Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα... ρίξουν τον πληθωρισμό με "συμφωνίες κυρίων"!

Τις "συμφωνίες κυρίων" "ξέθαψε" και πάλι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει το 5,5% που έχει θέσει ως στόχο στο τέλος του χρόνου, ενώ από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρείται να εμφανιστεί φραστική - τουλάχιστον - "σύγκλιση" απόψεων, μετά την τελευταία "διαφορά απόψεων", όπως είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα το θέμα της αντιμετώπισης του "θηρίου" του πληθωρισμού, ενώ χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του πληθωρισμού που είχε εξαγγελθεί πρόσφατα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, ας σημειωθεί ότι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο για "πολιτική απόφαση" σε ό,τι αφορά το "σκληρό πυρήνα" του πληθωρισμού, δηλαδή τους έμμεσους φόρους και τις υπηρεσίες, θυμίζοντας το κλίμα αντιπαράθεσης που έχει επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας.

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για "προσπάθειες εθνικής κοινωνικής συμφωνίας με όλους τους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση" στο μέτωπο των τιμών. Και αναφέρονται στις προσπάθειες επίτευξης κλαδικών "συμφωνιών κυρίων" και σε μελέτες στα βιομηχανικά προϊόντα σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας και πρώτων υλών. Επίσης, αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη υπήρξε δυσκολία σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά, προσπαθώντας να αναδείξουν το "έργο" του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπληρώνουν ότι τα οπωροκηπευτικά μειώθηκαν κατά 0,2% και ότι προβλέπεται πως ο πληθωρισμός θα σημειώσει πτώση το Σεπτέμβρη και σημάδια σταθεροποίησης το Νοέμβρη, με στόχο στο τέλος του χρόνου να κλείσει στο 5,5%.

Στο μεταξύ παράγοντες του υπουργείου λένε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές με εκπροσώπους διαφόρων κλάδων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους των υποδηματοποιών, με αντικείμενο τη συγκράτηση των τιμών, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι οι αυξημένες εισαγωγές οδήγησαν σε αύξηση των τιμών. Ο δείκτης τιμών, πάντως, στα είδη υπόδησης και ένδυσης - στα οποία είναι περιορισμένα τα περιθώρια συγκράτησης των τιμών - εμφανίζει πτώση κατά 0,4%. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνουν επαφές με εκπροσώπους των δικηγόρων, των γιατρών και των ιδιωτικών κλινικών, καθώς υπολογίζεται ότι πέρσι το κόστος στις ιατρικές υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 20%, ενώ στις μικροβιολογικές εξετάσεις κατά 14%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ