Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προεκλογικός πυρετός για τις κάλπες της 21ης του Σεπτέμβρη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την προεκλογική εκστρατεία τους άρχισαν ήδη τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 21 του Σεπτέμβρη στη Σερβία, ενώ σήμερα αναμένεται να αρχίσει η εκστρατεία των 13 κομμάτων της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Για τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία έχουν επικυρωθεί από την εφορευτική επιτροπή 11 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων είναι εκείνες του Ζόραν Λίλιτς (μέχρι πρότινος Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και υποψήφιος του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού "Σοσιαλιστικού Κόμματος - Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς - Νέας Δημοκρατίας"), του Βουκ Ντράσκοβιτς ("Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης") και του Βόγισλαβ Σέσελι ("Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα").

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δε θα υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών και θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος. Σύμφωνα, πάντως, με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, οι επικρατέστεροι "μονομάχοι" του δεύτερου γύρου θεωρούνται ο Ζόραν Λίλιτς και ο Βόγισλαβ Σέσελι.

Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλιστών μαζί με τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά (το κόμμα της Μίρα Μάρκοβιτς της συζύγου του Μιλόσεβιτς) και της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εξασφαλίσει από 105 έως 140 έδρες στη Βουλή της Σερβίας, που έχει συνολικά 250 έδρες. Δεύτερο κόμμα (με γνώμονα τις βουλευτικές εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβρη) αναμένεται να είναι το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Σέσελι και τρίτο το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς.

Στο μεταξύ, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτα το Δημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς, του δημάρχου του Βελιγραδίου και το Κόμμα των Πολιτών της Βέσνα Πέσιτς, που συμμετείχαν μαζί με το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς στο συνασπισμό "ΖΑΓΙΕΝΤΟ",αποφάσισαν μαζί με άλλα 11 κόμματα να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, διότι - όπως υποστηρίζουν - οι Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα που έθεσε ο Φελίπε Γκονζάλες, ως εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, με αφορμή την πολιτική κρίση του χειμώνα που αφορούσαν την εξασφάλιση προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή έντιμων εκλογών, την ισότιμη πρόσβαση όλων των κομμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Βασικός όμως λόγος για την αποχή των 13 αυτών κομμάτων φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συμφώνησαν για έναν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ούτε δέχτηκαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ντράσκοβιτς.

Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στις επικείμενες εκλογές θα είναι το ποσοστό αποχής.Τα 13 κόμματα της αντιπολίτευσης, που απέχουν από τις εκλογές, υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι θα μποϊκοτάρουν αυτές τις εκλογές, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η αποχή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε ήπιους τόνους, αν εξαιρεθούν τα επεισόδια που σημειώνονται στις αφισοκολλήσεις και οι κατηγορίες που απευθύνουν κυρίως με δηλώσεις τους, ο Βουκ Ντράσκοβιτς εναντίον των κομμάτων που απέχουν από τις εκλογές και ο Βόγισλαβ Σέσελι τόσο εναντίον του Ντράσκοβιτς όσο εναντίον των Σοσιαλιστών.

Ο ΟΑΣΕ, παρά την αποχή πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζει αυτές τις εκλογές και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Γιουγκοσλάβου υπουργού Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς να στείλει παρατηρητές που θα επιβλέπουν την εκλογική διαδικασία. Ορισμένοι παρατηρητές του Οργανισμού έφτασαν ήδη στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ενώ μέχρι το Σάββατο θα πρέπει να φτάσουν στο Βελιγράδι και οι 40 παρατηρητές που στέλνει ο ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ