Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον πρωθυπουργό άλλες δύο εκθέσεις λιτότητας

Παραδίδονται σήμερα στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, από τον φίλο και σύμβουλό του καθηγητή Γ. Σπράο, οι εκθέσεις της επιτροπής των "σοφών" για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και τα δημοσιονομικά, που αποτελούν τμήματα του 3ετούς οικονομικού προγράμματος λιτότητας

Ολοκληρώθηκαν και παραδίδονται σήμερα στον πρωθυπουργό οι εκθέσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, που ετοίμασε η επιτροπή των "σοφών" υπό τον καθηγητή Γ. Σπράο.Τις εκθέσεις θα παραδώσει στον πρωθυπουργό ο καθηγητής Γιάννης Σπράος, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και τα δημοσιονομικά - όπως και η έκθεση για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνη - αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του μακροχρόνιου οικονομικού προγράμματος 1998-2000, την κατάρτιση του οποίου παράγγειλε στον στενό φίλο και συνεργάτη του Γ. Σπράο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται δέσμες και δεσμίδες μέτρων - όπως η έκθεση για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό - στην κατεύθυνση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ολες οι πληροφορίες, που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι στα σχεδιαζόμενα μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για πρόσθετα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων κλπ.

Για όσους έχουν ξεχάσει, θα θυμίσουμε ότι η έκθεση για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνη από τον ίδιο τον καθηγητή Γ. Σπράο, περιλάμβανε συνταγές και μέτρα που κάνουν ακόμη πιο άδικη τη διανομή του εθνικού εισοδήματος με την παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συνταξιούχων, στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Φορολογικά μέτρα

Οπως έγραψε και προχτές ο "Ρ", η έκθεση για τα δημοσιονομικά εισηγείται μια σειρά φορολογικά και άλλα μέτρα για την επόμενη τριετία, με στόχο τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων στο ύψος που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές όχι μόνο δεν αλλοιώνονται, αλλά αντίθετα ενισχύονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ισχύοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος της χώρας μας, που θεωρείται "παράδεισος" για τους Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες και "κόλαση" για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Μεταξύ των μέτρων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τα δημοσιονομικά, προτείνονται:

1) Μικροαλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και ισχνή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, χωρίς όμως αύξηση του αριθμού των κλιμακίων.Αρμόδιος παράγοντας έλεγε ότι ο αριθμός των κλιμακίων εισοδήματος δε θα αλλάξει, αλλά με νόημα άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται αλλαγές στο ύψος των κλιμακίων εισοδήματος, καθώς και στους φορολογικούς συντελεστές, που θα οδηγούν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

2) Αλλαγή του τρόπου εγγραφής των φορολογουμένων, καθώς και του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Σύντμηση του χρόνου απόδοσης των φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ.) που παρακρατούν οι επιχειρήσεις, ώστε το δημόσιο να εισπράττει τους φόρους αυτούς σε πιο μικρά διαστήματα σε σχέση με σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, θα περιοριστεί το φαινόμενο υπεξαίρεσης - ιδιοποίησης φόρων από επιχειρήσεις.
  • Καθιέρωση χωριστού ΑΦΜ για τον κάθε σύζυγο σε συνδυασμό με την καθιέρωση κάρτας με τον Αριθμό Μητρώου κάθε φορολογουμένου και σύνδεση του ΑΦΜ με το μητρώο του ΙΚΑ, με στόχο (εκτός των άλλων) την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζονται αυστηρότερες ποινές, για περιπτώσεις κρουσμάτων διαφθοράς, φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, που χρόνο με το χρόνο διογκώνονται επειδή δεν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση.
  • Υποβολή εκκαθαριστικών φορολογικών δηλώσεων με ευθύνη ιδιωτών λογιστών - φοροτεχνικών.Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δε θα συμπληρώνουν μόνοι τους τις φορολογικές δηλώσεις (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κλπ.), αλλά με τη βοήθεια λογιστικών φοροτεχνικών γραφείων, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν αμέσως το φόρο εισοδήματος που προκύπτει,όπως θα τον υπολογίζουν τα λογιστικά γραφεία και θα ταχυδρομούν τη φορολογική τους δήλωση (με πρώτο βαθμό εκκαθάρισης) κατευθείαν στο ΚΕΠΥΟ. Ο φορολογούμενος θα γλιτώνει έτσι την ουρά της εφορίας, αλλά θα πληρώνει στα λογιστικά γραφεία ή τους εγκεκριμένους φοροτεχνικούς λογιστές γύρω στις 20.000-30.000 δραχμές.
  • Να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ισχύον φορολογικό σύστημα - δηλαδή να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση στα κέρδη των επιχειρήσεων - με διάφορες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
  • Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στη διαδικασία διενέργειας φορολογικών ελέγχων.
  • Καθιέρωση νέων διαδικασιών για την επίλυση φορολογικών διαφορών κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, προκειμένου να αποφεύγεται η δικαστική οδός.
  • Αμεση λειτουργία του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών.
  • Αναβάθμιση της ΣΕΥΟ (Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών).
  • Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και δημιουργία επιτελικού οργάνου με την παραπάνω αρμοδιότητα.
  • Εφαρμογή μερισματικής πολιτικής στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ).
  • Δημιουργία ειδικού γραφείου σε κάθε εφορία για την εξυπηρέτηση και την ενημέρωση των φορολογουμένων.

Η έκθεση για το συνταξιοδοτικό και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη πιο σκληρή. Η έκθεση αυτή, που διέρρευσε σε μερίδα του Τύπου, στην ουσία εισηγείται το ξήλωμα εργατικών κατακτήσεων με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κλπ. Οι δύο εκθέσεις, που θα παραδώσει σήμερα ο καθηγητής Γ. Σπράος στον πρωθυπουργό, δεν είναι σίγουρο 100% ότι θα δοθούν και επίσημα στη δημοσιότητα, όπως είχε γίνει με την πρώτη έκθεση για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό. Αρμόδιος παράγοντας, που ρωτήθηκε σχετικά αν δοθούν και από ποιον στη δημοσιότητα οι εκθέσεις για τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αυτές. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αναθέσει τη δημοσιοποίησή τους στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς (Γ. Παπαντωνίου και Μ. Παπαϊωάννου), οι οποίοι έχουν πάρει ήδη αντίγραφο των εκθέσεων. Ακόμη όμως και αν δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις, είναι σίγουρο ότι τα διάφορα σενάρια με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των δημοσιονομικών εσόδων και δαπανών και η πορεία των ελλειμμάτων του κράτους των ασφαλιστικών ταμείων - που έχουν σχεδιαστεί για την επόμενη τριετία - θα παραμείνουν εφτασφράγιστο κυβερνητικό μυστικό. Και αυτό, γιατί οι πίνακες με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων, των ασφαλιστικών εισφορών των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις κλπ., δε θα ενσωματωθούν στην έκθεση,αλλά θα παραμείνουν στα συρτάρια των γραφείων του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ