Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

Ο ΡΟΛΟΣ των ιδιωτικών ΜΜΕ, και ιδιαίτερα της τηλεόρασης, είναι, όχι μόνο αρνητικός, αλλά και επικίνδυνος, για στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, για θεμελιακές ανθρώπινες αξίες. Τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ - όπως και διεθνώς, έτσι και στη χώρα μας - ελέγχονται πλήρως, όχι απλά από κάποιους επιχειρηματίες, αλλά από σημαντικό τμήμα του πυρήνα του μεγάλου κεφαλαίου, τονίζει ο Μάκης Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο "Ρ" (σελίδα 7).

ΤΟ ΚΟΜΜΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει να"καλύπτει" τα εξεγερμένα λαϊκά στρώματα, ώστε να μπορεί να "επικοινωνεί" μαζί τους, για να μπορεί να τα κατευθύνει πιο εύκολα σε ανώδυνες για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική "λύσεις" και, βέβαια, στον ευνουχισμό των αγώνων τους (σελίδα 9).

ΣΤΑΘΕΡΑ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διακρίνεται από μια αναπαλαίωση ιδεών, από ένα συνονθύλευμα ιδεολογικών καπιταλιστικών αντιλήψεων, όπου, μεταξύ των άλλων, αναδεικνύεται και η πολιτική της αυτοματοποίησης της οικονομίας σε βάρος της εργασίας (σελίδα 8).

ΑΚΟΜΗ πιο βαθιά το χέρι στην "τσέπη" τους θα κληθούν να βάλουν, για άλλη μια φορά φέτος, οι εργαζόμενοι για να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα, αφού έτσι επιτάσσει, τόσο η "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και η πολιτική πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, που οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών των προϊόντων, σπαταλώντας, σχεδόν, ολόκληρο το δώρο τους. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το πόσο στοιχίζει το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού... (σελίδες 12 - 13).

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ "τρώει" και τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού. Ακόμη δεν έχει εγκριθεί το αίτημα του ΕΟΤ, να δοθούν από τον προϋπολογισμό 300 εκατ. δραχμές για το φετινό πρόγραμμα. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι δελτίων και πόσο "συμβολική" είναι η συμμετοχή τους (σελίδα 14).

ΤΟΝ Ιούνη του 1994, ο "Ρ" αποκάλυψε την παράνομη εμπορία δελτίων κοινωνικού τουρισμού, περιόδου '93-'94, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.Οι δεσμεύσεις των υπευθύνων της Εστίας, ότι θα αποκαλυφτούν οι υπαίτιοι για την αδικαιολόγητη απώλεια δελτίων, δεν ευοδώθηκαν. Νέα κρούσματα, ενώ προχωρούν οι αλλαγές στον τρόπο διανομής (σελίδα 33).

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ η "μαύρη εργασία" στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μπροστά στα μάτια των λιμενικών, σύγχρονοι "δουλέμποροι" μεταφέρουν ανασφάλιστους εργάτες. Εγγραφη απάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για δημοσίευμα του "Ρ" (σελίδα 16).

ΕΝΑ χρονικό για το πώς φτάσαμε στην εξέγερση των αγροτών και τι προβλέπουν οι Συμφωνίες ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Πώς οι εταίροι του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, σταδιακά και μεθοδικά, προχώρησαν στη σημερινή αγροτική πολιτική της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Ποιες οι καταστροφικές επιπτώσεις, που αναμένουν την ελληνική γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες, αν ολοκληρωθεί η εγκληματική πολιτική (σελίδες 34 - 35).

ΤΟ τραμ περιμένει ακόμη το... καμπανάκι. Εχει εγκλωβιστεί στις τριβές ανάμεσα, ακόμη και σε κρατικούς φορείς, καταγγέλλουν καθηγητές του ΕΜΠ σε ημερίδα (σελίδα 25).

ΤΑ περισσότερα μέτρα κατά του νέφους ήταν, είναι και παραμένουν εξαγγελίες, κι αυτό παρά την αγχώδη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να πείσει για το αντίθετο, με την εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα του "κλείσιμου" ορισμένων δρόμων του Ιστορικού Κέντρου για τα ΙΧ, τα ταξί και τα δίκυκλα (σελίδες 24 - 25).

ΓΙΑ τη Μεγάλη Βρετανία, ένας κόσμος, απαλλαγμένος από ατομικά όπλα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, δεν αποτελεί καμιά πρακτική ή ρεαλιστική δυνατότητα, ενώ ένας ολοκληρωτικός πυρηνικός αφοπλισμός ισχύει μόνο σαν μακροχρόνιος στόχος (σελίδες 42 - 43).

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ και σοβαρά προβλήματα στην Υεμένη. Μαχητική διαδήλωση στο Αντεν, ενάντια στο σημερινό κυβερνητικό καθεστώς, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να πυρποληθούν πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων (σελίδα 46).

ΜΙΑ ιστορία θαμμένη στο μπετόν, η αρχιτεκτονική πολιτική. Μιλούν στο "Ρ" οι καθηγητές του ΕΜΠ Αργύρης Ρόκας και Νίκος Χολέβας, ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Σάββας Κονταράτος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Βασίλης Γρηγοριάδης (σελίδες 18 - 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ