Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Με αφορμή το '21

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ,δικηγόρος από την Αθήνα, γράφει σε σημείωμά του: Το 1821 ο χαρακτήρας της Επανάστασης ήταν εθνικοαπελευθερωτικός. Η χώρα μας τελούσε υπό δουλεία κοντά τέσσερις αιώνες. Κι όταν μια χώρα είναι κατεχόμενη, σκλαβωμένη από μια άλλη χώρα, μονάχα με εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση και αγώνα εθνικό μπορεί να ξεσκλαβωθεί.

Αλλά η διάγνωση αυτής της αρρώστιας είναι δύσκολη, γιατί την τυραννία, τη βλέπουμε περισσότερο στο πρόσωπο του ομογενούς υποτακτικού στον κατακτητή, του κοτσάμπαση, του Κουίσλινγκ.

Γι' αυτό οι πρόγονοί μας ραγιάδες μισούσαν πλιότερο τους άρχοντες προεστούς και τους ανώτερους κληρικούς, παρά τους κατακτητές Τούρκους, κι όταν επαναστατούσαν, ενεργούσαν κρυφά από τους κοτσαμπάσηδες.

Το 1814 στην Οδησσό, τρεις "άσημοι" Ελληνες, ο Σκουφάς, ο Ξάνθος κι ο Τσακάλωφ συνειδητοποίησαν την αρρώστια μας και βρήκαν το φάρμακό της. Ο Ξάνθος στην απολογία του γράφει: "Εκρίθη ότι η Επανάσταση των Ελλήνων τότε ήθελε γίνει κι ευδοκιμήσει, όταν εις αυτήν εισαχθώσιν οι κατά τόπους προεστώτες και άρχοντες, διότι ο λαός χωρίς την παρακίνησιν αυτών και τας χρηματικάς θυσίας δεν ήθελε κινηθεί...".

Ο Κορδάτος λέγει "έχει δίκιο ο Ξάνθος. Ο βασικός σκοπός της οργάνωσης (Φιλικής Εταιρείας) ήταν το ξεσήκωμα όλων των Ελλήνων ραγιάδων. Η Επανάσταση έπρεπε να πάρει χαρακτήρα πανεθνικό...". Το ίδιο και ο Κολοκοτρώνης: "Εμέστωσε η Φιλική Εταιρεία, η οποία εχρησίμευσε σαν μια σύνοδος οικουμενική της Ελλάδος...".

Γι' αυτό και πέτυχε η Επανάσταση, παρά την εμφύλια σύγκρουση και παρά τις υπονομεύσεις της εθνικής μας ενότητας, από τις τότε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και στα χρόνια μας ευδοκίμησε ο αγώνας μας, ο αμυντικός μας πόλεμος 1940-'41 στο Αλβανικό Μέτωπο κατά των Ιταλογερμανοβουλγάρων κατακτητών, γιατί το ΚΚΕ κάλεσε όλο το λαό να πάρει μέρος στον πόλεμο και στην Αντίσταση...

Σήμερα, στις καινούριες συνθήκες, μόνο με μια καινούρια Φιλική Εταιρεία κι ένα καινούριο ΕΑΜ θα αποκτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και τη λαϊκή μας κυριαρχία για να επιβιώσουμε και να προκόψουμε σαν λαός και σαν έθνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ