Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34

Τελειωτικό χτύπημα

η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ

Ενώ θα χρειαζόταν ριζική αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ, η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά (προετοίμασε), και, τελικά το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε τη γνωστή Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Συμφωνία, στα πλαίσια της οποίας προετοιμάζεται το νέο τελειωτικό, απ' ό,τι φαίνεται, χτύπημα στην ελληνική γεωργία και, κατ' επέκταση, στους Ελληνες μικρομεσαίους αγρότες. Πρόκειται για ανοιχτή παραχώρηση στα αφεντικά των ΗΠΑ και τις πολυεθνικές, που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της διεθνούς αγοράς των αγροτικών προϊόντων κι αυτό σε βάρος της κοινοτικής γεωργίας - και πρώτα απ' όλα της ελληνικής.

Γενικά, προβλέπει ότι όλα τα προστατευτικά μέτρα στις εισαγωγές προϊόντων τρίτων χωρών μετατρέπονται σε δασμούς (εισαγωγικούς) και αποφασίζεται η μείωσή τους κατά 36% στα επόμενα 6 χρόνια. Δηλαδή διευκολύνονται τα εισαγόμενα, αμερικάνικα κυρίως, προϊόντα των τρίτων χωρών. Ταυτόχρονα, επιτρέπεται η αύξηση των εισαγωγών στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σταδιακά, στο 5% των ποσοτήτων της εσωτερικής κατανάλωσης. Η εσωτερική στήριξη των προϊόντων συνολικά θα μειωθεί κατά 20%,ενώ οι εξαγωγές των κοινοτικών αγροτικών προϊόντων περιορίζονται, λόγω της μείωσης των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 36% και του όγκου των εξαγόμενων προϊόντων κατά 21%!

Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος

Σύμφωνα με επίσημους κοινοτικούς υπολογισμούς με τα παραπάνω μέτρα, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, για να διατηρηθεί το αγροτικό εισόδημα στα επίπεδα του 1993 θα απαιτούνταν 33 δισεκατομμύρια ECU αντί των 15 δισ. που προβλέπονται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Κι αυτό υποδηλώνει τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια και, φυσικά, σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα για τους Ελληνες αγρότες, που δικαιολογημένα αγωνίζονται να μην περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απασχολούμενων στη γεωργία της Κοινότητας αναμένεται να μειωθεί κατά το 1/3 - από 8,1 εκατομμύρια σε 5,5 εκατομμύρια άτομα. Πάλι τα σχέδια πλήττουν κυρίως τους Ελληνες μικρομεσαίους αγρότες, που πρέπει από 25% να περιοριστούν ίσως και κάτω του μισού ποσοστού στα επόμενα χρόνια, διευρύνοντας τη στρατιά των ανέργων... Τέλος, θα μπουν σε αγρανάπαυση - θα βγουν δηλαδή από την καλλιέργεια - αντί των 46 εκατομμυρίων στρεμμάτων που προβλεπόταν με τη νέα ΚΑΠ - περίπου 115 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης...

Κατά τους ίδιους υπολογισμούς, η επίδραση της ΓΚΑΤΤ μέχρι το 1999 θα έχει ως συνέπεια για τις 12 χώρες της ΕΕ (χωρίς την Αν. Γερμανία και τις νέες χώρες που έγιναν μέλη από την αρχή του χρόνου) συνολικά: Μείωση κατά 4% της παραγωγής κατ' όγκο, μείωση κατά 15% των τιμών παραγωγού και μείωση 18% της αξίας της αγροτικής παραγωγής συνολικά, σε σχέση με το 1991. Φυσικά, η μείωση αφορά κυρίως τη χώρα μας και δευτερευόντως, συγκριτικά, τις άλλες λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Κοινότητας. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και των καλλιεργειών που προβλέπονται, αφού στη χώρα μας και μεγάλο είναι συγκριτικά το ποσοστό των απασχολούμενων στη γεωργία και οι καλλιέργειες λιγότερο ανταγωνιστικές και επομένως θα πληγούν περισσότερο.

Από δω ακριβώς απορρέουν τα καταστροφικά μέτρα που προτείνονται τώρα και συζητούνται στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ για το καθεστώς στο βαμβάκι, το καθεστώς στον τομέα κρασιού και το καθεστώς των οπωροκηπευτικών. Προτάσεις, που δικαιολογημένα ξεσηκώνουν τους αγρότες της χώρας και που με βάση τα αιτήματα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα πρέπει όχι απλώς να απορριφθούν από την κυβέρνηση, αλλά να ασκήσει "βέτο" για να μην περάσουν... Προτάσεις, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ανατραπούν από τους ίδιους τους αγρότες, που φαίνεται να το αντιλαμβάνονται καλά, όπως έδειξαν οι τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με επίσημους κοινοτικούς υπολογισμούς, για να διατηρηθεί το αγροτικό εισόδημα στα επίπεδα του 1993 θα απαιτούνταν 33 δισεκατομμύρια ECU αντί των 15 δισ. που προβλέπονται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ