Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ψήφος δεν έχει μπέσα

Αφάνταστα δύσκολη για την Αθήνα η πρώτη ψηφοφορία, αν επικρατήσουν γεωγραφικά κριτήρια

Η πρώτη ψηφοφορία παραμένει κι η κρισιμότερη για την Αθήνα. Αν οι "Αθάνατοι" ψηφίσουν, όπως ακούγεται, με γεωγραφικά κριτήρια, η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει με το ρεζιλίκι του αιώνα. Στην ψηφοφορία της 5ης Σεπτεμβρίου θα πάρουν μέρος 110 μέλη της ΔΟΕ. Από την Αφρική κατάγονται οι 20, από την Αμερική 21, από την Ασία 18, από την Ευρώπη 46 και 5 από την Ωκεανία. Το Κέιπ Τάουν "κατεβαίνει" με κεντρικό σύνθημα "έφτασε η ώρα για τη μαύρη ήπειρο" φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει το σύνολο των αφρικανικών ψήφων. Το ίδιο ισχύει και για το Μπουένος Αιρες, που επιδιώκει να συσπειρώσει Λατινοαμερικανούς και ισπανόφωνους. Οι Ιταλοί διαθέτουν το δικό τους λόμπι στον παγκόσμιο αθλητισμό, ενώ οι Σουηδοί ελπίζουν στη γερμανική βοήθεια. Οι ψήφοι Ασίας, Ωκεανίας και Ανατολικής Ευρώπης, είναι το ζητούμενο και για τις πέντε υποψήφιες πόλεις.

Στο Τόκιο το 1990, η Αθήνα είχε ξεκινήσει με 23 ψήφους, περισσότερους από κάθε άλλη υποψήφια πόλη. Στην πορεία δεν είχε στηρίγματα. Στη δεύτερη ψηφοφορία, το Βελιγράδι που βγήκε έξω, πριμοδότησε κυρίως τη Μελβούρνη, ενώ δεν έδωσε ούτε μία από τις 7 ψήφους που πήρε, στην Αθήνα. Επιπλέον, το Μάντσεστερ έχασε 6 ψήφους υπέρ της Μελβούρνης και του Τορόντο. Στην 3η ψηφοφορία, το Μάντσεστερ που μειοψήφησε, έδωσε τους 3 από τους 5 ψήφους του στην Αθήνα, ενώ η Μελβούρνη υποχώρησε υπέρ της Ατλάντα. Στην τέταρτη ψηφοφορία η Μελβούρνη έδωσε 4 ψήφους στην Αθήνα, 8 στην Ατλάντα και 6 στο Τορόντο. Στην 5η και τελευταία ψηφοφορία, το Τορόντο έδωσε 17 ψήφους στην Ατλάντα και 5 μόνο στην Αθήνα. Η Ατλάντα που ξεκίνησε με 19, έφτασε τους 51 κι η Αθήνα που έκανε την έκπληξη στο ξεκίνημα, έμεινε στους 35.

Στη Λοζάνη κι οι πέντε υποψήφιες πόλεις, πιθανότατα θα ακολουθήσουν την πολιτική της Ατλάντα, αναζητώντας ψήφους στις τρεις τελευταίες ψηφοφορίες. Θα φτάσει όμως η Αθήνα στην 3η ψηφοφορία; Αν τα καταφέρει, θα ελπίζει. Τη στρατηγική της σ' αυτό τον τομέα, τη γνωρίζει μόνον η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης Γ. Δασκαλάκη και οι 3 - 4 άμεσοι συνεργάτες της. Αυτοί ξέρουν με πόσους "Αθανάτους" μίλησαν, πόσοι από αυτούς έδωσαν υποσχέσεις και με ποιον αριθμό ψήφων υπολογίζει να ξεκινήσει η Αθήνα. Λιγότεροι από 18, ίσως αποδειχτούν ελάχιστοι για τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο. Ο Νεμπιόλο ταξίδευσε πάντως προσωπικά στην Ασία, υποσχόμενος Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου για λογαριασμό της Ρώμης, ενώ κι η επίσκεψη του Λ. Γιόχανσον πριν λίγες μέρες στο Βελιγράδι, μόνο ποδοσφαιρική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Από τους 23 "Αθανάτους" που στο Τόκιο ψήφισαν Αθήνα, η Ελλάδα στη Λοζάνη λογικά δεν πρέπει να περιμένει πολλά. Αν μάλιστα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο πίνακας με τα ονόματά τους που διέρρευσε τότε, στην πλειοψηφία τους... δεσμεύονται να στηρίξουν, τουλάχιστον στις πρώτες ψηφοφορίες, άλλες υποψήφιες πόλεις. Επτά από αυτούς προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, 2 από την Αφρική, 3 από τη βόρεια Ευρώπη, 3 από Ιταλία, Λιχνεστάιν και Λουξεμβούργο, 3 από την Ασία, 1 από την Τουρκία, 1 από τη Βουλγαρία, 1 από την Ισπανία και φυσικά 2 από την Ελλάδα.

Οταν ψηφίζουν οι "Αθάνατοι" κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, εκτός ίσως των Αμερικανών. Οπως έλεγε πρόσφατα η Φ. Πετραλιά, που το 1990 συμμετείχε ως υφυπουργός Αθλητισμού στην αντιπροσωπεία που ταξίδευσε στο Τόκιο, με το τέλος της ψηφοφορίας, τουλάχιστον 50 "Αθάνατοι" τη διαβεβαίωσαν ότι ψήφισαν Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ