Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Ψάλτα εσύ ιστορικέ μας

Το είπαμε και σ' άλλη ευκαιρία, η συντροφιά, που δίνει τακτικά το "παρών" στην ευρύχωρη αίθουσα του "Πνευματικού Κέντρου", διαθέτει και γνώσεις και δυνατότητα για να μελετάει τα συμβάντα. Και μην φανταστείτε πως περιορίζεται μόνο στα εντεύθεν του ελλαδικού χώρου. Αναλύει, βέβαια, τα δικά μας "μέσ' σε καπνούς και σε φτυσιές", αλλά επεκτείνει τα ενδιαφέροντά της και στην παγκοσμιότητα. Μπορούσε, λοιπόν, να επαναπαυθεί και ν' απολαύσει τον "ύπνο του δικαίου" ο ιστορικός της παρεούλας, δίχως να πραγματευθεί τα δρώμενα στην αντίπερα του Αιγαίου ...όχθη; Οχι, βέβαια της παραλίας της Μικρασίας, τη γαλήνια ελληνικότητα, να διαταράξει ο λόγος του! Οι ξεριζωμένοι πάντα θρηνούν για κείνη την απώλεια. Ομως, δεν εντάσσεται στην επικαιρότητα, το παράπονό τους. Η συντελούμενη τώρα γενοκτονία, αφορά τον καταπονημένο και διαρκώς καταδιωκόμενο, κουρδικό λαό. Και κει, στα βάθη της ορεινής πόλης Νταχούκ καταγράφτηκε το φάσμα της φρίκης: Εξι άνδρες και ένα αγόρι, δώδεκα χρονών, ακρωτηριασμένοι και μ' εμφανή τα σημάδια της προηγηθείσας αγριότητας των μισθοφόρων της Αγκυρας, σύρθηκαν, νεκροί, στους δρόμους. Μάλιστα, εκτός από τα βασανισμένα κορμιά, με τα κομμένα πόδια, τα λιανισμένα χέρια και τ' ανοιγμένα κεφάλια, είχαν αφαιρέσει οι βάρβαροι και μάτια! Είχαν τυφλώσει, με απερίγραπτη αγριότητα, οι επιδρομείς, το παιδάκι, προτού το σκοτώσουν!

Είναι, σε γενικότητες, γνωστές οι "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις των πενήντα χιλιάδων στρατιωτών, που 'στειλε η τουρκική κυβέρνηση στο Κουρδιστάν. Δεν επιδιώκει απλώς ν' απομακρύνει τους επαναστατημένους, που ζητούν τον καταπατημένο τόπο τους. Αποβλέπει στην καθολική εξολόθρευση των δεκαεφτά εκατομμυρίων, οι οποίοι, επί πολλές δεκαετίες, αγωνίζονται να επανακτήσουν το πάτριον έδαφος. Η καλοστημένη "προέλαση" των εξοπλισμένων, με σύγχρονα πολεμικά μέσα, επιδρομέων, έχει λάβει την... ευλογία, τόσο του "πλανητάρχη" υπερατλαντικού σαξοφωνίστα, όσο και του επικυρίαρχου της ευρωπαϊκής συμπαιγνίας άρχοντα της Βόννης. Και οι δυο, εξέχοντες του καπιταλισμού γνήσιοι εκφραστές, συγκατένευσαν στη σφαγή των αμάχων Κούρδων. Οπως και ποδηγέτησαν τους Μικρασιάτες ηγήτορες, να διαβούν τα σύνορα του Ιράκ, προκειμένου να κατασπαράξουν ολοσχερώς τον κυνηγημένο πληθυσμό. Στο διάβα τους, οι καλοθρεμμένοι άκαπνοι "ήρωες της πεντάρας", ανασκολόπισαν γυναικόπαιδα, παίδεψαν γέροντες, εβίασαν και σκότωσαν. Εκαψαν σπίτια και καλύβια, κατέστρεψαν νοικοκυριά, ξεκλήρισαν φτωχοοικογένειες. Το πέρασμά τους συνοδεύεται από τη μανία, που συναντάται στου τυφώνα τη διέλευση... Ενα μίσος, των εκτελεστικών οργάνων, που φανερώνει την ψύχωση της ποδηγεσίας τους.

Η Τανσού Τσιλέρ, η προϊσταμένη του υπουργικού συμβουλίου της, με τα "μαργιόλικα" μάτια και τα σαρκώδη, υγρά χείλη - θ' απέδιδε άριστα, στις απαιτήσεις οντά Ανατολίτη αξιωματούχου - με την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο, "καταμάγεψε", τον επιρρεπή, σε ανάλογες παρουσίες, ένοικό του. Καθώς είχε - σε προηγηθείσα επίσκεψή της - καταγοητεύσει και τον ογκώδη, και κατά κανόνα ασυγκίνητο, κ. Κολ! Απέσπασε, με μαεστρία, που θα ζήλευαν και διπλωμάτες καριέρας, την έγκριση και ενίσχυσή τους, για τη μεθοδευμένη αιματοχυσία σε βάρος των, ουσιαστικά, άοπλων Κούρδων. Δεν υπολόγισαν οι... αφέντες της οικονομίας και των οπλοκατασκευαστών, τις ανθρώπινες ζωές. Βαφτισμένοι στα νάματα της απανθρωπιάς και γαλουχημένοι με την αναλγησία, δε νοιάστηκαν για τα εκατομμύρια των δεινοπαθούντων, από την πείνα και τη δυστυχία - αλλά γενναίων και ατρόμητων - γηγενών Κουρδιστανών. Παρεχώρησαν τελειοποιημένα οπλικά συστήματα, προσφορά ανοιχτόκαρδη, στα "κλινικά χαρίσματα" της επισκέπτριας. Και κείνη τα χρησιμοποιεί κατά τον προσφορότερο τρόπο! Κι έτσι περνάνε από το μαχαίρι των αιμοσταγών αγγελικές υπάρξεις νηπίων και χαροκαμένων μανάδων...

Για τους "συμμάχους" των Ευρωπαίων "εκσυγχρονιστών" και των Αμερικανών"προστατών", δε γεννάται αμφιβολία. Νεροκουβαλητές είναι, πώς ν' αντιταχθούν; Ως και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αρκείται σε διακοσμητική αποστολή - για να κοροϊδεύει όσους τον εμπιστεύτηκαν. Ο ρόλος του εξαντλείται σε δραστηριότητες υποτακτικού! Και οι διεθνείς οργανώσεις, των οποίων προϊστανται... ερίτιμες κυρίες και ευαίσθητοι κοινωνικά ταγοί, τι πράττουν; Αρκούνται σε μερικές παρουσίες στα στούντιο τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης και αποσύρονται, στα κοσμικά τους σαλόνια, με ευφροσύνη - με την ικανοποίηση ότι επιτέλεσαν την υποχρέωσή τους... Ψάλτα, εσύ τουλάχιστον, ιστορικέ μας, με σεκόντο της χορωδίας των συντρόφων σου.

Ο Συνάδελφος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ