Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Για σωστή αντικειμενική ενημέρωση

H επιστολογράφος μας Α.Κ. από την Αθήνα διατυπώνει κάποιες απόψεις - αντιρρήσεις της, όπως σημειώνει - στο δημοσίευμα του "Ρ", "Στο στόχαστρο και τα... κεφαλάκια!" που αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν για την απαγόρευση της κατανάλωσης εντοσθίων των αιγοπροβάτων. Γράφει: "Είναι πιθανόν, είναι βέβαιο πιο σωστά, ότι πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την απαγόρευση της κατανάλωσης από το κοινό οργάνων - κεφαλάκια, νωτιαίος μυελός και σπληνάντερα - των αιγοπροβάτων, υπάρχουν σκοπιμότητες εμπορευματο - οικονομικές. Κάποιες κυβερνήσεις, οκτώ τον αριθμό, εξυπηρετούνται με την απαγόρευση και οι εκπρόσωποί τους την ψηφίζουν. Κάποιες άλλες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, την καταψηφίζουν. Και μη μας πούνε - θα είναι αστείο - ότι την πήρε ο πόνος την ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή της παραδοσιακής οικονομίας ή την αλλαγή παραδοσιακού τρόπου διατροφής, ή ακόμα αν θα κλείσουν κάποιες ταβέρνες.

Ανεξάρτητα από τις κοινοτικές οδηγίες, νομοθετικές ρυθμίσεις, άλλες μεθοδεύσεις, σκοπιμότητας κλπ. και το εάν επιβληθεί ή όχι η απαγόρευση, ως άτομο με ευαισθησία στα θέματα διατροφής από προσωπικές και άλλες εμπειρίες, αλλά προπαντός ως αναγνώστρια του "Ριζοσπάστη", που μ' ενδιαφέρει η καλοπιστία, η σοβαρότητα και η σωστή αντικειμενική ενημέρωση της εφημερίδας μας, στοιχεία που ως αξίες την ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα έντυπα, θα μου επιτρέψει ο συντροφος ανταποκριτής από τις Βρυξέλλες, Β. Γκίνιας, να διαφωνήσω μαζί του.

Κατ' αρχήν, δε νομιμοποιούμαστε νομίζω να θέτουμε εν αμφιβόλω, με μια μονοκοντυλιά, το πόρισμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας - άσχετα αν το επικαλούνται όποιοι και για όποιους λόγους - σχετικά με το ενδεχόμενο η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια να μεταδίδεται και στα αιγοπρόβατα και ενδεχόμενα στους ανθρώπους.

Το λεπτό όμως σημείο της υπόθεσης είναι - κατά τη γνώμη μου - ότι μέσα από ένα δημοσίευμα, αθέλητα, αντιστρατεύεσαι ένα ολόκληρο κίνημα κατά της κρεοφαγίας, η οποία ενοχοποιείται κατά τους ερευνητές και είναι αιτία των ασθενειών.

Πλούσια η βιβλιογραφία η οποία συνδέει την υγεία με τη διατροφή και την προληπτική ιατρική, πάνω σ' αυτό. Στην Ελλάδα γνωστό είναι το βιβλίο του γιατρού Ευθυμιάδη "Μέγας Οδηγός διαίτης", η μεγάλη σειρά του υγειηνιστή Πίτρου, καθώς επίσης και του Σαββίδη.

Παράλληλα με τη διεθνή βιβλιογραφία, σημαντικές και οι σύγχρονες ελληνικές εκδόσεις από γιατρούς και άλλους ειδικούς, γύρω από τα θέματα: Διατροφή - Υγεία - Πρόληψη.

Α. Κ.

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ