Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα άκρα οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις
  • Συλλήψεις και σκληρός λόγος από τον Νετανιάχου λίγο πριν την άφιξη Ολμπράιτ
  • Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Αραβες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΙΕΡΙΧΩ.-

Με νέο κύμα συλλήψεων και με ένταση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την ισραηλινή επικράτεια, αλλά και κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, η ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επίσκεψη της Μαντλίν Ολμπράιτ. Σε συλλήψεις προχώρησε και η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα συνέλαβε 35 μέλη και στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς". Με μήνυμά του προς τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δεσμεύεται εκ νέου να σεβαστεί την "ειρηνευτική διαδικασία" με το Ισραήλ, ενώ υπογραμμίζει ότι "δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή στη βία και στην τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, είτε από Ισραηλινούς είτε από Παλαιστίνιους".Στο μήνυμά του, που μεταφέρθηκε από τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο Γιάσερ Αραφάτ διευκρινίζει ότι θα συλλάβει μόνο όσους θεωρούνται ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις και όχι "γενικά όσους πρόσκεινται φιλικά προς τη "Χαμάς"".

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε στη σκληρή στάση του, που μεταφράστηκε σε 100 νέες συλλήψεις το Σαββατοκύριακο, και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να παραδώσει στο Ισραήλ τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αστυνομίας Γκαζί Τζεμπαλί ως ηθικό αυτουργό επιθέσεων εναντίον Εβραίων εποίκων.Το ισραηλινό αίτημα προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Τόσο ο υπουργός Επικοινωνίας Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο όσο και ο εκπρόσωπος του Αραφάτ Μαρουάν Καναφανί κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι με τον τρόπο αυτό "συνεργάζεται με τους εξτρεμιστές" και ζήτησαν να προσαχθεί σε διεθνές δικαστήριο με την κατηγορία της υποδαύλισης μίσους ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Τσαχί Χανεγκμπί.

Προειδοποιούν οι Αραβες και ο Λεβί

Πολύωρη συνάντηση είχαν στο Κάιρο, την Κυριακή, ενόψει της επίσκεψης Ολμπράιτ, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν, οι οποίοι κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την αυταρχική τακτική των εποικισμών, των απειλών και της συνολικής τιμωρίας, προειδοποιώντας ότι η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα νέας σύρραξης.

Αντιπαραθέσεις φαίνεται ότι έχει προκαλέσει και στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης η όξυνση των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Μααρίβ", που δε διαψεύστηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί απείλησε με παραίτηση, στην περίπτωση που τερματιστεί η "ειρηνευτική διαδικασία" και κατηγόρησε τον Νετανιάχου για υιοθέτηση ακραίων και προκλητικών θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ