Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ27

Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων μου και συμπατριωτών ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ,ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ και ΛΟΥΛΑΣ ΛΟΓΑΡΑ προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τάσος Ρατσιάς

* * *

λ9

Στις 4 Σεπτέμβρη κλείνουν 2 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΟΔΩΡΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Πορφύρη) στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, στο κόμμα το οποίο αγάπησε και για τα ιδανικά του αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του, 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης.

Η σύζυγός του Μένη Λιακοπούλου

* * *

λ9

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ιωαν. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (Αλαμάνα) από το Πουρνάρι Λάρισας, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος επί 54 χρόνια, από το 1941 ως το θάνατό του το 1995, υπήρξε μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στη ΝΕ Λάρισας 100.000 δρχ. και 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη" του οποίου υπήρξε τακτικός αναγνώστης.

Η σύζυγός του Δήμητρα Γ. Μπαλογιάννη

Ο γιος του Χρήστος Μπαλογιάννης

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεύκης. Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Από τη μεγάλη οικογένεια των Δρουκαλαίων του Δαδιού άφησε την τελευταία του πνοή στη γενέτειρά του ο ένας αδελφός, ο ΜΗΤΣΟΣ ΔΡΟΥΚΑΛΗΣ.Κηδεύτηκε στην Αμφίκλεια (Δαδί) Φθιώτιδας στις 8 Αυγούστου 1997. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν συγγενείς, συναγωνιστές, σύντροφοι, φίλοι και εκπρόσωποι του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, καθώς και πολλοί συμπατριώτες του.

Στις 7 Σεπτέμβρη στην Αμφίκλεια θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Ο Μήτσος Δρούκαλης γράφει ο ίδιος για την αγωνιστική του ζωή στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα: "Οργανώθηκα στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ) στις αρχές του 1942. Δούλεψα στη στρατολογία νέων μελών, στη συγκέντρωση και απόκρυψη πολεμικού υλικού και άλλων ειδών για το μεγάλο ξεκίνημα. Πήρα μέρος στις αρχές του καλοκαιριού 1942 στην αποστολή ρούχων, τροφίμων κλπ. για την Ομάδα του ΕΛΑΣ Καλλιδρόμου. Το Φλεβάρη του 1943 αποσπάστηκα στην ΕΠΟΝ και πρόσφερα τις υπηρεσίες μου. Σε συνέχεια, με εντολή της Τομεακής Επιτροπής, πήρα μέρος στην τριμελή επιτροπή πληροφοριών για κινήσεις του εχθρού κλπ. Το Γενάρη του 1944, ως τη διάλυση του ΕΛΑΣ, είχα την υπευθυνότητα της Επιμελητείας του Αντάρτη (ΕΤΑ). Ολα τα χρόνια της Κατοχής δούλεψα μέσα στο χωριό, κάτω από τη μύτη του εχθρού. Μόνο σε πολύ δύσκολες στιγμές σκορπούσαμε στο βουνό ή στον κάμπο. Στα μεγάλα μπλόκα βρεθήκαμε μέσα κι αντιμετωπίζαμε τη σύλληψη ή την εκτέλεση. Ολη η οικογένειά μου, 5 παιδιά και οι γονείς, δοθήκαμε στον αγώνα. Ξεσπιτωμένοι, αφού οι Γερμανο - ιταλοί μας έκαψαν το σπίτι τον Ιούνη 1943, μαζί με καμιά δεκαριά άλλων συμπατριωτών. Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκα, πιάστηκα, βασανίστηκα. Το Μάη του 1946 κλείστηκα στη φυλακή Λαμίας. Καταδικάστηκα σε 20 χρόνια. Και για 12 χρόνια πέρασα από όλα τα μπουντρούμια της χώρας. Αποφυλακίστηκα το 1958 από την Αίγινα.

Με τη δικτατορία του Παπαδόπουλου από το Παγκράτι, στον Ιππόδρομο και ξανά στη Γιούρα... Αυτά με λίγα λόγια".

Φίλοι και συναγωνιστές του Μήτσου Δρούκαλη εκφράζουν στην οικογένεια και τα αδέρφια του τη λύπη τους για το θάνατό του.

Ο αδελφός του Θανάσης Δρούκαλης (Γκούρας) με τη συντρόφισσά του Μαρία πρόσφεραν στη μνήμη του 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του σεβαστού μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ αγωνιστή και μαχητή της ζωής και του αγώνα, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τους αγώνες του.

Ασπα Μανδηλαρά

* * *

λ9

Στις 26 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τότε που χάσαμε τον πολυαγαπημένο μας πατέρα ΑΛΕΚΟ ΠΕΧΛΙΒΑΝΗ (Πελοπίδα), μέλος του ΚΚΕ από το 1931. Γεννήθηκε στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Οταν υπηρετούσε τη θητεία του το 1928 - 30, γνωρίστηκε με τις μαρξιστικές ιδέες. Με την απόλυσή του από το στρατό ίδρυσε μαζί με συγχωριανούς του, μορφωτικό Σύλλογο. Με τη δικτατορία του Μεταξά, διαλύθηκε ο Σύλλογος και φυλακίστηκαν τα μέλη του. Από το Νοέμβρη του 1936 ως τον Απρίλη του 1937 κρατήθηκε στις φυλακές Σερρών. Στην κατοχή, αντάρτης του 2ου συντάγματος Ιππικού του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους κατακτητές ως την Απελευθέρωση. Το Μάρτη του 1946, το όργιο της τρομοκρατίας, τον ανάγκασε να βγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Το 1949 τραυματίστηκε και πέρασε στις ανατολικές χώρες. Από το 1950 ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στη Βραϊλα της Ρουμανίας. Εκεί δούλεψε στην παραγωγή και παράλληλα βοηθούσε την Τοπική Οργάνωση. Ηταν ταμίας του Παραρτήματος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων, γραμματέας ΚΟΒ και μέλος της ΚΕ της οργάνωσης της Βραϊλας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Δημοκρατίας Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

Πάνος και Σουλτάνα

* * *

λ9

Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΒΡΑΜΙΔΗ από τη Νέα Σάντα Κιλκίς, ο οποίος πέθανε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του ο γιος του Θεοχάρης προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 86 χρόνων, ο παλαίμαχος αγωνιστής ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΟΛΥΖΑΣ.Η αγωνιστική του δράση αρχίζει το 1928, όταν σε ηλικία 16 χρόνων οργανώνεται στην ΟΚΝΕ, στο Βόλο, όπου γεννήθηκε. Το 1930 δουλεύει στην περιφερειακή οργάνωση της ΟΚΝΕ και το 1933 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που τη διατήρησε ως το θάνατό του.

Στα τέλη του 1933 περνάει στην Εύβοια, όπου δημιουργείται ο πρώτος κομματικός πυρήνας. Στην Κατοχή, δουλεύει δραστήρια ως μέλος του ΕΑΜ και της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ, που δημιουργήθηκε το 1943. Ηταν οργανωτικός στην ορεινή ζώνη της περιοχής.

Πολλές φορές πιάστηκε και κακοποιήθηκε από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μετά την Απελευθέρωση εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου συνέχισε τη δράση του. Επέστρεψε στην Εύβοια το 1952.

Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε για τη συγκρότηση της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειας Εύβοιας, της οποίας ήταν μέλος. Για πολλά χρόνια ήταν γραμματέας του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του ο ανιψιός του ΔΚ προσφέρει στην ΚΟΒ Ιστιαίας 50.000 δρχ. και σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ιστιαίας 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στις 28 Ιούλη 1997, ύστερα από βαριά αρρώστια, πέθανε και κηδεύτηκε στο χωριό της Παλατίτσα Βέροιας, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΟΦΙΑ (Τσόφη) ΠΑΣΑΛΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ελένη Χαριτούδη, Κατίνα Τσαβαχίδου

* * *

λ9

Στη μνήμη της γυναίκας μου, που πέθανε στις 25 Δεκέμβρη 1989, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ και 3.000 δρχ. στη ΝΕ Γρεβενών.

Γιάννης Παπαλάμπρος

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ΕΥΡΙΠΙΔΗ Β. ΒΑΜΠΟΥΛΗ,τα αδέρφια του πρόσφεραν στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη της αγαπημένης μας "Κυρίας ΣΟΦΙΑΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗ", που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αλλά θα μείνει για πάντα μέσα στις καρδιές μας, και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε 20.000 δρχ. εκεί, όπου αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της: Στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Αιώνια η μνήμη της

Λέττα - Ορέστης

* Στη μνήμη της αγαπημένης μου Σοφίας Πεταλωτή,που πέθανε πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Δε θα σε ξεχάσω Σοφία, ωραία ψυχή, για το συντροφικό δεσμό μας στα δύσκολαχρόνια της εξορίας μας.

Η συνεξόριστή σου Εύα Τσαλιανίδου - Χατζηνικολάου

* Επίσης στη μνήμη της Σοφίας Πεταλωτή πρόσφεραν: Η συγκρατούμενή της Ελένη Χατζηγεωργίου 4.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλλιθέας, οι Κατίνα και Κώστας Πανούλας 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ροτόντας.

* * *

λ9

Ο ΝΙΚΟΣ ΖΥΓΟΥΡΑΣ από τη Γεωργίτσα Γρεβενών γεννήθηκε το 1925. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, τραυματίστηκε σε μάχη με Γερμανούς. Μέλος του ΚΚΕ έγινε στα 18 του χρόνια. Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Στις μάχες του Γράμμου τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε για θεραπεία στην Αλβανία και με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Επαναπατρίστηκε το Σεπτέμβρη του 1975 μαζί με τη γυναίκα του και εγκαταστάθηκε στα Γρεβενά.

Πέθανε πριν από 3 μήνες.

Στη μνήμη του προσφέρω στη ΝΕ Γρεβενών 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Βάια Ζυγούρα.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΥΦΑΝΤΙΔΗ από τη Βέροια, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΑΣ,που πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Γ. από τη Βέροια

* * *

λ9

Στις 24 Ιούλη 1997 έπαψε να χτυπά η καρδιά, έπειτα από μακρόχρονη, βαριά αρρώστια, του αγαπημένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ.Γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Γιατράδες Εβρου από γονείς φτωχούς αγρότες. Μικρός ορφάνεψε από πατέρα. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Το 1947 πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Το 1948 βγήκε στο βουνό, στα τμήματα του Εβρου του ΔΣΕ. Ηταν σύνδεσμος. Τραυματίστηκε βαριά και πέρασε στη Βουλγαρία. Το 1950 παντρεύτηκε και απόχτησε δύο παιδιά. Στη Βουλγαρία πήρε από το Πανεπιστήμιο δίπλωμα Παιδαγωγού - Ιστορικού και για 25 χρόνια δούλεψε ως δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων. Ηταν ο αγαπημένος τους δάσκαλος. Παράλληλα, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην οργάνωση των Πολιτικών Προσφύγων και ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της οργάνωσης Σόφιας.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1988, εγκαταστάθηκε στις Σέρρες και συνδέθηκε με την ΚΟ της πόλης και την προσφυγική οργάνωση.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η σύζυγός του Σταυρούλα Ευσταθιάδη, τα παιδιά του Μαρία - Χρήστος, η νύφη του Μαργαρίτα, ο γαμπρός του Γιώργος και τα εγγόνια του Ευγενία, Δημήτρης, Στέλλα, Χρυσούλα, Γιώργος.

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΤΖΗΜΟΠΥΛΗ,που πέθανε σε ηλικία 89 χρόνων. Γεννήθηκε στο χωριό Πολυκάστανο Κοζάνης. Το 1950 ήταν εξόριστος στο Μακρονήσι. Ηταν καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ουρανία Τζημούλη πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μετεώρων.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΙΚΟΥ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, λοχαγού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ,αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Δέσποινα Παπαλαζαρίδου

* * *

λ9

Στις 30 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΧΑΣ μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στην ΚΟ Λάρισας 50.000 δρχ.

Η σύζυγος Ζωίτσα Τάχα

Τα παιδιά Γιώργος και Πολυξένη Μπαρού, Ηλίας και Ειρήνη Τάχα, Δημήτρης και Βάσω Τάχα

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΜΑ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, οι Ντίνα και Γιάννης Μαυράγγελος πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

λ18

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στη Λάγκα Καστοριάς το 1934. Πέθανε στο Οφενμπαχ της Γερμανίας το 1996. Το 1955 πήγε στο Βόλο, όπου έζησε 10 χρόνια. Χτίστης στο επάγγελμα, εργάστηκε ένα διάστημα στη Σκιάθο, όπου παντρεύτηκε. Αργότερα αποφάσισε να πάει μετανάστης στη Γερμανία, όπου έζησε 20 χρόνια, ενώ κάθε καλοκαίρι επέστρεφε στην πατρίδα.

Πέθανε από ανακοπή της καρδιάς και η σορός του μεταφέρθηκε και θάφτηκε στη Σκιάθο.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΥΒΑΣ γεννήθηκε και αυτός στη Λάγκα το 1946. Ηταν γουναράς και για πολλά χρόνια ζούσε με την οικογένειά του στην Καστοριά. Πέθανε στις 26 Ιούλη 1997, από ανακοπή της καρδιάς, στο Εφταχώρι. Παρά τις προσπάθειες των πέντε γιατρών, που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, δε στάθηκε δυνατό να αποφύγει το μοιραίο. Η ταφή του έγινε στην Καστοριά. Απαρηγόρητοι οι γονείς, η γυναίκα του και τα παιδιά του θρηνούν το χαμό του στυλοβάτη της οικογένειας.

Στη μνήμη τους ο θείος τους Κώστας Χατζόπουλος, και ο ανιψιός του Τάκης πρόσφεραν μέσω της δυτικής ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Οι γονείς μου ΜΗΤΡΟΣ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ,υπέφεραν αγόγγυστα τις διώξεις των μοναρχοφασιστικών κυβερνήσεων για την αγωνιστική δράση μου. Η εικοσάχρονη φυλάκισή μου στέρησαν από τον πατέρα μου την παρουσία μου και τις φροντίδες μου στα γεράματά του.

Στη μνήμη τους προσφέρω 20.000 δρχ., δεύτερη δόση, για το λαό της ΛΔ Κορέας.

Ντίνος Κοντογιαννόπουλος

* * *

Οι φίλοι της ΕΠΟΝ Λάκης Τσώνης, Βασίλης Πρακαντιώτης, Γιάννης Τριανταφυλάκης και οι παλιοί ΕΠΟΝίτες Γιώργης Γούτας από την Καρδίτσα και Θανάσης Συμιώτης από τη Γαβαλού πρόσφεραν 40.000 δρχ. στο ΝΓ της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας για το 23ο Φεστιβάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ