Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
"Πανόραμα" νέων δημιουργών

Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα - του 20ού για το ελληνικό τμήμα και του 3ου για το διεθνές - που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 21 του Σεπτέμβρη - ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το ΔΣ του Φεστιβάλ. Την κριτική επιτροπή των ελληνικών ταινιών απαρτίζουν οι Σταύρος Καπλανίδης,σκηνοθέτης, Θέμις Μπαζάκα,ηθοποιός, Γιώργος Μπράμος,κριτικός κινηματογράφου, Δημήτρης Νόλλας,συγγραφέας, Τάκης Παπαγιαννίδης,σκηνοθέτης, Πάνος Παπακυριακόπουλος,σκηνοθέτης, μοντέρ, Βασίλης Τσιαμπούσης,συγγραφέας.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του ελληνικού τμήματος συμμετέχουν: 16 ταινίες με υπόθεση, 14 σπουδαστικές ταινίες, 3 ντοκιμαντέρ και 1 τηλεοπτική παραγωγή. Επίσης 32 ταινίες θα προβληθούν στο πληροφοριακό τμήμα και 22 στην "Ανοιχτή οθόνη" του Φεστιβάλ, ενώ 4 ακόμη ταινίες συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού.

Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ συμμετέχουν 94 ταινίες (3 ελληνικές) από 25 χώρες. Η κριτική επιτροπή του αποτελείται από τους: Γκιόργκι Καρπάτι (πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Βουδαπέστης), Ζίτα Καρβαλχόσα (διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σάο Πάολο, Βραζιλία), Ζιλ Κολπάρ (κριτικός κινηματογράφου, Γαλλία), Σπύρος Ταραβήρας (σκηνοθέτης, βοηθός καθηγητή στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, Ελλάδα), Αλιν Ογενί Τασκουγιάν (δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Τουρκία), Ρόναλντ Τρις (επιμελητής προγράμματος ταινιών μικρού μήκους Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου).

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται επίσης ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια ζωής του θεσμού (ελληνικού τμήματος), με προβολή 19 βραβευμένων ταινιών, καθώς και Διήμερο των Διεθνών Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,το οποίο την πρώτη μέρα είναι αφιερωμένο στην κατάσταση της μικρού μήκους ταινίας στις χώρες των Βαλκανίων, ενώ τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Διεθνών Φεστιβάλ Μικρού Μήκους (ISFC). Επίσης η 3η Βαλκανική Συνάντηση,μια ημερίδα αφιερωμένη στην κινηματογραφική εκπαίδευση και την κινηματογραφική συνεργασία.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ ανέρχεται στο ποσό των 180.000.000 δρχ., για τον οποίο ο Δήμος Δράμας διαθέτει 70 εκατ., 70 εκατ. το ΥΠΠΟ, 20 εκατ. η ΕΡΤ ("ο βασικός χορηγός του Φεστιβάλ"), ενώ τα υπόλοιπα γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν μέσω χορηγιών. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα συμβάλει στη διοργάνωση βραβεύοντας την καλύτερη γυναικεία ταινία με 2.500.000 δρχ. (για νέα παραγωγή ή κινηματογραφικές σπουδές), στο πλαίσιο υποτροφίας στη μνήμη της Τόνιας Μαρκετάκη. Επίσης, το ΕΚΚ προτίθεται να απονείμει κάποια χρηματικά ποσά, εν είδει κινήτρων, για την παραγωγή νέων ταινιών σε δημιουργούς ταινιών που θα διακριθούν για την ποιότητά τους. Τέλος, μέσα στο Νοέμβρη το Φεστιβάλ Δράμας θα "ταξιδέψει" στην Αθήνα, με την προβολή των ταινιών του στον κινηματογράφο "Αστυ", ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ελληνικές πόλεις (συνεργασία του Φεστιβάλ με το Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ