Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Ενας χρόνος ... εκσυγχρονισμού!

Του Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τις βουλευτικές εκλογές του 1996 βρίσκει τη χώρα και τα λαϊκά στρώματα στο στόχαστρο ενός εφ' όλης της ύλης αντιδραστικού αναχρονισμού, τον οποίο η χειρότερη κυβέρνηση, που γνώρισε ο τόπος μεταπολιτευτικά, έχει εξαπολύσει με τον κωδικό "εκσυγχρονισμός"... Η επέτειος της εκλογικής νίκης του "νέου" ΠΑΣΟΚ, του "νέου" ύφους και του "νέου" ήθους, γιορτάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον τρόπο που αρμόζει στις "δημοκρατικές" προδιαγραφές των υπαλλήλων της Μπούντεσμπανκ:

  • Με μια επιχείρηση μαζικής υπαγωγής της νέας γενιάς στο καθεστώς του αναλφαβητισμού, και μάλιστα επί πληρωμή, μετά την πρώτη στα χρονικά διάταξη περί κατάργησης της δωρεάν παιδείας στα πανεπιστήμια. Καθεστώς, που φέρει κατ' ευφημισμόν τον τίτλο "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Τούτες τις μέρες, που συμπληρώνεται ένα έτος από το χαμηλότερο ποσοστό που κατέλαβε κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα του δικομματισμού, η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε ότι δε χρειάζεται να τελειώνουν όλα τα παιδιά το Λύκειο... Καθόλου πρωτότυπο, αν σκεφτεί κανείς ότι το ίδιο - με άλλα λόγια - λέει και η "Λευκή Βίβλος" και, κυρίως, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα οτιδήποτε λέει η "Λευκή Βίβλος" και οι συντάκτες της.
  • Με μια επιχείρηση αποθέωσης του αυταρχισμού, που ακούει στο όνομα "Καποδίστριας" και θέτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους όλης της χώρας στο έλεος των μεθόδων ...Μαυρομιχάλη. Πρόκειται για τις μεθόδους "όλα τα σφάζω - όλα τα μαχαιρώνω", που επιλέγει η κυβέρνηση και που συνάδουν πλήρως με ένα νομοθετικό κατασκεύασμα, το οποίο θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφ' ενός, αναβαθμισμένη σε ό,τι αφορά την προώθηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της αφαίμαξης των πολιτών, και, αφ' ετέρου, τόσο συγκεντρωτική, ώστε να αποτελεί ανάχωμα της λαϊκής αγανάκτησης, όταν αυτή στρέφεται κατά της κυβέρνησης και του κράτους.

***

Φυσικά, οι 365 προηγούμενες μέρες "εκσυγχρονισμού" έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη του "νέου" ΠΑΣΟΚ, να αναθερμάνει τις πρακτικές των προγόνων του περί "άρτων και θεαμάτων". Επομένως, λόγω προφανούς αδυναμίας του "κεντροαριστερού" παραμυθιάσματος να υπνωτίσει τους εργαζόμενους, οι κυβερνώντες το έριξαν στα πανηγύρια "Ολυμπιακών" προδιαγραφών. Ομως, και αυτά αποδεικνύονται περιορισμένης και εφήμερης απήχησης, καθώς το τίμημα διαφαίνεται ανάλογο της "αθάνατης" βουλιμίας των μεγαλοσχημόνων και κάθε λογής εμπόρων για κέρδη. Πολύ περισσότερο, που ο αντιεκπαιδευτικός οίστρος και η καταναγκαστική ερήμωση της υπαίθρου συνοδεύονται από μια αντιλαϊκή εμμονή σε όλα τα μέτωπα.

Ετσι, έπειτα από τις φαιδρότητες περί "αριστερού Μάαστριχτ",

  • εισερχόμεθα πάλι στον αστερισμό των Διαταγμάτων, των προϋπολογισμών της σύνθλιψης και της κλοπής τρισεκατομμυρίων από τους ανθρώπους του μόχθου, για να μπει η ολιγαρχία στην ΟΝΕ.
  • Μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι δρέπουν τους καρπούς του "κοινωνικού διαλόγου", ακούγοντας από στόματος πρωθυπουργού τις προειλημμένες αποφάσεις για "αυξήσεις", που δε θα ξεπερνούν το 2,5%... Και αυτό, σε μια εποχή, που, όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, η αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα του 1982!

Ομως, η κυβέρνηση του "κοινωνικού φραγγελίου" δεν καταλαβαίνει τίποτα. Μπορεί να μην έχει να προσφέρει τίποτα στους 2 εκατομμύρια Ελληνες, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τίποτα στους ανέργους, που ο αριθμός τους εκτινάχτηκε στις 500.000. Τίποτα στους μικρομεσαίους, που γίνονται άθυρμα στα νύχια των τοκογλύφων. Εχει, όμως, έφεση στην τήρηση της τάξης του "νόμου" και της "τάξης". Γι' αυτό:

  • Εχει στήσει χιλιάδες αγροτοδικεία σε όλη τη χώρα.
  • Εχει ανασύρει μέχρι χουντικούς νόμους για την απαγόρευση των διαδηλώσεων!
  • Εχει ψηφίσει νόμους, για να καταδικάζει τους απεργούς μέχρι και σε ενός έτους φυλάκιση.
  • Συλλαμβάνει στο "άψε - σβήσε" όσους τάσσονται κατά της Ολυμπιάδας.
  • Μέχρι και τη Σένγκεν κύρωσε η κυβέρνηση, σε ένα πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, κι ας μην έλαβε τον αναγκαίο αριθμό ψήφων στη Βουλή.

Αλλωστε, αυτά είναι παιχνιδάκι για τους "κεντροαριστερούς", που έφτασαν να απειλούν τη χώρα με "κοινωνικό εμφύλιο", όταν ξεσηκώθηκαν ναυτεργάτες, αγρότες, εκπαιδευτικοί κλπ. Τους "κεντροαριστερούς", που ανήγαγαν τον "τσουκατονταλικερισμό" σε ανώτατο στάδιο του πεμπτοφαλαγγιτισμού ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τη συκοφαντία των αγωνιστών, μαζί με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, σε έμβλημα.

Ομως, από "ελευθεριότητα", χορτάσαμε. Μέχρι και συμβουλές για οικιακή καλλιέργεια του χασίς παρέχουν στελέχη της κυβέρνησης...

***

Πάντως, δεν έχουν όλοι παράπονο σ' αυτήν τη χώρα. Για παράδειγμα, οι κ.κ. Λάτσης και Βαρδινογιάννης μπορεί να χρωστούν 200 δισ. δραχμές στο δημόσιο από τόκους υπερημερίας, αλλά ουδείς τους ενοχλεί. Οι βιομήχανοι, συνολικά, τι άλλο να προσδοκούν από μια "σοσιαλιστική" κυβέρνηση, που τα κατάφερε επί των ημερών της και, σε 5 χρόνια εφαρμογής του Μάαστριχτ, αύξησε τα κέρδη τους κατά 2.157% (!); Οσο για τους εφοπλιστές, μέχρι απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουν ασφάλιστα στους αλλοδαπούς που εργάζονται στα πλωτά τους φέρετρα, πέτυχαν... Φυσικά, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Ποιος δε θυμάται ότι το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης ήταν η απαλλαγή των μεγαλοκεφαλαιούχων από χρέη ύψους 1,2 τρισ. δραχμών;

Και, βέβαια, έπεται συνέχεια. Διότι, πέραν των βασικών πηγών θησαυρισμού, η πλουτοκρατία έχει και τα "έξτρα της". Οπως, για παράδειγμα, οι προγραμματικές συμφωνίες ύψους 900 δισ. δραχμών που έταξε ο Σημίτης στους Κόκκαλη, Κοπελούζο και λοιπούς από το βήμα της ΔΕΘ. Η το περιβόητο "πακέτο Σαντέρ" των 8 τρισ. δραχμών, που, πριν ακόμα υπάρξει, έχει γίνει πυροτέχνημα φαιάς προπαγάνδας, του τύπου "θα φάτε με χρυσά κουτάλια"... Τώρα, το ποιος θα φάει και το ποιος θα πληρώσει, το έδειξαν τα δυο προηγούμενα "πακέτα", του Ντελόρ αυτά. Τα "πακέτα", που ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε επί τρία (προς δόξαν της ευρωυποτέλειας), την ώρα που τα "τρωκτικά" - κατά την ορολογία των διαπλεκόμενων με τα "τρωκτικά" - τα ξεκοκάλιζαν.

***

Παράλληλα, τούτη η κυβέρνηση έδειξε ότι, όσο επικίνδυνη είναι μέσα, είναι και έξω από τη χώρα. Αφού, λοιπόν, γαλουχήθηκε με τα "ευχαριστούμε, κύριε Κλίντον" της εποχής των Ιμια, έφτασε να επαίρεται που στέκεται "σούζα" μπροστά στους Αμερικάνους, συρόμενη "από το αυτί και στην κυρία Ολμπράιτ"! Τώρα, δηλαδή, η εποχή της υποτέλειας πέρασε από το στάδιο των προσωνυμιών(Βαν Φλιτ, Πιουριφόι, Τρούμαν, Μάρσαλ κλπ.) και πέρασε στην εποχή των τοπωνυμιών, όπως Μαδρίτη... Στο μεταξύ, πέραν της "γκριζοποίησης" του Αιγαίου και της επίσημης κατοχύρωσής του ως ...αμερικανικής θάλασσας, η Κύπρος διχοτομείται με τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων "ασφαλείας".

Γιατί όλα αυτά; Ο στόχος είναι "εθνικός", λέει η κυβέρνηση! Διότι, λέει, πρέπει η ολιγαρχία να αναδειχτεί σε "βαλκανιονίκη" του πλιάτσικου, που συντελείται στην περιοχή. Αλλά, για να επιτευχθεί ένα τέτοιο μικροϊμπεριαλιστικό "όραμα", πρέπει η χώρα να περάσει από εξετάσεις. Αν "προβιβαστεί", θα πάρει το σιρίτι του χωροφύλακα της "νέας τάξης" στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ο κ. Σημίτης και στην Αλβανία "εισβάλλει", και στη Βοσνία κρατά Ελληνες στρατιώτες και "αμυντικές" δαπάνες τρισεκατομμυρίων αποφασίζει, και εγγυήσεις παρέχει ότι η Ελλάδα είναι καλύτερο "προγεφύρωμα" των πολυεθνικών στα Βαλκάνια από την Τουρκία, και το καθεστώς περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας από τους ιμπεριαλιστές υπηρετεί.

***

Τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης, στον ένα χρόνο της θητείας της, εξηγούν το γιατί γνωρίζει την προκλητικότερη στήριξη που έχει παράσχει ποτέ η ολιγαρχία, από τα ΜΜΕ και τους μηχανισμούς χειραγώγησης των συνειδήσεων που ελέγχει, σε διαχειριστή των συμφερόντων της. Η "αποφασιστικότητα", δε, των κυβερνώντων πιστοποιεί ότι η δικτατορική μονοφωνία του "μονόδρομου" θα κρατήσει καλά. Αυτή η ολοένα εντεινόμενη αντιλαϊκή "αποφασιστικότητα", όμως, πιστοποιεί και κάτι ακόμα: Οτι τα νικηφόρα "μπλόκα" είναι μπροστά.

Τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης, στον ένα χρόνο της θητείας της, εξηγούν το γιατί γνωρίζει την προκλητικότερη στήριξη που έχει παράσχει ποτέ η ολιγαρχία, από τα ΜΜΕ και τους μηχανισμούς χειραγώγησης των συνειδήσεων που ελέγχει, σε διαχειριστή των συμφερόντων της. Αυτή η ολοένα εντεινόμενη αντιλαϊκή "αποφασιστικότητα", όμως, πιστοποιεί και κάτι ακόμα: Οτι τα νικηφόρα "μπλόκα" είναι μπροστά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ