Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Τι σημαίνει το παράδειγμα του Μπελογιάννη για την ΚΝΕ

|εα1 |1491 "Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό, αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα". |1490|τε

Μ' αυτά τα λόγια απαντούσε στις ψεύτικες κατηγορίες του δικαστηρίου ο Νίκος Μπελογιάννης, που στο πρόσωπό του και στο πρόσωπο των συντρόφων του η κυβέρνηση του Πλαστήρα και τα αμερικάνικα αφεντικά της δίκαζαν το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αυτά τα λόγια της απολογίας για μας τους Κνίτες και τις Κνίτισσες συμπυκνώνουν όλο το νόημα της αγωνιστικής προσωπικότητας του Μπελογιάννη, μας φέρνουν σ' επαφή με το μεγαλείο των κομμουνιστών, που υπερασπίζονταν και με τη ζωή τους ακόμη τα ιδανικά του Κόμματος, που πάλευαν στις πιο δύσκολες συνθήκες τον ιμπεριαλισμό και τους κατά καιρούς υποστηρικτές του.

Για μας τους νέους κομμουνιστές, που δε γνωρίσαμε τον Νίκο Μπελογιάννη, παρά μόνο από τις αφηγήσεις, τα βιβλία, τα άρθρα και τα αφιερώματα, η μορφή του δεν είναι απλά άλλη μία μορφή δίπλα στους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας και του σοσιαλισμού.

Για μας, τη νέα γενιά των κομμουνιστών, που δεν έζησε τις διώξεις και τις εξορίες, δε γνώρισε τις φυλακές και τις εκτελέσεις, ο Μπελογιάννης αντιπροσωπεύει όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του κομμουνιστικού κινήματος που χάραξαν με τη δράση και τη θυσία τους την ιστορική πορεία του ΚΚΕ.

"Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο", που είδαμε στον κινηματογράφο και οι πιο νέοι στην τηλεόραση, δεν ήταν μονάχα ένας ακόμα στον κατάλογο των ηρώων του Κόμματος. Το γαρίφαλο στο πέτο, που δεν αποχωριζόταν ποτέ ο Μπελογιάννης, χαρακτηριστικό του κομμουνιστή που ταυτίζει τον αγώνα με τη ζωή, που δίνει σ' αυτόν τον αγώνα ζωντάνια και αισιοδοξία, που του δίνει προοπτική. Το χαμόγελό του, μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, ήταν ικανό από μόνο του να αποστομώσει δικαστές και δημίους, σύμβολο του αγωνιστή που ειρωνεύεται το θάνατο, γιατί ξέρει ότι δε θυσιάζεται, γιατί ξέρει ότι ο αγώνας του δεν είναι θυσία, είναι χαρά και δημιουργία.

Ο λαϊκός ήρωας, που η δολοφονία του κατάφερε να συγκινήσει τη διεθνή κοινή γνώμη όχι γιατί ήταν άδικη η φυλάκισή του ή γιατί αποδείχτηκαν ψεύτικες οι κατηγορίες του δικαστηρίου, σημάδεψε με την αγωνιστική του δράση και αυταπάρνηση μια ολόκληρη εποχή.

Σήμερα, δε μας στήνουν στον τοίχο, δε μας ζητούν να κάνουμε δηλώσεις μετάνοιας, μας ζητούν όμως να αδιαφορήσουμε για κάθε τι που συμβαίνει, να δεχτούμε παθητικά ό.τι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, να συμβιβαστούμε. Η άρχουσα τάξη, με τους μηχανισμούς της, προσπαθεί να μας αφομοιώσει, να κάμψει κάθε αγωνιστική μας διάθεση, να οδηγήσει την αγανάκτηση σε ανώδυνα γι' αυτήν μονοπάτια.

Με θεωρίες περί τέλους των ιδεολογιών, αναποτελεσματικότητας των αγώνων και κατάρρευσης των σοσιαλιστικών ιδανικών, ελπίζουν πως θα μας υποτάξουν. Ξεχνούν όμως ότι τα μέλη της ΚΝΕ έχουν πολιτικο - ιδεολογικό καθοδηγητή το ΚΚΕ, που στέλεχός του ήταν ο Μπελογιάννης.

Χριστίνα ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ