Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΙΟΝ
Ξέσπασμα αυθαιρεσίας

Προκλήσεις του ιδιοκτήτη του καταστήματος σε βάρος συνδικαλιστών που μοίραζαν ανακοινώσεις. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το μέλλον επιχείρησης - εργαζομένων

Σοβαρό κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας εκδηλώθηκε χτες στο ΜΙΝΙΟΝ όπου, σε συνέχεια προηγούμενων ξεσπασμάτων οργής προς τη διοίκηση του Σωματείου, ο ιδιοκτήτης Λ. Ισαϊάδης προσπάθησε να εμποδίσει συνδικαλιστές να μοιράσουν ανακοινώσεις στο προσωπικό. Στην προσπάθειά του έσπρωξε έναν απ' αυτούς και έπειτα ποδοπάτησε τις ανακοινώσεις που έπεσαν στο πάτωμα! Μάλιστα, δε δίστασε να καλέσει και την αστυνομία για να βγάλει με τη βία από το κατάστημα τους συνδικαλιστές!

Τα προβλήματα του ΜΙΝΙΟΝ καθημερινά μεγαλώνουν, με την όλο και πιο αισθητή έλλειψη προϊόντων και μάλιστα εκείνων που αυτή την εποχή έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως τα σχολικά και τα αθλητικά. Οι προσπάθειες του Σωματείου να πάρει απαντήσεις από τη διοίκηση αντιμετωπίστηκαν με απειλές, ύβρεις, ακόμα και χειροδικία εναντίον της προέδρου του Σωματείου.

Οι ανακοινώσεις που χτες προσπάθησαν να μοιράσουν οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας, που δε δίστασε την περασμένη βδομάδα να κλειδώσει τους εργαζόμενους στο κατάστημα (!), προκειμένου ενώπιόν τους να εξαπολύσει μια χυδαία επίθεση εναντίον της διοίκησης του Σωματείου, κατά την οποία καταγγέλθηκαν η πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου σαν υποκινούμενοι από το ΚΚΕ για να διαλύσουν το κατάστημα!

Εμμέσως πλην σαφώς, την ίδια συκοφαντία επανέλαβε χτες ο συνιδιοκτήτης Γ. Ισαϊάδης στους Γ. Μανωλάκο, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και Δ. Βανδώρο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οι οποίοι τον επισκέφτηκαν για να του εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το επεισόδιο. Ο εργοδότης αποποιήθηκε των ευθυνών του και ερμήνευσε την προσπάθειά του να εμποδίσει τη διακίνηση του υλικού ως εφαρμογή του Νόμου 1264 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες!

Ποιοι ευθύνονται;

Χτες επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας,κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την κατάσταση του ΜΙΝΙΟΝ, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι το ΜΙΝΙΟΝ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στα Βαλκάνια και ότι "η σκόπιμη αδιαφορία" της παλιάς και σημερινής εργοδοσίας οδήγησε σε ξεπουλήματα και κλεισίματα τμημάτων, ενώ "είχε σαν συνέπεια την υπολειτουργία του και την απώλεια 200 περίπου θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν τα γνωστά φαινόμενα εντατικοποίησης και το χτύπημα των κατακτήσεων των εργαζομένων με την ασύδοτη αντεργατική πολιτική που ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι εργοδότες".

Τονίζεται επίσης ότι "όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα ένα πολυκατάστημα με άδεια ράφια, με προμηθευτές απλήρωτους, με εμπορεύματα που δεν έρχονται και το πιο σημαντικό, με την ανατροπή της πλήρους απασχόλησης και την αντικατάστασή της με το ωρομίσθιο. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, τη λειτουργία της εταιρίας, αλλά έχει οδηγήσει την εταιρία ένα βήμα πριν το ολοκληρωτικό ξεπούλημα".

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι "το Σωματείο εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, με ανακοίνωσή του βεβαιώνει ότι το ΜΙΝΙΟΝ είναι βιώσιμη εταιρία" και ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί διαχειριστικός έλεγχος της εταιρίας από το 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε και εξασφάλιση της λειτουργίας του καταστήματος αλλά και των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι υπουργοί ερωτώνται:

"Ποιοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στην επιχείρηση και ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο και στην απόλυση όλων των εργαζομένων; Τι μέτρα θα παρθούν για να λυθούν τα προβλήματα εργασιακών σχέσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΜΙΝΙΟΝ; Ποια ήταν η θέση του υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή του ωρομισθίου; Θα γίνει και πότε διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρία από το 1991 μέχρι σήμερα όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι; Θα ικανοποιηθεί και πότε το αίτημα των εργαζομένων για τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας";


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ