Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΒΑΛΚΑΝΙΑ.Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και υποτελείς. Είναι γεγονός ότι η ένταση στην περιοχή των Βαλκανίων φαίνεται να υποβόσκει, γιατί έτσι εξυπηρετεί την κατάσταση. Ποια κατάσταση; Μα, αυτή που, μέσω μιας κατ' όνομα προοπτικής για διαβαλκανική συνεργασία, αναπαράγει αντιθέσεις, αφού οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διαπλέκονται με κράτη - επίδοξους ηγεμόνες στην περιοχή. Η Ελλάδα, έχοντας τέτοιες φιλοδοξίες, ασκεί εξωτερική πολιτική για την πραγματοποίησή τους, αφού έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Τους κινδύνους για τους λαούς ποιος τους υπολογίζει; (σελίδες 12 - 13).

ΚΑΘΗΛΩΣΗ των μισθών, "πάγωμα" των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και ενδεχομένως συγκράτηση ορισμένων ειδικών φόρων για τη διετία 1998 - 1999, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Το κύριο βάρος, βέβαια, της αντιπληθωριστικής προσπάθειας αφορά, όπως άλλωστε αναμενόταν, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους (σελίδα 15).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.Μείωση του εισρέοντος τουριστικού συναλλάγματος αναμένεται και αυτή τη χρονιά, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών, που φέτος επισκέπτονται τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το δίμηνο Απρίλη - Μάη 1997, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία παρουσίασαν άνοδο κατά 8,8% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996 (σελίδα 15).

ΙΔΟΥ πώς εξαγόρασα την κυβέρνηση. Από την αυτοβιογραφία του "κ. Πεταλούδα", Ελευθέριου Μουζάκη, αποκαλυπτικά στοιχεία, για το πώς ορισμένοι μεγαλοσχήμονες έστησαν τις οικονομικές αυτοκρατορίες τους. Εκατό ολόκληρα εκατομμύρια μίζα, λέει ο μεγαλοεπιχειρηματίας ότι χρειάστηκε να δώσει τη δεκαετία του '50, για να κλείσει τη σημαντική δουλιά, μέσω της οποίας επικράτησε στην αγορά (σελίδες 16, 33).

ΑΓΝΟ.Ποιοι και γιατί την υπονομεύουν. Μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας βρίσκεται σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία, υποτίθεται, θα έσωζε με τις ρυθμίσεις της την επιχείρηση από τη χρεοκοπία. Απλήρωτοι από το Μάη 600 εργαζόμενοι, ενώ 2.000 μικρές και μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες κινδυνεύουν από τη συρρίκνωση της παραγωγής και τα "παιχνίδια" που παίζονται γύρω από τη συνεταιριστική επιχείρηση. Τι προτείνει το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ (σελίδα 34).ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ αυτής της βδομάδας, η Ολομέλεια της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" ανακήρυξε υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας τον Λεων. Αυδή, προσκαλώντας όλους, όσοι αναζητούν μια αγωνιστική στάση στην αντιμετώπιση των τοπικών, αλλά και των ευρύτερων προβλημάτων, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη ή τοποθέτηση, να συσπειρωθούν γύρω από αυτήν την υποψηφιότητα. Στην πρόσκλησή της αυτή, σημείωσε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί και πρέπει τώρα ένα ανθρώπινο κύμα να ξεσπάσει, παλεύοντας για την ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής, που βάλλει κατά ριπάς εναντίον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα, ο Λεων. Αυδής μιλά, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, στο "Ρ" (σελίδες 24 - 25).

ΡΑΛΛΟΥ Μάνου. Ανεκτίμητη η πολιτιστική της προσφορά. Ενα μεγάλο κεφάλαιο της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής της χώρας μας, που χτίστηκε με κόπο και αγάπη, περιμένει τη στοργή της πολιτείας. Τη λαμπρή σελίδα που άνοιξε στο χώρο του χορού η Ρ. Μάνου, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε(σελίδα 17).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Αβάντε". Η γυναίκα, το κοινωνικό πρόβλημα και η Ευρώπη. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ της εφημερίδας "Αβάντε", οργάνου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας (6/9/97), οργανώθηκε συζήτηση με θέμα "Η γυναίκα, το κοινωνικό πρόβλημα και η Ευρώπη". Το ΚΚΕ, που συμμετείχε στη συζήτηση, εκπροσώπησε η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών. Ο "Ρ" παρουσιάζει ολόκληρη την παρέμβαση στη συγκεκριμένη συζήτηση (σελίδα 23).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ