Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ εμπειρίες και ενίσχυση της συνεργασίας και των δεσμών με άλλες κομμουνιστικές και προοδευτικές νεολαίες είναι τα μεγάλα οφέλη από το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας, σημειώνει σε άρθρο του ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του ΚΣ, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με άλλες κομμουνιστικές νεολαίες. Ο Ν. Σοφιανός, μετέφερε τις εμπειρίες από τους αγώνες που αναπτύσσει η Οργάνωση μέσα στο κίνημα της νεολαίας στο πλάι του ΚΚΕ, για να συγκροτηθεί το Μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, και ενημερώθηκε για τις εμπειρίες των αντίστοιχων οργανώσεων και τους αγώνες που αναπτύσσουν (σελίδες 6 - 7)

ΕΝΟΨΕΙ της Διακυβερνητικής, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έντονα πρόβαλαν, προπαγάνδισαν και εξακολουθούν να προπαγανδίζουν τις θέσεις της Επιτροπής που προϊσταται ο καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου κ. Σπράος, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας προσφεύγουν στη δημιουργία διαφόρων επιτροπών "σοφών", οι οποίες κατά παραγγελία τους προετοιμάζουν προγράμματα και μοντέλα για να δώσουν επιστημονικοφανή χροιά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Τα προβλήματα, όμως, της ελληνικής οικονομίας δεν μπαίνουν σε κλισέ και δεν πειθαρχούν στις συνταγές των διάφορων "σοφών" (σελίδες 14 - 27)

ΣΤΟΧΟΣ των ΗΠΑ το ΚΚΕ! Εγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Αλ. Παπαχελά, αποκαλύπτουν ότι βασικός στόχος της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας ήταν η αντιμετώπιση του "κομμουνιστικού κινδύνου" και του ΚΚΕ (σελίδα 5)

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ακτοπλοϊας. Στην "κάψα" των παλιών μηχανών, που δουλεύουν στο "φουλ", οι ναυτεργάτες εργάζονται 18 και 20 ώρες την ημέρα στα μηχανοστάσια των πλοίων της γραμμής. Το πώς αντέχουν το ξέρουν μόνο αυτοί... Παράλληλα, σε σκάνδαλο τείνει να εξελιχτεί η υπόθεση των κουπονιών που διαθέτει η Εστία Ναυτικών προς τους άνεργους ναυτεργάτες, με τα οποία τους εξασφαλίζεται ένα γεύμα την ημέρα και αυτό της κακιάς ώρας, στη γνωστή αλυσίδα εστιατορίων "Goody's". Τα τεράστια ποσά που διαθέτει η Εστία για την αγορά των κουπονιών, θα μπορούσαν να διατεθούν για τη λειτουργία της κουζίνας της Εστίας (σελίδα 12)

ΞΑΝΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ τη φωνή της Λούλας Λογαρά... Στην τελευταία συνέντευξή της, που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", ένα μήνα μετά το θάνατό της, η αγωνίστρια, η παλαίμαχη κομμουνίστρια, ξεδιπλώνει τις μνήμες της από τις μέρες του αγώνα και των μεγάλων κινητοποιήσεων της Κατοχής. Λόγος χειμαρρώδης, τόσο ζωντανός και επίκαιρος, αν και εκείνη δεν είναι πια μαζί μας... (σελίδα 9)

"ΑΣ πνιγούν στα σκουπίδια. Δεν ασχολούμαι". Μ' αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, την περασμένη βδομάδα, σφράγισε το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πάντως - ανεξάρτητα με αυτές τις δηλώσεις - το υπουργείο εδώ και χρόνια δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα, πολύ περισσότερο λοιπόν με την επίλυσή του... (σελίδα 13)

Η ΒΟΥΗ των "τρακτέρ της οργής και του αγώνα" ξανακούγεται, αυτές τις μέρες, στο θεσσαλικό κάμπο, μ' αφορμή τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των χαλαζόπληκτων της περιοχής για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Για την κατάσταση που επικρατεί, αυτή την περίοδο, στον αγροτικό κόσμο, τα νέα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τις προετοιμασίες για τη συνέχιση των αγώνων της αγροτιάς, μιλάμε με τον Γιάννη Παττάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών (σελίδες 10 - 11)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ