Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ
Η θυσία του Μπελογιάννη και το χρέος μας

Πριν 43 χρόνια, τις πρωινές ώρες της 30ής του Μάρτη του 1952, στο Γουδί, κάτω από το φως των προβολέων και κατά τρόπο κυριολεχτικά γκαγκστερικό, εκτέλεσαν τον Νίκο Μπελογιάννη και τους τρεις συντρόφους του: τον Α. Μπάτση, τον Ν. Καλούμενο και τον Η. Αργυριάδη.

Για τη σωτηρία τους είχε ξεσηκωθεί τότε η παγκόσμια προοδευτική ανθρωπότητα. Στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ιταλία, σ' όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική. Κινητοποιήθηκαν χιλιάδες προσωπικότητες διεθνούς κύρους της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής, δεκάδες χιλιάδες λαού από όλο τον κόσμο. Ολοι ζητούσαν να μην εκτελεσθεί ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του. Θεωρούσαν την πιθανή εκτέλεσή τους "ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα της εποχής και θα σημάδευε την Ελλάδα με ανεξίτηλο στίγμα".

Στην Ελλάδα είχε ξεσηκωθεί ένα σοβαρό κίνημα για τη σωτηρία του Μπελογιάννη. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, βουλευτές από όλα τα κόμματα, καθηγητές του Πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, χιλιάδες εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν, πάλεψαν για τη σωτηρία τους.

Ετυχε εκείνο τον καιρό να βρίσκομαι, πολιτικός φυγάς, στη Γαλλία και με συγκίνηση και θαυμασμό παρακολούθησα από κοντά το μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και για τη σωτηρία του Μπελογιάννη που αναπτύχθηκε τότε στη Γαλλία, με μπροστάρηδες τους Γάλλους κομμουνιστές. Βαθιά αγάπη, θαυμασμό και ευγνωμοσύνη πρέπει να νιώθουμε εμείς οι Ελληνες στη δημοκρατική Γαλλία. Προσωπικότητες σαν τον Ντε Γκολ, τον Εριό, τον Κασέν, τον Πικάσο, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Ελιάρ, τον Αραγκόν, τον Αζναβούρ, την Σιμόν Σινιορέ, τον Υβ Μοντάν και χιλιάδες λαού κατέκλυζαν καθημερινά την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, έκαναν το παν, για να σώσουν τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.

Οσο απομακρυνόμαστε απ' αυτή την τραγική ημερομηνία και με βάση τα όσα έγιναν από τότε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο, τόσο πιο ψηλά υψώνεται η μορφή του Νίκου Μπελογιάννη με το κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, σαν ένα παγκόσμιο σύμβολο της πάλης:

- Για τη ζωή κι ενάντια στη φτώχεια, την πείνα, τη δυστυχία.

- Για την ελευθερία και δημοκρατία και ενάντια στη σκλαβιά, το φασισμό.- Για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Γιατί ο Μπελογιάννης, σαν στέλεχος του ΚΚΕ, γι' αυτά τα ιδανικά πάλευε, όπως το διεκήρυξε στο στρατοδικείο, όπου δικάστηκε.

"... Παλεύουμε να ξημερώσουν για την πατρίδα μας και για όλον τον κόσμο καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Κι αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε γι' αυτό και τη ζωή μας...".

Κι έδωσε γι' αυτά τα ιδανικά τη ζωή του ο Μπελογιάννης. Και μας καλεί σήμερα να δυναμώσουμε την πάλη μας γι' αυτά.

Η δολοφονία του Μπελογιάννη αποκάλυψε το εγκληματικό, το απαίσιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του αμερικάνικου, κατ' εντολήν του οποίου (του Πιουριφόι) εκτελέστηκε.

Αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο των κυρίαρχων τάξεων της χώρας μας και των ελληνικών κομμάτων που τις εκπροσωπούν, τα οποία από καταβολής του ελληνικού κράτους υπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Γιατί στην περίπτωση του Μπελογιάννη, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, ξένοι και ντόπιοι, πραγματοποίησαν αυτό το φοβερό έγκλημα.

Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα "εγκλήματα" των κομμουνιστών, αυτοί που "αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ομως ας κοιτάξουμε τι κατάσταση επικρατεί σήμερα, ύστερα από 43 χρόνια, στην Ευρώπη και στην Ασία, στην Αμερική, στην Αφρική, στην Αυστραλία με τη "νέα τάξη" που επέβαλαν οι Αμερικάνοι. Πόλεμοι παντού, τοπικοί, μικροί ή μεγάλοι, καθημερινά χιλιάδες σκοτώνονται, άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά, από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς. Χιλιάδες οι πεθαμένοι από την πείνα, τα εγκλήματα, τα ναρκωτικά. Καθημερινά ληστεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια από τις συμμορίες των ληστών. Η διαφθορά των ανθρώπων, η πορνεία, το έγκλημα, η φθορά των συνειδήσεων είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σημερινής κοινωνίας, της σημερινής "νέας τάξης πραγμάτων" που επέβαλαν οι Αμερικάνοι στον κόσμο. Ολα αυτά δείχνουν σε τι κατήφορο βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί, αποτέλεσμα της πολιτικής της εξάρτησης που ακολουθούν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν σήμερα τη χώρα, απέναντι στους ξένους ιμπεριαλιστές, της πολιτικής της πρόσδεσης στο ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ, την ΕΕ. Της πολιτικής του ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου στους ξένους ιμπεριαλιστές με τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Και ακέραια την ευθύνη φέρνουν τα δυο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς να είναι εκτός ευθυνών και τ' άλλα δυο μικρά, η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ". Αυτή η πολιτική τους, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και το λαό μας στην εξαθλίωση, στην απόγνωση, όπως εκδηλώθηκε με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, των νέων, των συνταξιούχων, τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ και την τρομοκρατία.

Ολα αυτά δείχνουν πόσο δίκιο είχε ο Μπελογιάννης, όταν στην απολογία του στο στρατοδικείο έλεγε:

"... Την ευθύνη για το ότι η ελληνική γη είναι σπαρμένη με τάφους και ερείπια, για την πείνα, τη δυστυχία και τη σκλαβιά του ελληνικού λαού, τη φέρνουν οι ξένοι ιμπεριαλιστές και οι Ελληνες υπηρέτες τους...".

Χρέος όλων μας, τιμώντας τη θυσία και τη μνήμη του συντρόφου μας Νίκου Μπελογιάννη, είναι ν' ανεβάσουμε την αντίσταση και πάλη ενάντια σ' αυτή την καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας πολιτική.

Για το ΚΚΕ αποτελεί μεγάλη τιμή, είναι μεγάλη δόξα ο Μπελογιάννης, ο ηρωικός θάνατός του, όπως και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών που διαπαιδαγωγήθηκαν να δίνουν και τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της πατρίδας, για τη δημοκρατία και την ειρήνη, για το σοσιαλισμό, για την προκοπή της πατρίδας.

Μεγάλη τιμή είναι και για μας τους κομμουνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που είχαμε ανάμεσά μας τέτοιους συντρόφους σαν τον Μπελογιάννη. Τις μέρες αυτές αναθυμούμαστε τη θυσία του, όπως και των χιλιάδων άλλων συντρόφων μας που έπεσαν σ' αυτόν τον δύσκολο και σκληρό αγώνα, νιώθουμε περηφάνια και ανανεώνουμε την πίστη και τις δυνάμεις μας για να τον συνεχίσουμε πιο μαζικά, πιο δυνατά.

Μπορεί οι αντίπαλοί μας σήμερα να διακηρύσσουν πως ξεμπέρδεψαν πια με τον κομμουνισμό. Ομως οι εμπειρίες που απόχτησε η ανθρωπότητα και ο λαός μας αυτά τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση της αμερικάνικης "νέας τάξης", με τη μη ύπαρξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, ύστερα από την προδοσία των Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Γιάκοβλεφ κ. ά., θα γίνει υλική δύναμη, που θα συντρίψει το τέρας του ιμπεριαλισμού και φασισμού και θα επιβάλει τελικά το καθεστώς της "πανανθρώπινης φιλιάς", όπως έλεγε και ο εθνικός μας ποιητής Κώστας Βάρναλης. Γιατί αυτό είναι κοινωνικός νόμος - νομοτέλεια. Και η ανθρωπότητα δεν μπορεί, παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματά της, να πάει ενάντια σ' αυτόν - πίσω. Αλλά μπροστά, πάντα μπροστά!!

|016

Γιώργης ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ