Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στην πλατεία Ελπίδας...

Τίμησαν τους νεκρούς του ολοκαυτώματος των Κ. Σφαγείων

"Αδέλφια τούτη την άνοιξη πουλιά δεν κελαϊδούνε, μόν' κελαϊδούνε τ' άρματα, λαλούνε τα ντουφέκια", με το ποίημα αυτό του Β. Ρώτα η μαθήτρια Μέλπω Κασαπίδου άνοιξε την εκδήλωση, που διοργάνωσε το Παράρτημα των Πετραλώνων - Θησείου - Παλ. Σφαγείων μαζί με τον Προσφυγικό Σύλλογο "Ελπίδα" την Κυριακή 27-8, για τα 53 χρόνια απ' το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων από τους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στις 28 Αυγούστου 1944,

Στην Πλατεία "Ελπίδας" στα Πετράλωνα την Κυριακή 27-8 το βραδάκι, ο κόσμος πολύς. Οι περισσότεροι ασπρομάλληδες, άνδρες και γυναίκες αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και νεολαίοι που τους πλαισίωναν. Τιμούσαν, τους 30 νεκρούς ΕΠΟΝίτες και ΕΑΜίτες όλα νέα παιδιά από 14 έως 25 χρόνων που μόλις 42 μέρες πριν την απελευθέρωση, εκτελέστηκαν άγρια από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οταν μια Δευτέρα, πριν ακόμη χαράξει, κυκλώθηκε ολόκληρη η περιοχή Πετραλώνων, Πάνω και Κάτω Σφαγείων και ολόκληρος ο δήμος Καλλιθέας από τους φασίστες και τους ταγματασφαλίτες. Και αφού εκτέλεσαν στα γήπεδα και στο δρόμο τα παλικάρια επιδόθηκαν σε πλιάτσικο στα σπίτια των προσφύγων και μετά τα παρέδωσαν στις φλόγες.

Παρ' όλο τον τρόμο και τη συμφορά της αποφράδας εκείνης μέρας, η Αντίσταση δεν υποτάχτηκε. Το ίδιο εκείνο βράδυ του αίματος και της καταστροφής, και ενώ ακόμα άχνιζαν οι καπνοί της καμένης συνοικίας, ακούστηκε το θρυλικό "χωνί" που εμψύχωνε το λαό για τη λευτεριά που πλησίαζε. Πράγματι στις 12 Οκτώβρη 1944 η Αθήνα λευτερώθηκε.

Στην εκδήλωση εκτός από το ιστορικό της ημέρας, που έκανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Σταύρος Ψωμιάδης,αναφέρθηκε και στα σημερινά προβλήματα των αντιστασιακών και κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές προς την Ελλάδα, αποζημιώσεις.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από Δημοτικές Αρχές, από ΚΟ του ΚΚΕ της περιοχής, Σύλλογος Αντιστασιακών Αξιωματικών, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, η Ενωση Φίλων της ΕΠΟΝ και Μαζικοί φορείς της περιοχής. Επίσης ο Μ. Κωστόπουλος βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ν. Τερζόγλου Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο Ν. Καραντηνός Πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κ.ά. Η μαρμάρινη πλάκα που είναι αναρτημένη στο χώρο του μνημείου, γέμισε λουλούδια και στεφάνια που ευλαβικά εναπόθεσαν οι παραβρισκόμενοι.

Τέλος, το χορευτικό Ποντιακό συγκρότημα των Σούρμενων χόρεψε ποντιακούς χορούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Σταύρος (Τάκης) Ψωμιάδης (2019-04-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών (2011-08-24 00:00:00.0)
Διήμερο επίσκεψης σε Πρέσπες, Φλώρινα και Καστοριά (2010-08-27 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2001-08-28 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1997-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ