Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπάνιοι έρωτες

Οχι, δεν είναι για πολλούς η ταινία που θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 την Πέμπτη στις 23.30. "Ο Εραστής της κομμώτριας" του Πατρίς Λεκόντ είναι μια ιστορία που θα αγγίξει όλους όσοι πιστεύουν στο μονογαμικό έρωτα, στην πίστη, στην αφοσίωση, στο "και έσονται εις σάρκαν μία". Ο σκηνοθέτης Πατρίς Λεκόντ ξεκίνησε το 1976 την κινηματογραφική του καριέρα, σκηνοθετώντας μια σειρά από ευγενικά σαρκαστικές, αλλά ιδιότυπες και πρωτότυπες κωμωδίες. Στα 1985 στράφηκε σε άλλα θέματα και γύρισε ένα πρωτοποριακό αστυνομικό φιλμ και έπειτα έκανε δυο μεγάλες επιτυχίες. Το 1989, γύρισε τον "Εραστή της κομμώτριας" με τη φρεσκάδα των πρώτων του ταινιών και την ωριμότητα του δημιουργού. Εδώ αφηγείται μια ερωτική ιστορία "δωματίου", μια αγάπη παντοτινή, σπάνια, μοναδική. Ενα καλοκαίρι, ένα νεαρό αγόρι κάνει μια καθοριστική γνωριμία που θα σφραγίσει την υπόλοιπη ζωή του. Γνωρίζεται με την κομμώτρια του χωριού, μια κυρία που μύριζε όμορφα, που ήταν γλυκιά και χοντρή και μιλούσε γλυκά και απαλά. Αφέθηκε στα χέρια της όχι μόνον όταν του έκοβε τα μαλλιά, άκουγαν αραβική μουσική και παρασύρονταν από ερωτικές φαντασιώσεις. Μεγάλος πια μπαίνει μια μέρα σ' ένα κομμωτήριο που μύριζε όμορφα και βλέπει μια κομμώτρια που του θύμισε τη γυναίκα των πρώτων χρόνων και των πρώτων ερώτων. Κεραυνοβόλος ο έρωτας, άμεση η απόφασή του. Θα την παντρευτεί. Της το προτείνει και εκείνη μερικές μέρες μετά θα πει το "ναι", που θα τους ενώσει για πάντα. Θα ζήσουν μαζί, τόσο κοντά ο ένας στον άλλον που σε κάποιον άλλον μια τέτοια σχέση θα δημιουργούσε ένα αίσθημα κλειστοφοβίας. Θα αγαπιούνται και θα χορεύουν αραβικούς χορούς, θα αγαπιούνται, μοναχικά και μοναδικά. Μέχρι... Μέχρι που, να δει ο θεατής την ταινία και να δει το τέλος. Ενα δραματικό τέλος μιας σπάνιας αγάπης. Με τον εξαιρετικό Ζαν Ροκφόρ και την Αννα Γκαλιένα.

  • "Οι διαβολογυναίκες", το κλασικό αριστούργημα του Ανρί Ζορζ Κλουζό, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη 1.30 από τον ΑΝΤΕΝΑ. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φιλμ νουάρ που αφηγείται την ιστορία ενός σκοτεινού ερωτικού τριγώνου. Η ερωμένη (Σιμόν Σινιορέ) και η σύζυγος (Βέρα Κλουζό) ενός βάναυσου και προικοθήρα διευθυντή οικοτροφείου αποφασίζουν επιτέλους να απαλλαγούν απ' αυτόν. Με λίγα λόγια συνάπτουν μια ανίερη συμμαχία. Στην πορεία όμως η επικίνδυνη συνωμοσία των δυο γυναικών θα εξελιχθεί σε ένα τρομακτικό, εφιαλτικό παιχνίδι χωρίς νικητές ή ηττημένους. Η ταινία, που εντάσσεται στην ενδιαφέρουσα κατηγορία των φιλμ - νουάρ, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ατμόσφαιρα και έξοχες εσωτερικές ερμηνείες. Είναι από τα πρώτα δείγματα του είδους, αφού η Γαλλία ανέδειξε ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του είδους, με πρώτο όμως, πάντα, τον Αλφρεντ Χίτσκοκ της Αγγλίας.
  • Και μια και μιλάμε για καλές ταινίες, δεν πρέπει ασφαλώς να ξεχάσουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά σε μια μεγάλη ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, τη "Φθινοπωρινή Σονάτα",που θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 στις 00.30 την Παρασκευή.Πρόκειται για μια εξαιρετική ψυχολογική ταινία του 1978 με δυο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες. Την Ινγκριτ Μπέργκμαν και την Λιβ Ούλμαν σε μια μοναδική συνεργασία. Μια διάσημη πιανίστα επισκέπτεται την κόρη της, ύστερα από πολλά χρόνια, συναντά όμως και την ανάπηρη κόρη της, που άφησε τη μεγάλη να τη φροντίζει, ενώ η ίδια η μητέρα είχε σχεδόν αδιαφορήσει για τα δυο της παιδιά, ή έστω είχε προτιμήσει τη δική της επιτυχία, τη δική της καριέρα. Είναι μια δυνατή, συγκινητική και συγκλονιστική ταινία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ