Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης και η ΛΑΡΚΟ

Βορά στους ιδιώτες ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση και τη ΛΑΡΚΟ, η οποία αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία σιδηρονικελίου της Ευρώπης και μάλιστα τη στιγμή που οι δραστηριότητές της βρίσκονται σε ακμή. Στην κατεύθυνση αυτή, εκπρόσωποι των μετόχων και πιστωτών της εταιρίας πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρεία της υφυπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.

Αυτό που κυρίως απασχόλησε και τη χτεσινή σύσκεψη και απασχολεί καιρό την κυβέρνηση είναι η διευθέτηση των χρεών ύψους 50 δισ. δρχ. που η επιχείρηση έχει κληρονομήσει από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της (συν τους φόρους), προκειμένου να διευκολυνθεί το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης. Αποφασίστηκε δε, η ΕΤΕΒΑ σε συνεργασία με ξένο οίκο να κάνει μία έρευνα των διαθέσεων της αγοράς η οποία και θα καθορίσει την τύχη της ΛΑΡΚΑ. Αν δηλαδή η κυβέρνηση θα επιλέξει τη "λύση" της πώλησης ολόκληρης της επιχείρησης ή ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τη ΛΑΡΚΟ στα χέρια του διεθνούς καρτέλ το οποίο και τη λυμαίνεται από καιρό, αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της σε σιδηρονικέλιο.

Αποκαλυπτικά του εγκλήματος, που η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει, είναι τα στοιχεία του πορίσματος της ΕΤΕΒΑ για την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ, το οποίο έγινε κατόπιν κυβερνητικής εντολής στο πλαίσιο των διαδικασιών για την πώλησή της.

Η παραγωγή της εταιρίας έφτασε το 1996 τους 18.000 τόνους σιδηρονικελίου έναντι 13.000 τόνων τις δεκαετίες του '70 και '80, ενώ το 1997 προβλέπεται στους 19.000 τόνους. Ο τζίρος του 1997 αναμένεται στα 42 δισ. δρχ. έναντι 35 δισ. δρχ. το 1996, ενώ το περιθώριο μεταξύ κόστους και τιμής πώλησης ξεπερνά το 30%. Το πλέον βασικό όμως είναι ότι η τιμή του νικελίου στη διεθνή αγορά αυξάνει συνεχώς.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 10 του Οκτώβρη,οπότε και θα εξεταστούν τα πλήρη στοιχεία που θα παρουσιάσει η ΕΤΕΒΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ