Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα αγροτικά

Προτάσεις - ανάσα για τους αγρότες κατέθεσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος

Συγκεκριμένες, άμεσες και επείγοντος χαρακτήρα προτάσεις κατέθεσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Προτάσεις που δίνουν ανάσα στα πιεστικά προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι πλήττονται από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συμμόρφωση της κυβέρνησης σ' αυτές.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος υπογράμμισε ότι τα άμεσης επίλυσης αιτήματα είναι:

1. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου για γεωργική χρήση κατά 30%.

2. Η μείωση του ΦΠΑ σ' όλα τα γεωργικά εφόδια και καλλιεργητικά μέσα, από 18% στο 8%. Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί να απειθαρχήσει στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει λύση να επιστρέφεται ο ΦΠΑ από 2,5 - 3,5%, που σήμερα είναι 10%.

3. Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 10.000 δρχ. τώρα και μέσα σε δύο χρόνια να φτάσει τις 42.000 δρχ.

4. Δέσμευση τώρα ότι η πρόταση της Κομισιόν για τις τιμές και την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συναντήσει το ΒΕΤΟ της ελληνικής πλευράς.

5. Ενίσχυση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών για τις απώλειες, εξαιτίας της αναθεώρησης της ΚΑΠ για τα έτη 1993, 1994 και 1995.

Αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Στις παραπάνω προτάσεις του ΚΚΕ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης,ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Βασιλακάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλάμπους απάντησαν με παραλήρημα αντικομμουνισμού και διαστροφής της πραγματικότητας, που μόνο εκείνοι δεν ήθελαν να δουν. Οτι δηλαδή οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής.

Τον "τόνο" έδωσε ο Γ. Χαραλάμπους, που μεταξύ άλλων είπε ότι στα μπλόκα δεν είναι οι αγρότες, αλλά "η κομματική καθοδήγηση του ΚΚΕ, μαζί με τους φανατικούς της ΝΔ. Πρόκειται περί λούμπεν στοιχείων τελικά, που δε γνωρίζουν τίποτα ούτε από τα προβλήματά τους... ". Προηγουμένως είχε αμφισβητήσει ότι οι Συντονιστικές Επιτροπές εκφράζουν τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για "μετωπικές οργανώσεις", που εφαρμόζουν "επαναστατικές και κομματικές γυμναστικές". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατέφυγε σε ανοιχτές απειλές, λέγοντας: "Κάνετε επανάσταση; Να αναλάβετε και τις ευθύνες σας". Παράλληλα, κάλεσε με προβοκατόρικο τρόπο τον Αντ. Σκυλλάκο να πει τι εννοεί η φράση προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "αν τολμάτε, να πάτε στο Κιλελέρ", η οποία "μάλλον αποδίδεται σε στέλεχος του ΚΚΕ" και αν το ΚΚΕ καλύπτει αυτή τη θέση. Ακολούθως δήλωσε ότι στο γιορτασμό θα παραβρεθούν κυβερνητικοί βουλευτές, χρεώνοντας προκαταβολικά οποιαδήποτε επεισόδια στο ΚΚΕ.

Ο Β. Βασιλακάκης, αφού σημείωσε ότι "είναι έγκλημα και αμαρτία η σημαία του ΚΚΕ να γίνεται σημαία των τσιφλικάδων", υποστήριξε ότι τα πάντα γίνονται προκειμένου "μόλις καταλαγιάσουν αυτά τα φαινόμενα εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι θα επιχειρηθεί να γίνει μία τρίτη γενική συνομοσπονδία αγροτικών στελεχών και αυτό γιατί το ΚΚΕ πιστεύει ότι θα μπορέσει έτσι να εξασφαλίσει γύρω στα 80.000.000, μοιράζοντας το ποσό πού παίρνουν οι άλλες δύο συνομοσπονδίες, ώστε να εξασφαλίσει μισθούς όχι μόνο για τον κύριο Παττάκη, αλλά και για άλλα επτά ή οκτώ συνδικαλιστικά στελέχη που θα παλεύουν μέσα στον αγροτικό χώρο".

... και κήρυγμα υποταγής

Ο υπουργός Γεωργίας διαπίστωσε (μόνο αυτός) ότι η φετινή χρονιά ήταν για τον αγροτικό κόσμο "πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια", παραδέχτηκε όμως ότι "το πραγματικό εισόδημα των αγροτών βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 1989". Ακολούθως υποστήριξε ότι τα αιτήματα των αγροτών "είναι αιτήματα ενός Κόμματος που πήρε κάποιες ασήμαντες μονάδες. Δεν μπορούν λοιπόν να μπαίνουν σαν αιτήματα των αγροτών". Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, είπε αναφερόμενος στα αιτήματα των συντονιστικών επιτροπών: "Δεν καταλαβαίνω λοιπόν οι συντάκτες αυτού του ψηφίσματος ως καταλόγου αιτημάτων των αγροτικών καταληψιών πώς μπορούν να βρουν δικαίωση από την κυβέρνησή μας, άμεση όπως απαιτούν;".

Οση όμως αδιαλλαξία επέδειξε ο υπουργός Γεωργίας στην ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, τόση ήταν η δουλικότητά του προς τις κοινοτικές οδηγίες. Για τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τη χώρα μας στο βαμβάκι, τα οπωρολαχανικά, τα αμπελουργικά, τον καπνό, την κτηνοτροφία και συνολικά τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα, είπε απλά ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε το Συμβούλιο Υπουργών θα αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, σημειώνοντας ότι "η διαδικασία θα κρατήσει πολύ". Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει "κατευθυντήρια γραμμή", που "δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε".

Ανάλογη ήταν η τοποθέτησή του για την ΓΚΑΤΤ, για την οποία είπε: "Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να λέμε αποδέσμευση από την ΓΚΑΤΤ; Δηλαδή τι θέλετε; Μία πλήρη οικονομική απομόνωση;", σημειώνοντας ότι όποιος υποστηρίζει ένα τέτοιο αίτημα είναι "πολιτικός καιροσκόπος".. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ΓΚΑΤΤ, υποσχέθηκε ότι θα αποτραπούν "στο βαθμό που αυτό θα είναι συμβατό με τις διεθνείς μας συμβάσεις"...

"Να απαντήσει συγκεκριμένα η κυβέρνηση"

Παρουσιάζοντας τα αγροτικά αιτήματα, ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα. Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης της τιμής των καυσίμων, είπε ότι η κυβερνητική εξαγγελία είναι αόριστη τη στιγμή που συνδέεται με το μητρώο αγροτών, ενώ δεν έχει ειπωθεί καν πόση θα είναι ακριβώς. "Να ξεκινήσει η μείωση της τιμής και αν χρειάζεται δύο ή τρία χρόνια για το μητρώο, τότε αυτό να γίνει στην πορεία. Αλλιώς παραπέμπετε τη μείωση του κόστους για τα καύσιμα στο αόριστο μέλλον, στις ελληνικές καλένδες. Γι' αυτό δεν μπορούν οι αγρότες να δεχτούν τέτοια κοροϊδία και συνεχίζουν τον αγώνα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

"Κρύψατε την αλήθεια από το λαό"

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι μόνο το ΚΚΕ είχε μιλήσει για τις καταστροφικές συνέπειες της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε σιωπήσει, με τη λογική ότι όταν ερχόταν στην εξουσία πώς θα τα μάζευε, εάν είχε στρέψει τους αγρότες που επηρέαζε εναντίων αυτών των συμφωνιών. "Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη κρύψατε από τον ελληνικό λαό τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ευθύνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σήμερα αναδείχτηκε το πρόβλημα". Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στην Κοινότητα τιμές παρέμβασης και ασφαλείας για τα προϊόντα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Αναφερόμενος στις αγροτικές συντάξεις τόνισε ότι πρέπει άμεσα να πάνε στις 30.000 δρχ. και σε δεσμευτικό χρόνο να διπλασιαστούν.

Υπογράμμισε ότι το θέμα του φορολογικού δεν είναι το πρώτο που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο φορολογικός νόμος είναι άδικος και ισοπεδωτικός, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί, γιατί οιαγρότες φοβούνται ότι του χρόνου η κυβέρνηση θα τους πάρει μαζεμένα όσα δεν τους πήρε φέτος.

Τέλος σχολιάζοντας τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε ότι τα δάκρυα που σήμερα χύνουν για τους αγρότες είναι κροκοδείλια, "από τη στιγμή που συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Μάαστριχτ, την ΚΑΠ και δεν όρθωσαν το ανάστημά τους στη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ