωσία και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ιρίνα Αντόνοβα είπε ότι ο "Θησαυρός του Πριάμου" θα παρουσιαστεί το Γενάρη του 1996 στη Μόσχα και το 1997 στην Ελλάδα,εφόσον στο μεταξύ λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επίσης, συμφώνησε με τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού να γίνουν μεταξύ των δύο χώρων ανταλλαγές εκθέσεων.Η διευθύντρια του Μουσείου εκδήλωσε την επιθυμία να "ταξιδέψει" στη χώρα της η έκθεση "Μακεδονία, οι Ελληνες του Βορρά - Εποχή του Μ. Αλεξάνδρου".

Να σημειωθεί, ότι τον Απρίλη θα μεταβεί στη Μόσχα ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιάννη Τζεδάκι και τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Γιώργο Κορρέ,προκειμένου να δουν το θησαυρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ