Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΑΡΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝΠΕΣΙΝΕ
"Δε θα κάνουμε πίσω"

- Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που - μετά από προσφυγή της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ - έβγαλε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, διέταξε χρηματική ποινή για τα μέλη του σωματείου και προσωποκράτηση;

- Για μια ακόμη φορά, με τη συγκεκριμένη απόφαση, αποδείχτηκε πόσο πράγματι "τυφλή" είναι η Δικαιοσύνη, όταν πρόκειται να βάλει στη ζυγαριά της από τη μια τα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων και από την άλλη τα συμφέροντα των "αφεντικών". Το δικαστήριο σε χρόνο μηδέν, μέσα σε 48 ώρες από την κατάθεση της αγωγής, έβγαλε την απεργία μας παράνομη και καταχρηστική, αποδεχόμενο σχεδόν καθ' ολοκληρία το σκεπτικό της εταιρίας! Χαρακτήρισε "υπερβολικές" τις αντιδράσεις του σωματείου για τη ματαίωση των 300 απολύσεων, την απόκρουση της εντατικοποίησης, την επιβολή της πολυειδικότητας και άλλων αντεργατικών μέτρων που έχει δρομολογήσει η εργοδοσία! Η προσφυγή της εργοδοσίας στη Δικαιοσύνη για να κάμψει την αγωνιστικότητα και να διασπάσει την ενότητα και αποφασιστικότητα του αγώνα μας - αφού όλα τα μέσα που χρησιμοποίησε στο διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων στάθηκαν αναποτελεσματικά - είναι ένδειξη και παραδοχή της αδυναμίας της να επιβάλει μόνη της τις αντεργατικές επιλογές, όταν έχει απέναντί της ένα ενωτικό, αγωνιστικό εργατικό κίνημα.

- Γιατί, στη συνέχεια, το ΔΣ του σωματείου ανέστειλε την απεργία;

- Αυτό έγινε με ευθύνη της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου. Ομως, το γεγονός ότι τελευταία, σωματεία συνδικαλιστές και γενικά εργατικοί, αγροτικοί και λαϊκοί αγώνες - με ευθύνη της κυβέρνησης - "κρίνονται στα δικαστήρια" και ποινικοποιούνται, ας μη δίνει την ελπίδα σε κάθε "καλοθελητή" εκσυγχρονιστή και... νεοφιλελεύθερο, ότι οι εργαζόμενοι θα υποταχθούν και θα σταματήσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Εμείς, η ΕΣΑΚ, προτείναμε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου την περασμένη Παρασκευή, να μην ανασταλεί η απεργιακή κινητοποίηση της ίδιας μέρας. Για να γίνει ξεκάθαρο σε όλες τις κατευθύνσεις, ότι ούτε με δικαστικές διώξεις και φυλακίσεις θα μπορέσουν να περάσουν τα απάνθρωπα, αντεργατικά σχέδιά τους. Καμία δύναμη δεν μπορεί να επιβάλει στους εργαζόμενους το άδικο. Αντίθετα, θα γίνει κατανοητό ποιος είναι με ποιον, ποιος παλεύει για τα συμφέροντά του.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων από δω και πέρα;

- Η ένταση του αγώνα μας, η συσπείρωση στη βάση, η συμπαράσταση που πρέπει να εκδηλωθεί από όλους τους φορείς - σωματεία, συλλόγους, μικρομεσαίους, ΤΑ - ενάντια στη συρρίκνωση της ΠΕΣΙΝΕ και η δημιουργία ενός αρραγούς αντιμονοπωλιακού μετώπου, θα είναι η καλύτερη απάντηση στις νεοσυντηρητικές πολιτικές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. Οι εργαζόμενοι στο "Αλουμίνιον της Ελλάδος" δε θα κάνουν πίσω. Δε θα υποκύψουν σε οποιεσδήποτε πιέσεις και εκβιασμούς, όταν παλεύουν για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Αυτό το μήνυμα θα στείλουμε σε κάθε κατεύθυνση πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, ακόμα μια φορά με την ψήφο μας στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης. Για να καταλάβουν ακόμη καλύτερα οι εργοδότες και οι κάθε λογής υπηρέτες τους, όπου και αν βρίσκονται, ότι όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν για τις εργασιακές τους σχέσεις, τη δουλιά τους, για την ίδια τους τη ζωή, δεν αστειεύονται. Δεν υπάρχει δύναμη ικανή να τους σταματήσει.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ