Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΜΑ
  • ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ το αντίτιμο της πολιτικής της η κυβέρνηση. Η εμμονή στην προώθηση των επιλογών της, παρά την έκρηξη που σημειώνεται σε μια σειρά κοινωνικούς χώρους, αλλά και το προχτεσινό διάγγελμα "φαυλότητας" του Α. Παπανδρέου, είναι ενδεικτικά των ανύπαρκτων περιθωρίων που αφήνει η αστική τάξη στους πολιτικούς εκπροσώπους της, αναθέτοντάς τους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Οποιος, όμως, πιστεύει ότι η έκφραση της κοινωνικής αγανάκτησης έχει ημερομηνία λήξεως είναι τουλάχιστον αφελής (σελίδες 6 - 7).
  • Ο "ΣΥΝ" παρέχει "αριστερή" αρωγή στην κυβέρνηση. Τα στελέχη του δε χάνουν ευκαιρία να υπονομεύουν και να δυσφημούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποί του στη νόθα ΓΕΣΑΣΕ ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους πράσινους ομογάλακτούς τους, βρίσκοντας τις παροχές της κυβέρνησης "ικανοποιητικές" και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων "άσκοπη" και "υποκινούμενη" (σελίδα 6).
  • ΤΟ ΚΚΕ πρωτομάχος και υπερασπιστής της ειρήνης. Συνέντευξη της Ρούλας Κουκούλου, παλιού στελέχους τους ΚΚΕ και πρώην μέλους του ΠΓ του Κόμματος, που επί χρόνια συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ειρήνης. Μιλάει για το ρόλο του Κόμματος στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος στην Ελλάδα, την παραπέρα πορεία και τους στόχους του στις συνθήκες της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού (σελίδες 10 - 11).
  • Η ΘΥΣΙΑ του Νίκου Μπελογιάννη και το χρέος μας. Πριν 43 χρόνια το πικρό μαντάτο της δολοφονίας του ήρωα κομμουνιστή τύλιξε με το εφτάδιπλο ρίγος του τη γη κι έφτασε στους πιο απόμερους μυχούς της καρδιάς των ανθρώπων. Το όνομα του Ν. Μπελογιάννη έγινε θρύλος στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο (σελίδες 8 - 9).
  • ΕΝΑ συγκλονιστικό οδοιπορικό στα "μπλόκα των τρακτέρ" κάνει σήμερα ο "Ρ". Οπως υπογραμμίζει ο συντάκτης του ρεπορτάζ: "Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο συμπέρασμα έβγαλα από το πολυήμερο οδοιπορικό στα "μπλόκα" με τα τρακτέρ στο Θεσσαλικό κάμπο, θα έλεγα ότι ο ξεσηκωμός των κολίγων και η θυσία του Κιλελέρ, το αίμα του Αντύπα που πότισε τη Θεσσαλική γη, λειτουργούν σήμερα ως αγωνιστική παρακαταθήκη, φλογίζοντας τα όνειρα και τα ιδανικά των Θεσσαλών αγροτών (σελίδες 12 - 13).
  • ΡΥΠΑΝΣΗ και φυτοφάρμακα αυξάνουν τη νοσηρότητα στον Ασπρόπυργο. Παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία στην περιοχή, οι γεννήσεις μειώνονται σταδιακά και οι θάνατοι των κατοίκων αυξάνονται (σελίδες 24 - 25).
  • ΛΙΓΑ τα αλλεργιολογικά κέντρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 25% του πληθυσμού εμφανίζει κάποιας μορφής αλλεργία. Ομως μόνο σε τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν σχετικά τμήματα. Στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας υπηρετούν μόνο δύο παιδίατροι - αλλεργιολόγοι (σελίδα 25).
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον σκηνοθέτη του "Ηνίοχου" Αλέξη Δαμιανό. Οπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, ο "Ηνίοχος" είναι ένα αρχαϊκό άγαλμα - σύμβολο, πνευματική κληρονομιά και δάνειο ζωής της αρχαίας σοφίας στις νεότερες γενιές της ανθρωπότητας, ο άνθρωπος που γιορτάζει τη νίκη του, χωρίς καμιά υπόνοια έπαρσης (σελίδα 19).
  • "ΧΡΥΣΗ" η φετινή χρονιά για το θέατρο. Η επιμονή κάποιων θιάσων σε στόχους και η μαχητικότητά τους, που ταυτίζεται με το αίτημα της ποιότητας της δημιουργίας και που λείπει απελπιστικά από την τηλεόραση άρχισε να φέρνει καρπούς στις θεατρικές αίθουσες (σελίδα 20).
  • ΜΕ αισιοδοξία αντιμετωπίζουν τις φοιτητικές εκλογές οι ΠΚΣ. "Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται - Τίποτα δε χαρίζεται όλα καταχτιούνται". Με αυτά τα δύο συνθήματα η Φοιτητική Αγωνιστική Συσπείρωση Παντείου κατεβαίνει στις φετινές φοιτητικές εκλογές, με όπλο της την παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς στους αγώνες για να λυθούν τα προβλήματα του Πανεπιστημίου (σελίδες 36 - 37).
  • ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ο κλάδος της ένδυσης. Χαριστική βολή θα αποτελέσει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία. Πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το 1980 μέχρι σήμερα. Ακόμα πιο ζοφερές οι προβλέψεις. Ποιοι και γιατί διέλυσαν το κορμό της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" (σελίδα 34).
  • ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ στον "αέρα" οι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικές εταιρίες. Δεκάδες από αυτές επιδίδονται, στη χώρα μας, σε μια σειρά παρατυπιών, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου δεν έχει αποφασίσει ακόμα κανένα μέτρο (σελίδα 33).
  • Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ του Οσλο μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς το Ισραήλ επιμένει σε μια διπρόσωπη πολιτική απέναντι στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Η επιμονή του στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών είναι η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει την ειρήνη της περιοχής στον αέρα. Το μέλλον της Μέσης Ανατολής βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο; (σελίδα 47).
  • ΜΕΤΑ από 4 χρόνια προετοιμασίας η συμφωνία της πετρελαϊκής εταιρίας ΚΟΝΟΚΟ με το Ιράν, η οποία θα απέφερε κέρδη τουλάχιστον 1.000.000.000 δολαρίων κατέρρευσε με μια απλή εκτελεστική εντολή του Μπιλ Κλίντον. Ποιος και γιατί κρύβεται πίσω από την ξαφνική αυτή αλλαγή στάσης του Αμερικανού Προέδρου; (σελίδα 44).
  • Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ στρατός συνεχίζει την αιματηρή επιχείρησή του στο βόρειο Κουρδιστάν, με στόχο την εξόντωση του κουρδικού λαού, για 12η ημέρα. Και ενώ η Ευρώπη μετά από ένα διάστημα χαρακτηριστικής απάθειας αρχίζει να ψελλίζει κάποιες ενστάσεις, όλο και περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Αγκυρα και Βαγδάτη έχουν προσυνεννοηθεί για να αντλήσουν, εκατέρωθεν, οφέλη (σελίδα 44).
  • ΣΤΗ Ζιμπάμπουε οι εκλογές πλησιάζουν μέσα σε μια οικονομική κατάσταση χειρότερη από ποτέ. Στη Ναμίμπια η κατάσταση είναι παρόμοια παρ' ότι έχουν, ήδη, περάσει 3 μήνες από τις τελευταίες εκλογές. Δυο αφρικανικές χώρες σε κοινή πορεία; (σελίδες 42 - 43).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ