Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Λαϊκό κράτος και επιχειρηματίες

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ,Αγία Παρασκευή Αττικής. Η άρχουσα τάξη και οι συμφύσεις της (ΜΜΕ - αστοί πολιτικοί), χρησιμοποιούν συχνά το σλόγκαν "Το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας". Οι θιασώτες αυτού του σλόγκαν δεν κομίζουν "γλαύκα στην Αθήνα" - γιατί ο επιχειρηματίας έχει αποκλειστικό κίνητρο την κερδοσκοπία, η οποία στην καπιταλιστική αγορά συνταυτίζεται με την αισχροκέρδεια προκειμένου να επιβιώσει και κυριαρχήσει ο επιχειρηματίας - απάδουν προς την έννοια του υγιούς λαϊκού κράτους.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε κρατιστές, προκειμένου να παταχθεί η κερδοσκοπία - αισχροκέρδεια.

Εάν το κράτος σαν θεσμική έννοια, στον οικονομικό τομέα, αντικαθιστούσε τους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπεί, τότε ασφαλώς θα έπρεπε να δημιουργηθεί άλλο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο για την προστασία των λαϊκών τάξεων. Πλην όμως, το Λαϊκόν Κράτος, όπως το δέχεται η μαρξιστική επιστήμη και φιλοσοφία, συνταυτίζεται με την κοινωνική προσφορά και προστασία των εργαζομένων και αντιπαρατάσσεται προς την έννοια του επιχειρηματία.

Σχετικά με μια είδηση

- ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ του "Ρ". Στην είδησή μας για το πολιτιστικό διήμερο αφιερωμένο στον συγγραφέα Δ. Ρώμα, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο ωραίος Βασιλικός" υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου, αναφέρθηκε ότι παραμένει αγνοημένος 16 χρόνια μετά τον θάνατό του. Αναγνώστης μας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του γράφει: Πράγματι ο Διονύσης Ρώμας ήταν ταλαντούχος συγγραφέας, χρονογράφος κλπ., που τιμήθηκε με βραβεία και διετέλεσε διευθυντής του Εθν. Θεάτρου και του Εθν. Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Ομως η υποψηφιότητά του με το κόμμα της ΕΡΕ για βουλευτής και η εκλογή του στη συνέχεια στις τρομερές εκείνες εκλογές του 1958 και 1961, που έμειναν στην ιστορία σαν εκλογές βίας, νοθείας, τρομοκρατίας και ντροπής, τον καθιστούν τουλάχιστον... αγνοημένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ