Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.Χωρίς τυμπανοκρουσίες υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη η Συνθήκη του Αμστερνταμ. Οι "δεκαπέντε", πίσω απ' τις πλάτες των λαών, επιχειρούν να καθορίσουν το μέλλον τους. Είκοσι εκατομμύρια άνεργοι, πενήντα εκατομμύρια να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός τους. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα των εργαζομένων. Ζήτημα πρώτον: Να γίνει εθνικό Δημοψήφισμα, όπου ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί, αν δέχεται ή όχι το μέλλον που του ετοιμάζουν (Σελίδες 8 - 9).

ΤΟ 1950 "ιδιαίτερο" έτος: Είναι το πρώτο μετά το 1941, κατά το οποίο η νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων στη χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί "στοιχειωδώς ολοκληρωμένη", και μπορούν, επιτέλους, να ασκήσουν την εξουσία τους σε συνθήκες σχετικά πλήρους ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, η ίδια η χώρα μας ανοίγει μια νέα σελίδα της Ιστορίας της. Δε χρειάζεται κανείς άφθονη επιχειρηματολογία, για να πείσει ή για να πειστεί ότι η σελίδα αυτή ανοίγει κάτω από ένα "σημαδιακό" αστερισμό: Τον αστερισμό της εξάλειψης του ΚΚΕ, που κατέχει πάντα προνομιακή, αν όχι αποκλειστική, θέση στο μυαλό της νικήτριας αντεπανάστασης (Σελίδες 10 - 12).

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - που φέτος έγινε στο Χονγκ - Κονγκ - το παζάρι δίνει και παίρνει και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκεί κλείνονται οι περισσότερες "συμφωνίες" των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου με τις διάφορες κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τις γνωστές συμφωνίες παρέμβασης των πολυεθνικών στην κατάρτιση και υλοποίηση συγκεκριμένων αντιλαϊκών προγραμμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο "Ρ" βρέθηκε στο Χονγκ - Κονγκ και επιχειρεί σήμερα να μεταφέρει ορισμένες εικόνες και, κύρια, το κλίμα που επικρατούσε στο περιθώριο των εργασιών της (Σελίδες 14 - 15).

ΞΕΚΑΘΑΡΗ αντανάκλαση της εξάρτησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της χώρας γενικότερα, αποτελεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ο βαθμός ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί μέγεθος ευθέως ανάλογο της αμυντικής ικανότητας της χώρας και της απεξάρτησης των Ενόπλων Δυνάμεων από ξένες πηγές προμήθειας εξοπλισμών. Παρ' όλα αυτά, με πιλότο την ΠΥΡΚΑΛ απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για τη διάλυση, συνολικά, της αμυντικής βιομηχανίας (Σελίδες 16, 33).

ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΧΡΕΟΣ της πολιτείας. Το πολύχρονο αίτημα, μία λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Η ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στον ηρωικό λαό μας, στους αγώνες και τις προσδοκίες του για ένα καλύτερο αύριο. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι (Σελίδα 19).

ΤΟ ΜΙΝΙΟΝ,το "μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα", βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού. Εκεί που το οδήγησε η ...μεγαλύτερη μεγάλη αδιαφορία των ιδιοκτητών του και μια κυβερνητική πολιτική, που "θεοποιεί" την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που "υγιείς", βιώσιμες επιχειρήσεις παραδίδονται, έναντι πινακίου φακής, σε "αεριτζήδες", που τις "ξεζουμίζουν" και τις εγκαταλείπουν (Σελίδα 34).

"ΤΟ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ Κίνημα απαντά ότι οι λαοί δε θέλουν προστάτες ούτε υποπροστάτες. Δε χρειάζονται το ΝΑΤΟικό μανδύα και τη Νέα Τάξη, που είναι οι υπεύθυνοι για τις τραγωδίες που ζουν. Το φιλειρηνικό κίνημα απαντά πως, αργά ή γρήγορα, οι λαοί μπορούν και πρέπει να ξεσηκωθούν, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή για να ζήσουν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια". Ο "Ρ" μιλά με τον Θανάση Παφίλη, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ για το σκοπό του μεγάλου ανοίγματος, που κάνει αυτόν τον καιρό η ΕΕΔΥΕ, μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Σελίδες 24 - 25).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ